Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – Αποφασισμένη για τις κρίσεις στη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση

Εκλογές 2019 – Αποφασισμένη για τις κρίσεις στη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση

Εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές.
Ψάχνουν τις αιτίες που δεν… πέρασε στον κόσμο το προεκλογικό αφήγημα.
Υπουργικό για τις κρίσεις στη Δικαιοσύνη τα επόμενα 24ωρα εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
Μέτρα… γιοκ έως τις εκλογές. Δεν θα ληφθούν νέα, θα εφαρμοστούν μόνο όσα ψηφίστηκαν.

Η αποτίμηση της ήττας στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης και οι αιτίες που το προεκλογικό αφήγημα δεν πέρασε στους πολίτες δημιουργούν εσωστρέφεια στο κυβερνών κόμμα, λίγες μόνο μέρες πριν ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις εθνικές εκλογές.

Οι διαφορετικές απόψεις αναμένεται να συζητηθούν μέσα στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να καταλήξει στο τι έφταιξε για την βαριά ήττα στις ευρωεκλογές προκειμένου να επανακαθορίσει την τακτική του.

Όλα τα στελέχη ωστόσο εμφανίζονται αποφασισμένα να μην αφήσουν τις διαφορετικές απόψεις να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των πολιτών καθώς τη συγκεκριμένη στιγμή ένα τέτοιο θέμα θα οδηγούσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε λάθος μονοπάτι παραμονές που θα στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές.

Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι στις πρώτες συζητήσεις που έκαναν τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό αναλώθηκαν στο εάν τελικά ήταν σωστό ή λάθος να μην γίνουν οι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα θετικά μέτρα που έφεραν και ψήφισαν το προηγούμενο διάστημα καθώς ένα πρώτο συμπέρασμα που έβγαλαν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι πολίτες τα αντιμετώπισαν ως προεκλογικές παροχές και όχι ως μόνιμα.

Η αντιπαράθεση δηλαδή με την ΝΔ θα είναι πολιτική και θα αναδεικνύει το «αντιλαϊκό» πρόγραμμά της. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε ευεργετικά η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα για τα συντάξεις και του Γιάννη Βρούτση για τις 120 δόσεις.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν πάντως σε όλους τους τόνους τα στελέχη της κυβέρνησης είναι ότι το επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να περάσουν άλλα μέτρα παρά μόνο θα εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα.

Click4more: ΝΔ: Δεν νοείται να λάβει καμιά απόφαση για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε μάλιστα μιλώντας για το προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι το δίλημμα θα είναι σαφές: «Η ψήφος στη ΝΔ είναι εγγύηση για επιστροφή στις μαύρες μέρες του 2012 και του 2013. Είναι η επιστροφή μιας κυβέρνησης αλαζόνων που θεωρούν ότι τους χρωστάει ο λαός. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το δικαίωμα στην επόμενη μέρα. Και ακόμα περισσότερο τώρα, που ξέρουμε καλά ποιοι είναι οι άξονες που πρέπει να κινηθούμε.

Όταν για παράδειγμα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη από το ταμείο τους και τους υπόσχεται ότι θα δουλεύουν 7 μέρες την εβδομάδα, ψήφισαν ΝΔ, προφανώς και δεν το έκαναν γιατί συμφωνούν με αυτό. Αλλά γιατί σήμερα τα βγάζουν πέρα δύσκολα με το κόστος ζωής, τους έμμεσους φόρους. Αυτά δεν θα τα αγγίξει η ΝΔ. Εμείς έχουμε ήδη σχέδιο για να τα αντιμετωπίσουμε. Το βάλαμε ήδη σε εφαρμογή, αλλά χρειαζόμαστε το χρόνο για να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης».

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα πάντως αναμένεται να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες  που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα οι κρίσεις στη Δικαιοσύνη.

«Εάν τώρα θα προχωρήσει στις αλλαγές θα το αποφασίσει η ίδια η κυβέρνηση βάσει της συνταγματικής νομιμότητας και όχι βάσει του τι θέλει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βενιζέλος που έθεσε αρχικά αυτό το ζήτημα» σημείωνε πάντως  χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις