Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Η ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας

Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ενόψει των ευρωεκλογών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός σε μια καθαρά προεκλογική ομιλία, την αφιέρωσε σχεδόν εξ΄ολοκλήρου στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο λαός μας σύντομα θα κληθεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει το δρόμο που οδηγεί με ασφάλεια στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση ή θα επιλέξει το δρόμο που βγάζει στο αντίθετο ρεύμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.  Σχολίασε ότι αν και μοιάζει με σταυροδρόμι, «στην πραγματικότητα ο ένας δρόμος πάει ευθεία αλλά ο άλλος οδηγεί σε αναστροφή”». Αναστροφή, είπε, «στα χρόνια της κρίσης, της λιτότητας, στα χρόνια του ΔΝΤ και των μνημονίων που έχουμε αφήσει πια πίσω μας οριστικά».

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια αντιπολίτευση που καταστροφολογούσε διαρκώς και ευτυχώς για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία αυτή καταστροφολογία διαψεύδονταν διαρκώς», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στην “καταστροφολογία” για τον κόφτη σε μισθούς και συντάξεις, ενώ αντί γι΄ αυτόν ήρθε η υπεραπόδοση, η εφάπαξ 13ης σύνταξης και τα κοινωνικά μερίσματα το 2017 και το 2018. Αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αναφέρθηκε στην “εφεύρεση” του τέταρτου μνημονίου, «το οποίο μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε ότι κάποιος εξωγήινος κάπου στον Υμηττό του το είχε προφητεύσει» και αντί του οποίου ήρθε η οριστική έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Μίλησε για προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη για περικοπή των συντάξεων με τις επισκέψεις του στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να μην υπάρξει συναίνεση, όπως είπε, στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην ακυρώσει το μέτρο. Τελικά, επισήμανε, ήρθε και η ακύρωση των περικοπών για το 2019, η οποία μάλιστα συνέπεσε με αυξήσεις σε περίπου 620.000 συνταξιούχων από την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νέου ασφαλιστικού «που επίσης πολέμησαν με σθένος όλα τα προηγούμενα χρόνια η Δεξιά».

Αναφέρθηκε επίσης στην “καταστροφολογία” για αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές χρήματος, για να σημειώσει ότι «δεν του έφτανε (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) η έκδοση του πενταετούς ομολόγου με πολύ ευνοϊκότερους όρους, ήρθε και το δεκαετές την περασμένη εβδομάδα με όρους που η χώρα είχε να δει εδώ και 15 χρόνια, για να τελειώσει και αυτό το παραμύθι».

Εκλογές το Φθινόπωρο

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα: «…Θα συνιστούσα στο επιτελείο της ΝΔ, να συνεχίσουν αυτή τη πολιτική της απάτης. Να μη τη διορθώσουν, όπως επιχείρησε προχθές ο ευφυής – κατά πως φαίνεται- κος Γεωργιάδης, που κάτι ξέρει από λαϊκό κόσμο και από εκλογές και έσπευσε να μειώσει τις προσδοκίες. Να συνεχίσουν τη πολιτική τη απάτης αλά να μη προσδοκούν ότι θα τους κάνουμε τη χάρη να επισπεύσουμε τις εθνικές εκλογές. Τα πικρά ποτήρια θα πιούν ένα ένα. Πρώτα θα έρθει η ηχηρή διάψευση των ευρωεκλογών και ακολούθως το Φθινόπωρο η οριστική και καθοριστική τους ήττα στη κάλπη των εθνικών εκλογών. Και η μεγάλη νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης, της Ελλάδας των πολλών έναντι της Ελλάδας των ελίτ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συνταγματική αναθεώρηση. «Αύριο», είπε, «κλείνει ένας ιστορικός κύκλος για την τρέχουσα Βουλή, η οποία θα παραδώσει τα άρθρα προς αναθεώρηση στην επόμενη. Θέλω όμως να πω ότι και σε αυτή τη διαδικασία, η στάση της αντιπολίτευσης ήταν τουλάχιστον αναντίστοιχη του θεσμικού της ρόλου. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να την υπονομεύσει. Με κόλπα και τερτίπια αντί να συμμετέχει με προτάσεις και θέσεις επιχείρησε να τη σαμποτάρει. Τελικά σύρθηκε στην αναθεώρηση. Σε μια αναθεώρηση που ο ίδιος δεν ήθελε. Και σύρθηκε υπό το βάρος της κατακραυγής όταν έγινε πια σαφές ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο παρατηρητή ότι ο λόγος της μη συμμετοχής ήταν άλλος. Και αφορούσε το άρθρο 86 και τη διάταξη για την ευθύνη των Υπουργών. Αυτή τη μεταρρύθμιση ήθελε να αποφύγει γιατί έχει σκελετούς στις ντουλάπες και τα συρτάρια».

Και αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας: «Τι να σας πω πια; Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης, κάθε φορά που ανοίγουν ένα παλιό ντουλάπι σκιάζονται τι θα συναντήσουν. Ανοίγουν ο Ξανθός και ο Πολάκης ένα ντουλάπι βγαίνει η Novartis. Ανοίγουν μια αποθήκη βγαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ανοίγει χτες η Αχτσιόγλου ένα παλιό συρτάρι βγαίνουν 241 εκατομμύρια ξεχασμένα κερασμένα στις φαρμακευτικές. Έχουμε πάθει σύγκρυο. Σε λίγο κάθε φορά που θα ανοίγουμε παλιά συρτάρια θα φωνάζουμε προληπτικά και τον εισαγγελέα. 241 εκατομύρια ξεχασμένα –κερασμένα στις φαρμακευτικές. Στην υγειά των κορόιδων. Βούλιαξαν και ρήμαξαν τη χώρα για να κάνουνε δωράκια. Άραγε χωρίς αντάλλαγμα;»

«Εμείς σταματήσαμε το φαγοπότι στους επιχειρηματίες»

«Γιατί εμείς σταματήσαμε το μεγάλο φαγοπότι και τα δωράκια στους επιχειρηματίες», είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Ήταν εύκολο αυτό; Δεν είχε κόστος; Και βέβαια είχε. Το κόστος το βλέπετε. Δεν έχουμε μαζί μας μεγάλα εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα. Δεν έχουμε μαζί μας τη διαπλοκή. Κάθε φορά που κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι κάνει παράπτωμα, ακόμη και δάνειο απολύτως σύννομα αν έχει πάρει, γίνεται θέμα ισότιμο του Μεσανατολικού. Για τα στελέχη της ΝΔ βέβαια, εκτός της ασυλίας που παρέχει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών υπάρχει και η ασυλία των ΜΜΕ. Εκεί όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν, δεν ακούνε.  Εκεί βέβαια στη Νέα Δημοκρατία ίσως χρειάζεται να φτιάξουν ένα ειδικό τμήμα, μια ειδική πτέρυγα ποινικολόγων στα γραφεία τους στην Πειραιώς. Καθώς αν αρχίσω να αθροίζω τα στελέχη τους με διώξεις αλλά και καταδίκες, θα νυχτωθούμε.  Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ολιγάρχες των ΜΜΕ. Δεν είναι και τόσο σοβαρά αδικήματα. Άλλο να καπνίζει ο Υπουργός είναι πρόβλημα. Αυτό μάλιστα», είπε ειρωνικά.

Πίσω από τη ΝΔ το παρακράτος του λιμανιού

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε να κρατάει ανοικτό το μέτωπο με επιχειρηματίες λέγοντας: «Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η ΝΔ και τα στελέχη της. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στηρίζουν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ποιος κρύβεται πίσω από τη κουρτίνα. Και εκεί για να μη μασάμε τα λόγια μας κρύβονται όχι μόνο οι ελίτ αλλά και ότι πιο λούμπεν έχει βγάλει ο ελληνικός καπιταλισμός και η ελληνική αστική τάξη. Δεν είναι μόνο η ελίτ του σαλονιού. Είναι και το παρακράτος του λιμανιού. Αυτοί που επιθυμούν να κυβερνήσουν αντ’ αυτού, επιβάλλοντας τους δικούς τους νόμους. Και πρώτα από όλα να ξεμπερδέψουν με τα τραβήγματά τους με τη δικαιοσύνη. Από την άλλη εμείς δε λειτουργούμε ούτε με βεντέτες ούτε με ρεβανσισμό. Δεν στοχοποιούμε κανέναν. Δεν θα αφήσουμε όμως ούτε τη Δημοκρατία ούτε την χώρα ολόκληρη στα χέρια των ολιγαρχών, των υπόδικων και των εκβιαστών».

Κρίσιμες οι ευρωεκλογές

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις ευρωεκλογές είπε: «Γιατί μπορεί να μην έχουμε μαζί μας  τα ΜΜΕ – και ευτυχώς λέω  εγώ γιατί μάλλον κάτι σωστό κάνουμε – αλλά έχουμε  μαζί μας τους απλούς ανθρώπους. Τους δημοκρατικούς πολίτες, που καταλαβαίνουν ότι το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό και για το τόπο και για τη δημοκρατία. Και θα δώσουν την απάντησή τους στη κάλπη. Και πρώτος σταθμός, η κρίσιμη κάλπη των ευρωεκλογών. Εκεί όπου στη μία πλευρά του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη ακροδεξιά όλων των μορφών, προεξέχουσας της ΝΔ. Από την άλλη, είμαστε εμείς. Η Αριστερά, της συλλογικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Δημοκρατική και προοδευτική Συμαχία που έχει όραμα, έχει αξίες, έχει και σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Και η μεθεπόμενη κάλπη θα είναι αυτή της μεγάλης ευθύνης για τον τόπο και τη πορεία του. Γιατί το δίλλημα θα είναι αν θα συνεχίσουμε τη πορεία εξόδου και ανάκαμψης από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια ή θα επιστρέψουν αυτοί που βύθισαν τη χώρα στη κρίση και τη κοινωνία στην απόγνωση. Δίνοντας μάλιστα τα κλειδιά σε ότι πιο σκοτεινό έχει βγάλει η οικονομική εξουσία και η διαπλοκή, στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Χαρακτήρισε επίσης κλείνοντας κρίσιμη την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή είναι αυτή η οποία θα θέσει σε πραγματική και απόλυτη βάση τη θεσμική πορεία του τόπου. Ξεκάθαρα και διακριτά. Για να επιλέξει ο ελληνικός λαός ανάμεσα στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την περιστολή της, ανάμεσα στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αμφισβήτηση τους, ανάμεσα στην θεσμική θωράκιση του πολιτεύματος και τη διατήρηση των παραθύρων που επιτρέπουν τη μονιμοποίηση καταστάσεων εξαίρεσης. Είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε ξανά με την ιστορία. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό το μεγάλο και όμορφο αγώνα που ξεκινήσαμε το 2015 για τη νέα εποχή αυτού του τόπου».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις