Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Εκλογές 2019 – Τσίπρας: «Κι όμως γυρίζει» – Ρελάνς με αφορολόγητο

Τσίπρας
Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με την φράση του Γαλιλαίου «και όμως γυρίζει» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ απάντησε στο ερώτημα εάν μπορεί να καλυφθεί η διαφορά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ στις ευρωεκλογές ώστε να «γυρίσει» το αποτέλεσμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο δίλημμα που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτεια εάν δεν έχει αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ανέφερε ότι είναι βέβαιος ότι κυβέρνηση θα υπάρξει. «Το θέμα είναι τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτικό πρόσημο ή μια κυβέρνηση της ΝΔ που θα ακυρώσει όλα θετικά μέτρα που έφερε η κυβέρνηση μας», είπε. Κάνοντας μάλιστα ακόμα πιο συγκεκριμένο το δίλημμα είπε ότι ο λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα πάει.

«Το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες, δεν θα έχουν ευρωψηφοδέλτια, άρα στα χέρια των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες είναι το αποτέλεσμα. Δεν είναι προδιαγεγραμμένο τίποτα απολύτως. Το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις 7 Ιουλίου -κι ας το ‘χουν στο μυαλό τους κάποιοι που βγαίνουν τελείως αλαζονικά – να ξέρουν όλοι ότι είναι άλλη αναμέτρηση αυτή με διακύβευα ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα 4 χρόνια, με ποιον πρωθυπουργό και με ποιο πρόγραμμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι «το κοντέρ μηδενίζει, έχουμε επίγνωση και των δυσκολιών και των τάσεων, αλλά και των δυνατοτήτων μας».

Αναφερόμενος μάλιστα με αριθμούς στην δεξαμενή από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να πάρει ψηφοφόρους είπε ότι συνολικά υπάρχουν 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι που το 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και από αυτούς οι περίπου 600.000 δεν πήγαν στην κάλπη να ψηφίσουν τιμωρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ άλλες 400.000 ψήφισαν μικρότερα κόμματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε μάλιστα πως η μεγάλη νίκη της ΝΔ «ανοίγει» την όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και στον Μάνφρεντ Βέμπερ ώστε να περάσει κι άλλες πολιτικές λιτότητας.

Σχολίασε ότι αυτά που διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από μερίδα κύκλων της ΕΕ ή που γράφονται στον Τύπο, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. «Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης» σχολίασε και επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα.

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόγραμμα της ΝΔ το συνέκρινε με εκείνο της Αργεντινής που, όπως είπε, ένα χρόνο μετά την εκλογή του νεοφιλελεύθερου προέδρου της, το ΔΝΤ επανήλθε στην χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα πως η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα, που «ξεφεύγει» στα στελέχη της που και που. Έφερε ως παράδειγμα τις δηλώσεις Βρούτση, που όπως ανέφερε είναι ομολογία για την κατάργηση των 120 δόσεων.

Φανερά απολογητικός για την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα τρία πρώτα χρόνια η κυβέρνηση του δεν εφάρμοζε τη δική της πολιτική, καθώς είχε τα χέρια «δεμένα» από τους δανειστές. «Στόχος μας τώρα είναι να υπάρξουν θετικά μέτρα και για τη μεσαία τάξη» ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3%, δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις