Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Με αιχμή το αφορολόγητο θέλει να επιβάλλει την ατζέντα της η ΝΔ

Εκλογές 2019: Με αιχμή το αφορολόγητο θέλει να επιβάλλει την ατζέντα της η ΝΔ
Φωτογραφία InTime News

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αφορολόγητο αιφνιδίασε αρκετούς, τόσο στη ΝΔ όσο και στο Μαξίμου. Η ουσία, όμως, είναι ότι αναδεικνύει την προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να επιβάλλει τη δική του ατζέντα, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση εξετάζει σειρά παροχών με το βλέμμα (και) στις εκλογές.

Αποτελεί παράλληλα την απάντηση στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «γυρίσει» το κλίμα με την πρόταση μομφής που θα καταθέσει η ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη και θα μετατρέψει ο πρωθυπουργός σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, αφού με την τροπολογία για τη διατήρηση του αφορολόγητου που πρόκειται να καταθέσει η ΝΔ εκθέτει κατ’ ουσίαν την κυβέρνηση εάν δεν την στηρίξει, όπως έδειξε η πρώτη αντίδραση-ανακοίνωση του Μαξίμου.

Εκθέτει δε και προσωπικά τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επιχείρησε ν’ αναδείξει σε εκλογικό διακύβευμα την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, υποστηρίζοντας πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και ο ίδιος μία ακόμη τετραετία.

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα έχουν σαφώς δημοψηφισματικό χαρακτήρα, με τη ΝΔ ν’ αρνείται να μπει στη λογική της πλειοδοσίας παροχών που επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να δελεάσει τους ψηφοφόρους. Αυτό φάνηκε όχι μόνο από την πρωτοβουλία της ΝΔ για το αφορολόγητο και τη σχετική τροπολογία, αλλά και από την παραδοχή του κ. Μητσοτάκη στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ANT1 ότι η οικονομία αυτή τη στιγμή δεν αντέχει να δοθεί 13η σύνταξη.

Το δημοψηφισματικό χαρακτήρα της αναμέτρησης της 26ης Μαΐου έχει ούτως ή άλλως αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας τη μαζική συμμετοχή των πολιτών και μια καθαρή, μεγάλη νίκη για τη ΝΔ στην ευρωκάλπη και καθολική επικράτηση των «γαλάζιων» υποψηφίων στις 13 περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει την ερχόμενη Κυριακή τις περιοδείες του στην επαρχία (Δράμα και Καβάλα), ενώ το πρωί του Σαββάτου συγκαλείται η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ εν όψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις