Πολιτική

Εκλογές 2019 – Βαρουφάκης: “Αυτά θα εφαρμόσω χωρίς διαπραγμάτευση με τους δανειστές”!

"Το πρόγραμμα της ΝΔ και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς ρήξη με τους δανειστές" τόνισε στη διακαναλική συνέντευξη του ΜέΡΑ 25 ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε στη διακαναλική συνέντευξη του ΜέΡΑ 25 τις 7 τομές του κόμματός του τις οποίες, όπως είπε, θα εφαρμόσει χωρίς διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε

– Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Όσο υψηλότερο εθνικό εισόδημα, τόσο πιο πολλά θα εισπράττουν οι δανειστές και το αντίθετο. Έτσι οι δανειστές αναγκάζονται να γίνουν συνέταιροι στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

– Τερματισμό λιτότητας με δραστική μείωση των πλεονασμάτων. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεσμεύτηκαν να επιστρέφουν στους δανειστές από τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κράτους τουλάχιστον επτά χιλιάδες ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο ανά άνδρα, γυναίκα και παιδί. Λιτότητα για πάντα δηλαδή. Το ΜέΡΑ25 θα μειώσει μονομερώς αυτά τα πλεονάσματα τουλάχιστον κατά 60% μέχρι 100% ανάλογα με τον ρυθμό ανάκαμψης.

– Λογικοί φορολογικοί συντελεστές. Κατάργηση 100% προπληρωμής φόρου. Μέγιστος ΦΠΑ στο 18% για αγορές με μετρητά και 15% με κάρτα. Μείωση φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων (από 29% σήμερα) σε 26% για τις μεγάλες επιχειρήσεις 20% για τις μεσαίες και 15% για τις μικρές. Πλαφόν 50% (από 75% σήμερα) επί των κερδών σε συνολικές εισφορές και φόρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

– Δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών. Το ΔΕΣΠ θα επιτρέψει σε πολίτες, επιχειρήσεις και στο κράτος να συναλλάσσονται μεταξύ τους δωρεάν και ψηφιακά με πολλαπλά οφέλη για όλους, πχ αμοιβαία ακύρωση χρεών, φορο-εκπτώσεις, χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας, ελαχιστοποίηση της εξουσίας των ιδιωτικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των πολιτών και της πολιτείας μας.

Βαρουφάκης varoufakis

– Κόκκινα δάνεια: Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών. Τα κόκκινα δάνεια μεταφέρονται από τις τράπεζες στη ΔΕΔΙΧ, με αντάλλαγμα κρατικές εγγυήσεις που δεν υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος. Απαγορεύονται οι πωλήσεις των δανείων σε ταμεία καθώς και οι εξώσεις. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και μικρών επιχειρήσεων. Καταβολή ενοικίου στη ΔΕΔΙΧ που προσδιορίζεται από τους δήμους στο 1/3 των εσόδων των πολιτών. Τελική διευθέτηση όταν ανακάμψει η αγορά ακινήτων.

– Σεβασμός στη μισθωτή εργασία – επιχειρηματικότητα: Ένταξη στο ΙΚΑ όλων όσοι εργάζονται με μπλοκάκι πάνω από 8 ώρες την εβδομάδα στον ίδιο εργοδότη. Κίνητρα στη νεοφυή επιχειρηματικότητα με 5ετή φορολογική και ασφαλιστική ασυλία.

– Για τη δημόσια περιουσία: Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, κατάργηση όλων των ιδιωτικοποιήσεων, χρήση δημόσιας περιουσίας ως εχέγγυα για δημιουργία επενδυτικών ροών στον δημόσιο τομέα. Οι μετοχές της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία προς ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης τους.

Ο Βαρουφάκης και τα μέτρα… χωρίς διαπραγμάτευση

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν χωρίς διαπραγμάτευση με τους δανειστές είπε και αν η αντίδραση των δανειστών σε αυτό είναι το Grexit, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε: «αν επιλέξουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Δεν θα το κάνουν. Δεν αποκλείω βέβαια η ολιγαρχία να τολμήσει να κάνει αυτό το κακό στην Ευρώπη και να ξεκινήσει τη διαδικασία. Θα τους κοστίσει 1 τρισ. Δεν θέλουμε το Grexit, αλλά δεν το φοβόμαστε γιατί θα έχει ένα κόστος, αλλά αυτό θα είναι πρόσκαιρο. Αν συνεχίσουμε το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μείνει κανείς νέος στη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι η ερημοποίηση της χώρας μας εντός της Ευρώπης. Μπροστά στο Grexit, το κόστος της αφαίμαξης από το ανθρώπινο μας κεφάλαιο, πρέπει να είναι ο εφιάλτης μας και αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην φύγουν οι νέοι μας θα γίνουν χωρίς διαπραγμάτευση».

Βαρουφάκης

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχει συστημική στήριξη στον Γιάνη Βαρουφάκη, είπε: «όταν άκουσα τον κ. Τσίπρα να με αποκαλεί συστημικό γέλασα και σκέφθηκα μέσα μου, τι άλλο θα δούμε, τι άλλο θα ακούσουμε. Το επόμενο θα είναι να με κατηγορήσει ο κ. Μητσοτάκης για οικογενειοκρατία. Όποιος νομίζει ότι το ΜέΡΑ25 κυριαρχεί στα ΜΜΕ είναι σίγουρο ότι ζει σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, όχι αυτό στο οποίο ζούμε εμείς».

Τέλος υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη ΝΔ αλλά δεν θα δυσκολευθεί να ψηφίσει όποιο νομοσχέδιο θεωρεί σωστό.

Φωτογραφίες: Intime

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης 5
Τα μαζεύει ο Φρέντι Μπελέρης μετά τις αντιδράσεις: Ανακαλώ τα όσα είπα για τον Κασιδιάρη, η αποστροφή μου ήταν άστοχη
«Αυτή είναι και η διαχρονική στάση μου: να στέκομαι απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και να δίνω μάχες ώστε οι συμπολίτες μας να μην παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια»
O Φρεντι Μπελέρης 159
Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύσεις και Κυπριακό στην ατζέντα – Με μηνύματα προς την Τουρκία η ομιλία στον ΟΗΕ
Ο Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή και φιλόξενη χώρα εγκατάστασης των περιφερειακών δραστηριοτήτων διεθνών εταιρειών, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα στελέχη τους
Κυριάκος Μητσοτάκης 5
ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ: Ο Μπελέρης εκθειάζει τον Κασιδιάρη και ο Μπεκίρης από το γραφείο Μητσοτάκη συναντήθηκε με συνομιλητή του
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποδοκιμάσει δημοσίως τον ευρωβουλευτή της Φρέντι Μπελέρη
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης 6
Παύλος Μαρινάκης: «Προφανώς και μας καλύπτουν οι εξηγήσεις Πλεύρη για την υπόθεση Μαζωνάκη» – Δεν ζητάμε άδεια για μείωση ΕΦΚ
Ο Παύλος Μαρινάκης απέρριψε την ερμηνεία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως απαιτείται ευρωπαϊκή άδεια για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα
Παύλος Μαρινάκης