Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – Σκουρλέτης: Κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν ήταν μετρημένα

Εκλογές 2019 – Σκουρλέτης: Κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν ήταν μετρημένα

Μετά τον Νίκο Φίλη πυρά εξαπέλυσε και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τις αιτίες της συντριπτικής του ήττας στις ευρωεκλογές της Κυριακής και για τον πρώην υπουργό, ένας από τους λόγους ήταν και το γεγονός πως κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν ήταν «μετρημένα».

Αν και δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τον όρο «αλαζονεία», επέλεξε να τον… περιγράψει. Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα για «κυβερνητικά στελέχη που με τον τρόπο τους δημιούργησαν μία εικόνα – δεν θα το έλεγα αλαζονείας – αλλά δεν ήταν μετρημένοι και νουνεχείς όσο έπρεπε».

Για να μην κατηγορηθεί ως «μετά Χριστόν προφήτης», έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ίδιος είχε κρούσε τον κώδωνα του κινδύνου.  «Δεν το λέω την επομένη των εκλογών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μου δόθηκε η ευκαιρία να το διατυπώσω» συμπλήρωσε.

«Δεν πείσαμε στο εύρος που θα θέλαμε» είπε αναφερόμενος στο γεγονός πως τα λεγόμενα μεσαία στρώματα γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως το κυβερνών κόμμα δεν μπόρεσε να πείσει τους αναποφάσιστους.

Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για θέμα διαχείρισης «πολιτικών και επικοινωνίας τους», ενώ έκρινε πως «φάνηκε εκ του αποτελέσματος ότι τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής αντιπαράθεσης ήταν τέτοια που δεν πείσαμε τον κόσμο και δυστυχώς αναλώθηκε η αντιπαράθεση σε ζητήματα που άφηνε τον κόσμο αδιάφορο, άρα υπάρχει ένα θέμα διαχείρισης πολιτικών και επικοινωνίας τους. Δεν κατορθώσαμε επίσης να πείσουμε τι πραγματικά κάναμε για τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας». Μίλησε επίσης για “στρατηγική αχίλλειο πτέρνα” για την κυβέρνηση.

Μια από τις βασικές αιτίες ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορούσε να μείνει αλώβητος όλα αυτά τα χρόνια διαχειριζόμενος μια πολιτική που δεν είναι η δική του και ζούσε διαρκώς μέσα σε μια αντίφαση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην κυβέρνηση μετά το 2015 αναγκασμένος να υλοποιήσει μία πολιτική που είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής που ούτως ή άλλως επέδρασαν σωρευτικά σε μια σειρά στρώματα και κατηγορίες.

Όταν στο τέλος της ημέρας κάνει ο άλλος ταμείο, λίγο τον ενδιαφέρει, αν από τα 100 που έχασε τα 70 τα έχασε επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και μόλις τα 30 επί ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει ότι τα έχασε διότι βιώνει μια αρνητική πραγματικότητα.

Click4more: Φίλης: Χάσαμε από το ύφος της εξουσίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να υλοποιεί μια πολιτική λιτότητας με μεγαλύτερη ένταση στη Ν.Δ. λιγότερη επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι πολίτες το υπέστησαν σωρευτικά. Η Ν.Δ. το έχει πληρώσει αυτό το 2015, έκανε το δικό της ταμείο, το ΠΑΣΟΚ έπαθε μεγάλη ζημιά. Πληρώσαμε ακριβώς αυτή την αντίφαση να εφαρμόζεις μια πολιτική που δεν την ενστερνίζεσαι αλλά έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία αντικειμενικά κούμπωσαν με όσα είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενοι», σημείωσε ο γραμματέας του κυβερνώνος κόμματος.

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε, ως μια από τις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, και στην… ανισότιμη μάχη στο πεδίο των ΜΜΕ. «Είχαμε μια στρατηγική αδυναμία στο χώρο των media. Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που μεταπολιτευτικά να έχει δεχθεί τέτοιο πόλεμο», είπε και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι δεν μπόρεσες να επικοινωνήσεις βασικές πλευρές του κυβερνητικού έργου είναι μια αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σχετίζεται και με μια αντικειμενική διαμορφωμένη κατάσταση στον χώρο των μίντια. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό» υπογράμμισε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κόστισε στην κυβέρνηση και έκρινε ότι «η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ θα έπρεπε να είχε τελειώσει τον Αύγουστο» και εξήγησε το λόγο: γιατί «ενώ υπήρχε έξοδος στις αγορές, είχαμε ανάπτυξη, καλές εκτιμήσεις, τις εξαγγελίες της ΔΕΘ ήμασταν υποχρεωμένοι κάθε εβδομάδα να προσπαθούμε να διασκεδάσουμε τις δηλώσεις του κυβερνητικού μας εταίρου».

Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, το δίλημμα των πρόωρων εκλογών που θα προκηρυχθούν, επίσημα, το βράδυ της Κυριακής (02.06.2019) ή την επομένη, θα είναι πιο σαφές, πιο σκληρό και άκαμπτο. Κλειδί, είπε, θα είναι η μείωση της αποχής, η αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες, «διότι φαίνεται ότι η αποχή έβλαψε κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το πώς θα μπορέσουμε να πείσουμε με τις προτάσεις μας για την προγραμματική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ». Δεν θέλησε να αποκαλύψει την ημέρα των εκλογών, αν δηλαδή θα είναι στις 30 Ιουνίου ή στις 7 Ιουλίου, αφού αυτό θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αφού επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις