Πολιτική

Εκλογές 2019 – ΔΗΜΑΡ: Τα… “βρόντηξαν” για τη συμπόρευση του κόμματός τους με το ΣΥΡΙΖΑ!

Δύο πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής παραιτήθηκαν, επειδή διαφωνούν με την συμπόρευση του κόμματός τους με το ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή τους οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας, καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Γεράσιμος Γεωργάτος, Χρήστος Γκαρμπούνης και Στέλιος Παναγούτσος, εκφράζουν τη διαφωνία τους με την απόφαση για σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση των στελεχών αναφέρει “μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφασίστηκε η σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές.

Επειδή διαφωνούμε με την πολιτική λογική του εγχειρήματος που είναι ανακόλουθη με τη μέχρι τώρα πορεία μας, δηλώνουμε ότι καταψηφίσαμε τη σχετική εισήγηση του προέδρου και δηλώνουμε ότι παραιτούμαστε από μέλη των οργάνων της ΔΗΜΑΡ”.

ΔΗΜΑΡ: Οι 5 αποχωρήσαντες

Τσούκαλης Νίκος, πρώην βουλευτής

Ψύρρας Θωμάς, πρώην βουλευτής

Γεωργάτος Γεράσιμος, μέλος Κ.Ε.

Γκαρμπούνης Χρήστος, μέλος Κ.Ε.

Παναγούτσος Στέλιος, μέλος Κ.Ε.

Το χρονικό της συνεργασίας ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ

Τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, με ψήφους 30 υπέρ και 3 κατά. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αφού διέγραψε 30 μέλη από τα 81 του οργάνου, προχώρησε στην ψηφοφορία επισφράγισης της συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αναφέρεται ότι από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης του οργάνου, ομόφωνα διαπιστώθηκε ότι “μετά και το 2ο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ (30-31/03/2019), είναι αυτονόητο ότι όσα μέλη προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και ήταν σύνεδροι στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή ενός άλλου κόμματους, δεν αποτελούν μέλη της ΔΗΜΑΡ και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Τα αντίστοιχα εξάλλου προβλέπονται και στο καταστατικό του ΚΙΝΑΛ”.

Από τα 51 μέλη που έμειναν, σήμερα συμμετείχαν στις διαδικασίες μόλις 33. Με τους 30 να στηρίζουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα 3 μέλη του κόμματος που διαφώνησαν, οι, Γεωργάτος Γεράσιμος, Γκαρμπούνης Χρήστος και Παναγούτσος Στέλιος, στη συνέχεια παραιτήθηκαν.

Όταν άρχισε η συνεδρίαση τα μέλη της ΚΕ, Μανόλης Βελεγράκης και Σόνια Τσιτίλου κατήγγειλαν τις διαδικασίες ως αντικαταστατικές, ενώ μόλις ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προέβη στις διαγραφές παραιτήθηκαν από την ΚΕ οι πρώην βουλευτές Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρας.

Οι 25 από τους 30 διαγραφέντες της Κεντρικής Επιτροπής θα κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή δήλωση αύριο Κυριακή (7.4.2019), καταγγέλλοντας τον ρόλο και τις διαδικασίες που ακολούθησε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενη στην πλατιά απεύθυνση” του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την απόφαση, “η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και κυρίως η κοινή βούληση για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης μακριά από ηγεμονισμούς για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις για την Προοδευτική Συμμαχία”.

Μάλιστα, η Αγίου Κωνσταντίνου υπενθυμίζει ότι στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, “ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αθήνα καλεί Βρυξέλλες: Πιέσεις για κοινά μέτρα στήριξης από την ΕΕ και το «αγκάθι» της ηλεκτρικής ενέργειας
«Επιτρέψτε μου να πω κάτι. Υπάρχει ένας "ελέφαντας στο δωμάτιο". Πρόκειται για τις ανισότητες στις τιμές χονδρεμπορικής της ηλεκτρικής ενέργειας» υπογράμμισε ο Σταύρος Παπασταύρος
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΑΣΟΚ: Πρώτος σε συνέδρους ο Ανδρουλάκης – «Συνωστισμός» στη 2η θέση για Δούκα, Γερουλάνο, Χριστοδουλάκη – «Παρών» και ο Κωνσταντινόπουλος
Απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ, άγγιξε τις 175.000 περίπου, αφήνοντας πίσω της τους πάντες …νικητές
Εκλογές για τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ 5
Βουλή: Πέρασαν από την Επιτροπή Εξοπλιστικών τα αμυντικά προγράμματα για την «Ατζέντα 2030» – «Ναι» από τη ΝΔ, «παρών» και «όχι» από την αντιπολίτευση
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν με το «παρών» σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα» πλην του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας που τα καταψήφισαν
Η επιτροπή Άμυνας της Βουλής
Είμαστε δεύτερη δύναμη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ λέει η πλευρά του Χάρη Δούκα με περίπου 900 συνέδρους
Θέτουν το εξής δίλημμα για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Θα επιλέξει το κόμμα να ηγηθεί ως κύρια δύναμη της Πολιτικής Αλλαγής με προοδευτικό πρόσημο ή θα αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία;»
Χάρης Δούκας
Έντονη αντιπαράθεση Παπασταύρου με την Σουηδή υπουργό Ενέργειας για τα τελεσίδικα της Στοκχόλμης στην ΕΕ
Η Σουηδή ΥΠΕΝ πρότεινε να μπλοκαριστούν όλα τα νέα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Σουηδία, δηλαδή να απομονωθεί ενεργειακά αν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν συμφωνήσουν με τις σουηδικές θέσεις
Ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου