Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2015: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ετεροδημότες

Εκλογές 2015: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ετεροδημότες

Εκλογές 2015: Τις λεπτομέρειες για το που ψηφίζουν οι ετεροδημότες αποσαφηνίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες θα διενεργηθούν µε βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Τρίτης αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου 2015).

 Ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών είναι οι κατάλογοι εκλογέων ετεροδημοτών, οι οποίοι έχουν καταρτιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά δήμο και κατά βασική εκλογική περιφέρεια, με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβάλλει οι ετεροδημότες εκλογείς στο Δήμο του τόπου διαμονής τους μέχρι τις 30.06.2015. Οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Για το σκοπό αυτό και προς αποφυγή του ενδεχομένου διπλοψηφίας, οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το

όνομα των εκλογέων αυτών (άρθρο 95 π.δ. 26/2012). 
 
Αμιγή και μεικτά εκλογικά τμήματα
 
Οι ετεροδημότες ψηφίζουν την ίδια ημέρα με τους άλλους εκλογείς. Η ψηφοφορία αρχίζει την 07:00΄και λήγει 19:00΄ (άρθρο 95 παρ.2 του π.δ. 26/2012).Η ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών (αμιγή και μεικτά)
διενεργείται, όπως και στα κοινά εκλογικά τμήματα.Οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ.26/2012) για την έναρξη της ψηφοφορίας,την προσέλευση και την αναγνώριση των εκλογέων, την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους,την άσκηση και την πιστοποίηση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, τη διευκόλυνση των εκλογέων, τις ενστάσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, την παρουσία υποψηφίων και αντιπροσώπων τους, την τήρηση της τάξης κ.λπ., εφαρμόζονται αναλόγως και κατά την ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών (άρθρο 97 παρ. 9 π.δ. 26/2012).Στα αμιγή εκλογικά τμήματα, όπως ήδη αναφέρθηκε, ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια. Τα ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα αυτά είναι μόνο μίας (της βασικής) εκλογικής περιφέρειας και, συνεπώς, δεν υπάρχει πρόβλημα στην ταξινόμησή τους και τον εφοδιασμό των εκλογέων με αυτά.
Οι φάκελοι είναι ίδιοι με αυτούς των κοινών εκλογικών τμημάτων και επειδή στα αμιγή εκλογικά τμήματα ψηφίζουν εκλογείς από μία βασική εκλογική περιφέρεια δεν απαιτείται να σημειώνεται η περιφέρεια αυτή στο εξωτερικό του φακέλου. 
Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής οφείλει μόνο να μονογράψει και να σφραγίσει το φάκελο με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Η ψηφοφορία, η διαλογή των ψηφοδελτίων και η εξαγωγή του αποτελέσματος διενεργείται, όπως στα κοινά εκλογικά τμήματα και σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας (άρθρο 96 παρ. 8 περ. α΄ του π.δ. 26/2012).Ο δικαστικός αντιπρόσωπος και η φρουρά, αν υπάρχει, ψηφίζουν τους συνδυασμούς της βασικής εκλογικής περιφέρειας.Κατά την ψηφοφορία, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής οφείλει να ενημερώνει τους ετεροδημότες εκλογείς ότι δεν τίθεται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης υπέρ των υποψηφίων, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο συνδυασμό του κόμματος(λίστα).

Δείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015

Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών 
Διαβάστε εδώ τα πάντα για τις ΕΚΛΟΓΕΣ 2015
Διαβάστε εδώ τα πάντα για τις ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε