Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Εκλογές 2019: Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη μεσαία τάξη

Εκλογές 2019: Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη μεσαία τάξη
Φωτογραφία InTime News

Το πλέγμα των προτάσεων της ΝΔ για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης και την προστασία των αδύναμων παρουσίασε αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την Ελευσίνα, σε μία από τις θεματικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει έως τα τέλη της προεκλογικής περιόδου η ΝΔ, αποφεύγοντας τις παραδοσιακές κομματικές συγκεντρώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε σε πέντε βασικά σημεία: χαμηλότεροι φόροι, νέες θέσεις εργασίας, πρόνοια για νέες οικογένειες, στήριξη των αδυνάμων και ανάπτυξη του τόπου.

Κόντρα στους 29 νέους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ΝΔ πρόκειται να ενισχύσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και να δημιουργήσει ένα νέο πλούτο, όπου μερίδιο θα έχουν όλοι, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η γενικότερη φιλοσοφία του είναι πως όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο περισσότερο θ’ αυξάνονται και οι μισθοί, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του κατώτατου, ο οποίος θ’ αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση φόρων, η ΝΔ προτείνει:

– Τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

– Τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

– Τη μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.

– Την υποχώρηση του ΦΠΑ, ώστε τελικά να καθιερωθούν δύο βασικοί συντελεστές 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

– Τη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή του 6%.

– Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους και παντού στην Ελλάδα.

Για τις νέες θέσεις εργασίας, ξεχωριστή σημασία για τη ΝΔ έχουν οι επενδύσεις, μέσα από ένα ξεκάθαρο αδειοδοτικό και χωροταξικό σχέδιο, φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, χαµηλότερη και πιο δίκαιη φορολογία. Επίσης, δημόσιες επενδύσεις με πλήρη αξιοποίηση του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και συµπράξεις δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το σχέδιο υποδομών περιγράφει 43.000 θέσεις εργασίας σε μεγάλα ή πιο μικρά έργα, ενώ στην αγορά κατοικίας όλα τα συνδυαστικά μέτρα θα δημιουργήσουν ακόμη 37.000 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες.

Για τις νέες οικογένειες, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευσή του για χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες, τονίζοντας ότι το επίδομα θα δίνεται στους γονείς όλων των παιδιών που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Επίσης, αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ όλα τα παιδιά θα βρίσκουν θέση στους παιδικούς σταθμούς και τα πολυτεκνικά επιδόματα επανέρχονται στα επίπεδα προ των μειώσεων του 2018.

Για τη στήριξη των αδύναμων, το «γαλάζιο» σχέδιο προβλέπει την αύξηση στο 1 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται σε 800.000 δικαιούχους.

Τέλος, για την ανάπτυξη, το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 20% και του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%, καθώς και την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία με γενναία αντιμετώπιση των “κόκκινωνδανείων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις