Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Αιχμηρές αλληλοκατηγορίες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη και τη μουσουλμανική μειονότητα

Εκλογές 2023: Αιχμηρές αλληλοκατηγορίες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη και τη μουσουλμανική μειονότητα

«Φωτιά» πήρε το πολιτικό σκηνικό σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Επίκεντρο η Ροδόπη και η μουσουλμανική της μειονότητα. Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του πρώην διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου Αϋφαντή, στις οποίες απάντησε άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό και νέα σύγκρουση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προκαλέσει λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου οι αποκαλύψεις που έκανε ο Γιώργος Αϋφαντής, πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα.

Με αφορμή την υπόθεση της εκλογής του Οζγκιούρ Φερχάτ, του υποψηφίου δηλαδή που ήρθε πρώτος και με διαφορά σε σταυρούς στη Ροδόπη και «χάρισε» τη μοναδική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη την επικράτεια, ο κ. Αϋφαντής αναφέρθηκε στην υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Είναι η ακτιβίστρια, η οποία -αν και αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο το 2014- ο ΣΥΡΙΖΑ την απέσυρε ως «εθνικιστικό στοιχείο».

«Με απευθείας παρέμβασή της στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα απαίτησε και πέτυχε να μην συμπεριληφθεί η Σουλεϊμάν Σαμπιχά στους 42 του ευρωψηφοδελτίου», είπε ο άλλοτε διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, εμπλέκοντας στην τελική απόφαση και τους κ.κ. Παππά, Φίλη και Βούτση.

Σχετικά με τις αποκαλύψεις για την Σαμπιχά Σουλεϊμάν, πηγές της Κουμουνδούρου σχολίασαν χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Αϋφαντής έχει εδώ και αρκετά χρόνια απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όχι τόσο για τις απόψεις του, αλλά κυρίως για τη συνωμοσιολογική διάσταση των θέσεών του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και για την ασυνάρτητη συμπεριφορά του».

Ωστόσο, ο Γιώργος Αϋφαντής είχε και κάτι ακόμη να πει, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την απομάκρυνσή του από διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, ως πρωθυπουργού πλέον, στη θέση αυτή τοποθετήθηκε ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, τότε σύντροφος της Φεϊζά Μπαρουτσού (η εικονιζόμενη της φωτογραφίας), που ήταν το νούμερο 3 στην ιεραρχία της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

«Ο Τσίπρας ήξερε…»

Υπενθυμίζεται βέβαια και η καταγγελία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εν γνώσει του Αλέξη Τσίπρα, το τουρκικό προξενείο προωθούσε τους δύο υποψηφίους της Κουμουνδούρου στις εκλογές του Μαΐου, Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σε Ροδόπη και Ξάνθη αντίστοιχα.

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε συγκεκριμένα και σε μηνύματα τα οποία, όπως είπε, έλαβε η Κουμουνδούρου από το τουρκικό προξενείο υπέρ των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έλεγαν: «Ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο, ψηφίστε λοιπόν αυτούς τους συγκεκριμένους δύο υποψήφιους εάν θέλετε ουσιαστικά να έχετε στην επόμενη Βουλή κάποιον ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται και αυτοπροσδιορίζει και προσδιορίζει τη μειονότητα ως τουρκική».

Τα πυρά Μητσοτάκη έσπευσε να ανταποδώσει, μετά την επίσκεψή του στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας ανησυχία «για τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει στην προεκλογική αρένα το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Αφού κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι «εργαλειοποιεί την ΕΥΠ στον προεκλογικό αγώνα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επιπλέον ότι «μία τέτοια κατάσταση δίνει πάτημα στην Τουρκία».

Ο «πόλεμος» καλά κρατεί

Απαντώντας σε όσα δήλωσε ο κ. Τσίπρας ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική απρέπεια καθώς, όπως είπε, επιχειρεί να εμπλέξει ακόμη και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην αντιπαράθεση. Τόνισε, επίσης, ότι η Κουμουνδούρου επιλέγει να λειτουργήσει ως εθνική εξαίρεση σε ό,τι αφορά τη θρησκευτική μειονότητα της δυτικής Θράκης.

Το… γάντι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία απαντώντας στις βολές του Άκη Σκέρτσου τόνισε ότι ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας «συνέχισε το εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι…», «νεκρανασταίνοντας τη διχαστική τοξικότητα των μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων».

«Το ξεκαθαρίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Κόντρα στην προσπάθεια ορμπανοποίησης της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εγγυητής της δημοκρατίας. Ο φόβος δεν θα περάσει», ξεκαθάρισε, καταλήγοντας, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα τεκταινόμενα παρενέβη και η Νίκη Κεραμέως με την πρώην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «κλείσιμο του ματιού» στο τουρκικό προξενείο.

Όπως σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε τρία νομοσχέδια σε θέματα που αφορούσαν τη μουσουλμανική μειονότητα και για τα οποία υπήρξε αντίδραση από την Τουρκία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει κανένα από αυτά.

Στο ρεπορτάζ του Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο παρακολουθήστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τη Ροδόπη:

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις