Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – Ο Κώστας Μπακογιάννης στο newsit.gr: Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία

Εκλογές 2019 – Ο Κώστας Μπακογιάννης στο newsit.gr: Οι εκλογές δεν είναι καλλιστεία

Τέσσερις μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο Κώστας Μπακογιάννης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, κάθισε στην… πολυθρόνα του newsit.gr για μια χαλαρή συζήτηση με τον Νίκο Ευαγγελάτο και τον Αιμίλιο Περδικάρη.

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να τον εμφανίζουν ως φαβορί για την εκλογή ακόμη κι από την πρώτη Κυριακή, αλλά εκείνος δεν δίνει μεγάλη σημασία στις δημοσκοπήσεις. «Από το ένα αυτί μπαίνουν κι από το άλλο βγαίνουν. Η πραγματικότητα είναι ότι στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Η Αθήνα θέλει πολλή μεγάλη προσπάθεια» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης. Γιατί «οι εκλογές, δεν είναι καλλιστεία».

Ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας με όσους σήμερα είναι αντίπαλος. «Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο θα είμαστε», λέει. Ζήτησε «ξεκάθαρη εντολή» από τους Αθηναίους και τις Αθηναίες γιατί «αν θέλουμε πραγματικά να γυρίσουμε την πόλη ανάποδα, θα χρειαστεί να σπάσουμε αυγά. Θα χρειαστούν και συγκρούσεις και χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία».

Ο δήμαρχος πρέπει να υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του, να βγει εκεί έξω και να δώσει τις μάχες του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η πόλη δεν μπορεί να βανδαλίζεται

Ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην Αθήνα είναι η καθαριότητα γιατί «40 χρόνια έχουμε ακριβώς το ίδιο σύστημα, το ίδιο μοντέλο». Μίλησε και για την ασφάλεια, με αφορμή και τα όσα έγιναν χθες στο εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού του, στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

Δεν έκρυψε πως «μου δημιουργεί πολύ μεγάλη οργή, ξεχειλίζω από αγανάκτηση με το θράσος κάποιων να γράφουν το όνομα του δολοφόνου του πατέρα μου στο δικό μας εκλογικό κέντρο. Από εκεί και πέρα πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά. Έχουμε ένα γκρουπούσκουλο, μια ομαδούλα από «κουφοντινάκια», τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν να εκβιάζουν και να απειλούν όλους μας. Και αυτό δεν είναι τόσο αθώο».

Κατά την άποψή του, σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια «το λάθος είναι ότι πολιτικοποιούμε και ιδεολογικοποιούμε τη συζήτηση. Λες και υπάρχει αριστερή και δεξιά ασφάλεια. Λες και η ασφάλεια δεν είναι καθολικό δικαίωμα».

Ο Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους γιατί «ο δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να είναι υπεύθυνος για όλα και να είναι υπόλογος σε όλους». Όσο για το αν υπάρχει περίπτωση να συγκρουστεί με κυβέρνηση ΝΔ, σε περίπτωση νίκης της στις εκλογές, ήταν ξεκάθαρος: «Έχω έναν κανόνα. Όποιος βοηθάει την αυτοδιοίκηση, μας βοηθάει να κάνουμε τη δουλειά μας, είμαστε μαζί του. Όποιος μας θέτει εμπόδια, με βρίσκει απέναντί του». Όσο για το αν θα είναι υποψήφιος και για δεύτερη θητεία; «Θα διεκδικήσω την επανεκλογή για να κριθώ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις