Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ θέλει να επιστρέψουμε σε στενή επιτροπεία

Εκλογές 2019 – ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ θέλει να επιστρέψουμε σε στενή επιτροπεία
Φωτογραφία InTime News

Την επιθυμία της ΝΔ να επιστρέψει η χώρα σε καθεστώς στενής επιτροπείας -δηλαδή να φέρει νέο μνημόνιο- βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τις δηλώσεις του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου. «Πιστοληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει αναγκαστικά νέο μνημόνιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα όπου μίλησε χθες το βράδυ.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου χαρακτήρισαν «χλιαρή» τη διάψευση της εκπροσώπου της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ότι ενώ αρχικά είπε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του υποψήφιου βουλευτή, στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν αποκλείεται η ΝΔ να πάρει 3 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι των 37 δισ. που έχει βάλει στην άκρη η κυβέρνηση για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές.

«Η λογική της πρότασης του υποψήφιου βουλευτή έχει να κάνει με τα κόκκινα δάνεια και τις Τράπεζες» έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Δηλαδή μας ζητούν να πληρώσουμε τα χρέη των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφού μέσα στα κόκκινα δάνεια συμπεριλαμβάνονται και αυτά των δύο μεγάλων κομμάτων».

Τα στελέχη της κυβέρνησης, εξηγώντας ακόμα περαιτέρω τι σημαίνει αυτή η πρόταση έλεγαν ότι «η πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν είναι ένα πλαίσιο που δεν έχει συνέπειες για τους πολίτες. Έχει νέα μέτρα, προαπαιτούμενα και νέα επιτροπεία και πρέπει αυτό το πλαίσιο να διαλευκανθεί από τη ΝΔ, εφόσον επιμένει σε αυτή τη γραμμή».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα από την Πάτρα επεσήμανε «ότι η κυβέρνηση παρέλαβε άδεια ταμεία και τώρα έχουν πάνω από 35 δισ. που είναι οι θυσίες του λαού». Ζήτησε να μην παραδοθούν τα κλειδιά του ταμείου σε αυτούς που το λεηλάτησαν και είπε ότι «σήμερα αποκαλύφθηκε το σχέδιο τους».

Κάλεσε ακόμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί λέει πως πρέπει να δελεάσει τους εταίρους με κύμα μεταρρυθμίσεων για να πέσουν τα πλεονάσματα αφού η κυβέρνηση το έχει ήδη καταφέρει καταθέτοντας μέρος των χρημάτων αυτό σε ειδικό λογαριασμό, ώστε να γίνουν στοχευμένες ελαφρύνσεις και στήριξη του λαού. «Σήμερα κατάλαβα και καταλάβαμε όλοι το γιατί», είπε και πρόσθεσε: «Ετοιμάζονται να πάρουν τα λεφτά που μαζεύτηκαν με το κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και να τα δώσουν στις τράπεζες και στους τραπεζίτες».

Click4more: Σκληρή προεκλογική περίοδος – “Καρφάρες” στο… ιδιότυπο debate Τσίπρα – Μητσοτάκη!

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμα ότι «αυτά τα χρήματα τα εξασφαλίσαμε με κόπο και θυσίες, για να μη μπορεί ποτέ κανείς πια να εκβιάσει την Ελλάδα. Δεν είναι απλά απόθεμα ρευστότητας. Είναι απόθεμα εθνικής κυριαρχίας, δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σε αυτά τα χρήματα δε πρόκειται να σας αφήσουμε να βάλετε χέρι. Φτάνει πια. Ως εδώ. Πόσα χρόνια ακόμα θα δουλεύουν οι Έλληνες για να ξεπληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών; Πόσα δισ. ακόμα να ξοδευτούν στην μαύρη τρύπα που άνοιξαν τα golden boys και οι κομματάρχες των θαλασσοδανείων».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι «την Κυριακή αποφασίζουμε να κρατήσουμε σφιχτά στα δικά μας τα χέρια τη κυριαρχία της πατρίδας μας, που τη κερδίσαμε με τόσους κόπους», γιατί όπως είπε «αν βάλουν χέρι στις θυσίες μας, τότε θα ξαναγυρίσουμε πίσω στα μνημόνια». Και πρόσθεσε πως «το είπαν σήμερα (σ.σ. χθες) καθαρά. Σχέδιό τους είναι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης δηλαδή αυτό που ήθελε ο κ.  Στουρνάρας και εμείς καταφέραμε με αγώνα να αποφύγουμε».

Τέλος είπε ότι το «κύμα μεταρρυθμίσεων που μας κρύβει επιμελώς» θα είναι «νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, κοινωνικό κράτος, απολύσεις στο δημόσιο και ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις