Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Από Αθήνα… Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης για την τελευταία προεκλογική παράσταση

Εκλογές 2019: Από Αθήνα… Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης για την τελευταία προεκλογική παράσταση
Φωτογραφία Reuters

Από τη Θεσσαλονίκη θα γράψει το φινάλε της προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας χωρίς περιστροφές πλέον ως στόχο του για τη μάχη της Κυριακής την αυτοδυναμία.

Από το Θησείο και την κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ στην Αθήνα χθες (04.07.2019) βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε στήριξη μέσω μιας ισχυρής εντολής προκειμένου να ενώσει τους Έλληνες και να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, αλλάζοντας σελίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, τρεις αρχές είναι αυτές που θ’ ακολουθήσει στη διακυβέρνηση της χώρας και είναι αυτές που, κατά τον ίδιο, πρέπει να θυμούνται αυτοί που κυβερνούν: ότι άρχουν επί ανθρώπων, ότι άρχουν σύμφωνα με τους νόμους και ότι δεν άρχουν για πάντα. «Την Κυριακή ψηφίζουμε και τη Δευτέρα γυρίζουμε σελίδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στο ακροατήριο.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να μιλήσει στο θυμικό των ψηφοφόρων, θυμίζοντάς τους το δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες, τις ύβρεις Πολάκη για τους δικαστές, τη συμφωνία των Πρεσπών και τις δηλώσεις Τσίπρα για οριστική έξοδο από τα μνημόνια, ενώ στην πραγματικότητα η χώρα έχει δεσμευτεί από τον ίδιο – όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης – για τα πολλά επόμενα χρόνια. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε, οι πολίτες πρέπει ν’ αποδοκιμάσουν στις κάλπες της Κυριακής τον ΣΥΡΙΖΑ και να εμπιστευθούν τον ίδιο και το πρόγραμμα της ΝΔ.

Έθεσε, επίσης, ως στόχο της κυβέρνησής του την ανάσταση της μεσαίας τάξης, εμμένοντας κυρίως στο σχέδιο για μείωση φόρων και παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου, μείωση του ΕΝΦΙΑ, εγγύηση των συντάξεων και των επιδομάτων, μείωση των εισφορών και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Όσο για τον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι σε ορίζοντα τριετίας θ’ ανέλθει στα 730 ευρώ.

Click4more: Θηριώδης η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue

Με αφορμή, εξάλλου, την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στην εφημερίδα Athens Voice, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στην κορυφή της ατζέντας του βρίσκεται η ασφάλεια κι έστειλε το μήνυμα στους «μπαχαλάκηδες» ότι η ανοχή τελειώνει στις 8 Ιουλίου.

Η επιλογή του προέδρου της ΝΔ να κλείσει την προεκλογική περίοδο στη Βόρεια Ελλάδα, με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, έχει βαθύτερους συμβολισμούς. Όχι μόνο λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να στριμώξει στα σχοινιά τον Κυριάκο Βελόπουλο και να περιορίσει τις πιθανές απώλειες της ΝΔ προς την Ελληνική Λύση ή και ν’ αποτρέψει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να κάνουν αυτή την επιλογή.

Ο λόγος της πίεσης αυτής είναι ότι η ΝΔ θα είναι κερδισμένη ως πρώτο κόμμα και θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία πολύ πιο εύκολα εάν κάποιο από τα κόμματα που βρίσκονται στο όριο του 3% με βάση τις δημοσκοπήσεις (Ελληνική Λύση, Χρυσή Αυγή, ΜέΡΑ25) μείνει εκτός του Κοινοβουλίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις