Πολιτική

Εκλογές 2015: ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και μετά το… χάος – Διαφορά 3% σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3% έναντι της Νέας Δημοκρατίας δείχνει νέα δημοσκόπηση. Κάτω από 6% τα ποσοστά των άλλων κομμάτων, μένουν εκτός Βουλής ΑΝΕΛ και Παπανδρέου.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για το iefimerida.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,2%, έναντι 27,2% της Νέας Δημοκρατίας. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 4,8%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,4%, το ΠΑΣΟΚ 3,6%.

Εκτός Βουλής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,7%) και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γιώργου Παπανδρέου με 2,3%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,2%.

Το 46,1% θέλει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα από το 35,9% που προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Υψηλό και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν πως καμία κυβέρνηση (16%) δεν είναι κατάλληλη για να διαχειριστεί τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κοινωνία και η οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ανεξάρτητα πολιτικών προτιμήσεων, το 42% θεωρεί πως καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 32,9% και κανένας από τους δυο 23,3%.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 46,9%, απαντούν πως στις εκλογές θα ψηφίσουν για να δώσουν μια ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνήσει, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που θέλουν να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά (29,3%).
Το 70,7% θα ήθελε να γίνει debate ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οργή και φόβος διχάζουν τους ψηφοφόρους. Το 37,5% δηλώνει ότι νιώθει οργή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ το 34,4% πως αισθάνεται φόβο για το κατά πόσο μπορεί να ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί αν βγει κυβέρνηση.
Η πλειοψηφία, πάντως (64,7%) ψηφίζει για να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική και το 23,2% για να συνεχιστεί.

Το 66,4% δεν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει το χρέος αν εκλεγεί κυβέρνηση, αντίθετα με το 28,6% που απαντά “ναι, μάλλον ναι”.

Η έρευνα έγινε στις 11 και 12 Ιανουαρίου και συμμετείχαν 1.002 άνθρωποι.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Γιώργο Μαζωνάκη: «Κανένας δε ζήτησε την αλλαγή της ώρας θανάτου – Φτάνει με τις συκοφαντίες»
«Καλώ τις ανακριτικές αρχές να ανοίξουν όλα τα τηλέφωνα του Διοικητού του Νοσοκομείου και των ιατρών που παρέλαβαν από το ΕΚΑΒ ώστε να μην αφήσουμε χώρο στις συνωμοσιολογικές θεωρίες», είπε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης 115
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης για όλες τις μορφές ενέργειας και επιδότηση diesel όλο τον Οκτώβριο
Ο πρωθυπουργός σχολιάζει τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s και Scope, ενώ αναφέρεται και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης
Κυριάκος Μητσοτάκης 183
Η ΕΛΑΣ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ και οι αναποφάσιστοι
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της ΕΛ.Α.Σ. στον προοδευτικό χώρο - Η πίεση στο ΠΑΣΟΚ, το ισχυρό χαρτί Τσίπρα και το δύσκολο πέρασμα από την εκλογική επιρροή στην κυβερνητική αξιοπιστία
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ 10
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης 6
Τα μαζεύει ο Φρέντι Μπελέρης μετά τις αντιδράσεις: Ανακαλώ τα όσα είπα για τον Κασιδιάρη, η αποστροφή μου ήταν άστοχη
«Αυτή είναι και η διαχρονική στάση μου: να στέκομαι απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και να δίνω μάχες ώστε οι συμπολίτες μας να μην παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια»
O Φρεντι Μπελέρης 169
Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύσεις και Κυπριακό στην ατζέντα – Με μηνύματα προς την Τουρκία η ομιλία στον ΟΗΕ
Ο Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή και φιλόξενη χώρα εγκατάστασης των περιφερειακών δραστηριοτήτων διεθνών εταιρειών, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα στελέχη τους
Κυριάκος Μητσοτάκης 5