Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – Νέα Δημοκρατία: Κυβερνητικό «πραξικόπημα» οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Εκλογές 2019 – Νέα Δημοκρατία: Κυβερνητικό «πραξικόπημα» οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη

«Φαντάσματα» από το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015 έρχονται στην επιφάνεια, πυροδοτώντας μια σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης – ΝΔ πριν καν προκηρυχθούν επισήμως οι εκλογές. Η «αποκάλυψη» του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει οι εκλογές να διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου δεν θυμίζει μόνο το δημοψήφισμα, αφού συμπίπτει χρονικά με την επέτειό του, αλλά έχει κι ένα ακόμη κοινό σημείο σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015: την αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί οργή για τη μεθόδευση, όπως θεωρούν, της κυβέρνησης να ορίσει εκείνη τους διαδόχους των επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο). Αυτό μπορεί να γίνει έως ότου λήξει η θητεία των εν ενεργεία προέδρων, δηλαδή στις 30 Ιουνίου. Όπερ σημαίνει πως μόνον εάν γίνουν οι εκλογές στις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση προλαβαίνει να αλλάξει κατ’ επιλογήν της την κορυφή της πυραμίδας στη Δικαιοσύνη.

Από την οδό Πειραιώς διαμηνύουν πως η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιλογές προσώπων που θα δεσμεύσουν την επόμενη, ειδικά δε σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη. Μιλούν ακόμη και για «πραξικόπημα» εκ μέρους της κυβέρνησης, εκτιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι το κυβερνητικό επιχείρημα περί ολοκλήρωσης χωρίς προβλήματα των πανελλαδικών εξετάσεων αποτελεί μια φθηνή δικαιολογία.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως με τη θέση της ΝΔ συντάσσονται κορυφαίοι συνταγματολόγοι, οι οποίοι θεωρούν πως από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει πάρει την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, η κυβέρνησή του τελεί υπό προθεσμία και δεν μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις όπως ο ορισμός νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Την άποψη αυτή έχει εκφράσει, επίσης, δημοσίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ν’ απαντήσει με μεταμεσονύχτια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ταυτίζοντας στη ΝΔ με τον κ. Βενιζέλο και το ερώτημα «ποιον αλήθεια φοβούνται;».

Την ίδια στιγμή, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγραφεί κατ’ εντολή του το κομματικό στέλεχος της ΝΔ που αναφέρθηκε μ’ απαξιωτικό τρόπο κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να φτάσει ως τις εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά και να κυβερνήσει μετά από αυτές. Ιδίως αν αντιπαραβάλλει κάποιος την περίπτωση αυτή με του Παύλου Πολάκη και την κάλυψη που εξακολουθεί να παρέχει ο πρωθυπουργός ακόμη και σήμερα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για την ανοίκεια επίθεση στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, σχολίασε σε συνέντευξή του στον Σκάι «περασμένα-ξεχασμένα» για την επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Πολάκη.

Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης μήνυμα για την τακτική που θ’ ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία ως τις εκλογές, προβάλλοντας θετικό πολιτικό λόγο και τα βασικά σημεία του προγράμματος της ΝΔ, προκειμένου να επιτύχει στο τέλος της διαδρομής την πολιτική αλλαγή που πρεσβεύει. «Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, οι Έλληνες δικαιούνται την αλήθεια και αξίζουν ρεαλιστικών λύσεων για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Κι είμαι σίγουρος ότι εμείς, στη ΝΔ, θα μπορέσουμε να τις δώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, με την εκλογική νίκη που πέτυχε την Κυριακή να του δίνει άλλον αέρα κατά την πρώτη εμφάνισή του μετά τις ευρωεκλογές σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το ενδιαφέρον για τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της είναι ούτως ή άλλως μεγάλο στους κόλπους του ΕΛΚ, καθώς, βάσει ποσοστών, η ΝΔ αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη.

Στην οδό Πειραιώς επικρατεί, επίσης, ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θετική αντίδραση των αγορών μετά τις εκλογές προεξοφλεί την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ενώ, όπως παρουσίασε το newsit.gr, το ίδιο συμβαίνει και με τα αιτήματα των μεγάλων ξένων Μέσων Ενημέρωσης για μια συνέντευξη με τον κ. Μητσοτάκη, καθώς τις τελευταίες ώρες διαδέχονται το ένα το άλλο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις