Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα Παπανδρέου

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας: Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα Παπανδρέου

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μια μέρα μετά την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος, το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή». 

«Έχουμε εκλογές απλής αναλογικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η απλή λογική. Με όλα τα κόμματα είμαστε αντίπαλοι. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα είναι σε θέση να κάνει κυβέρνηση. Άκουσα σήμερα τον κ. Σκέρτσο να λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει την εντολή. Το κρίσιμο είναι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Ζητάμε την εντολή από τον λαό για να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών, την αλλαγή», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχω να μιλήσω χρόνια με τον κ. Βαρουφάκη. Δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο οι προσωπικές μας σχέσεις. Δεν έκανα καμία συνάντηση μαζί του. Απευθυνθήκαμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, με 11 όρους. Δεν συζητάμε με τέτοιες εμμονές. Επαναλαμβάνω ότι το βράδυ των εκλογών το πρώτο με το τρίτο κόμμα, θα είναι σε θέση να κάνουν κυβέρνηση. Εμείς χθες αναφέραμε τα 11 άρθρα της σύγκλισης. Απευθύνονται προφανώς και στον κ. Ανδρουλάκη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις πιθανές συνεργασίες και για τον κ. Βαρουφάκη.

Για τον κ. Ανδρουλάκη ανέφερε πως  «πουθενά στην Ευρώπη το τρίτο κόμμα, δεν επιλέγει τον πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, ας κάνει ο κ. Ανδρουλάκης μία πρόταση. Ποιος θα κυβερνήσει; Ο άγνωστος «Χ»; Θα πρέπει να γίνουν προτάσεις».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η κοστολόγηση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόγραμμά μας έχει αυξομειώσεις. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο».

«Η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα τη στηρίξει», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως «οι επιχειρήσεις βεβαίως πρέπει να έχουν κέρδος, αλλά να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους».

«Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ξέρουμε τι γίνεται με το χρέος, δεν είμαστε χθεσινοί. Ο κ. Μητσοτάκης αύξησε και το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. Σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρεοκόπησε τη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία το έκανε. Πάει πολύ να μας εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης να μας εγκαλεί ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά, ενώ είναι καθ έξιν μπαταχτσής».

«Για να κλείσει το χιούμορ με το «με ένα νόμο και ένα άρθρο», εμείς με έναν νόμο θα καταργήσουμε το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός, όπως έκανε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης που κάνει προεκλογικά ταξίδια με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

 

«Η τακτική του «κάνω ό,τι θέλω» και της αλαζονείας του κ. Μητσοτάκη, έχει καμία σχέση με την τακτική που ακολούθησα εγώ στα 4,5 χρόνια πρωθυπουργίας; Μην τρελαθούμε. Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι θέλει. Αυτό μου θυμίζει μια φράση που είχε πει ένας αγωνιστής της αριστεράς και φίλος μου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα. Προτιμώ μια αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια δεξιά που κάνει ό,τι θέλει».

«Πρέπει να διδαχθούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς στην ιστορία του κινήματος και των αγώνων του λαού. Το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» ήταν μια λάθος γραμμή που την πλήρωσε η χώρα με την εδραίωση ενός καθεστώτος. Ο κ. Κουτσούμπας οφείλει να διαβάσει λίγο περισσότερο την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ. Οι διαφορές μας είναι γνωστές, αλλά υπάρχει σεβασμός. Οφείλω να πω ότι δεν υπάρχει τώρα το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος». Δεν μπορεί κάτι που είναι φιλολαϊκό να συγκρίνεται με τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε αναφορικά με την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου τόνισε πως «ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία. Θα πρέπει να σεβαστεί ότι πάρα πολλοί συνοδοιπόροι του Ανδρέα έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει να το σεβαστεί. Και να πάμε στην ουσία, να πει με ποιο από τα 11 σημεία που κατέθεσα, διαφωνεί. Να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να δούμε πού διαφωνεί. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι κοστίζει, όπως έλεγε το 2018 ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Όπως έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν, μια φορά μπορεί να κοροϊδέψει κάποιος πολλούς, λίγους μπορεί να τους κοροϊδέψει περισσότερες φορές αλλά ποτέ όλους για πάντα».

Για τις δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς τόνισε πως «το  ΚΚΕ δεν ψαρεύει; Ή μήπως δεν μας συμφέρει να αναφερθούμε στο ΚΚΕ γιατί είναι ιστορικό κόμμα; Όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ανησυχητικά. Πρώτη φορά στην ιστορία της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας δημιουργήθηκε θέμα με τους συνδυασμούς. Έμεινε εκτός μεγάλος συνδυασμός. Έπεσε «βόμβα» στη δεξιά πολυκατοικία και κατέρρευσαν τα διαμερίσματα. Όσα δεν κατέρρευσαν φαίνεται ότι έχουν δώσει υπόσχεση στήριξης στον κ. Μητσοτάκη. Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ, θα έπρεπε να το γνωρίζετε».

«Δεν έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν ένα κόμμα που είναι στη Βουλή (Ελληνική Λύση), αλλά ακύρωσαν τα κόμματα Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, Νικολόπουλου και ακόμα και του κ. Ευμορφίδη ενός επιχειρηματία που δεν είναι ακραίος αλλά φιλελεύθερος. Όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά της Νέας Δημοκρατίας», επεσήμανε.

«Πρώτη φορά στην ιστορία έκρινε το Α1 του Αρείου Πάγου το ποια κόμματα θα μπουν στις εκλογές. Ο επικεφαλής κατήγγειλε ότι υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης για να αποφασίσει ποια κόμματα θα συμμετέχουν. Νομίζαμε ότι όλα αυτά ήταν για το κόμμα Κασιδιάρη. Έκπληκτοι είδαμε ότι δεν ήταν μόνο για αυτό. Για αυτό δεν δέχτηκαν τη δική μας τροπολογία.

Τέτοια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης δεν έχει ξαναδεί ο τόπος. Ο πρωθυπουργός που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και να χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, θα κάνει τα πάντα για μείνει στην εξουσία.

Για την υπόθεση Γεωργούλη τόνισε ότι «το 2019 στις Ευρωεκλογές είχα κι εγώ τη σκέψη αν έπρεπε να επιστρέψουμε στη λίστα. Ο σταυρός δίνει δικαίωμα στους πολίτες να επιλέξουν. Αν υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε. Δεν θα πω καλύτερη εκπροσώπηση, γιατί θα αδικήσω αξιόλογους εκπροσώπους που βγήκαν με σταυρό. Δεν πρέπει με μία υποψία, για να μην τον δικάσουμε ας τον δικάσει η Δικαιοσύνη τον κ. Γεωργούλη, να πάρει η μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα».

Για το θέμα των υδρογονανθράκων και την περίπτωση συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «εγώ υπέγραψα το 2019 τη συμφωνία με Exonmobile και Total για τα οικόπεδα Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Έκτοτε οι δύο εταιρείες αποχώρησαν και έχει δημιουργηθεί μια μετατόπιση προς τις ΑΠΕ. Οτιδήποτε έχει υπογραφεί να προχωρήσουν οι έρευνες κι αν υπάρχει να αξιοποιηθεί, αλλά να κάνουμε μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλούτο που δεν υποπτευόμαστε ότι έχουμε, αλλά τον έχουμε, που είναι ο αέρας, ο ήλιος και η δυνατότητα της χώρας να γίνει ενεργειακά αυτόνομη».

«Καμία δύναμη πολιτική δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ας μην ανησυχεί ο κ. Βελόπουλος. Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Υπάρχει μια σαφής εθνική γραμμή που οφείλουμε να τηρήσουμε. Το ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Αν θα είναι ο Ερντογάν ή μια άλλη κυβέρνηση και ποια θα είναι η ατζέντα της», τόνισε για τα ελληνοτουρκικά.

Για τις δηλώσεις Ζουράρι ξεκαθάρισε πως «δεν συμμερίζομαι την έκφραση του κ. Ζουράρι, έχει ιδιαιτερότητα βέβαια στις εκφράσεις του. Δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα δεν είναι αυτή που έχουν τη δυνατότητα, είναι αυτή που δεν έχουν τη δυνατότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την Παιδεία και πρόσθεσε:

«Ο λόγος που επιβλήθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν γιατί Μητσοτάκης και Κεραμέως ήθελαν να μειώσουν τους εισακτέους. Στόχος ήταν να κλείσουν τμήματα και σχολές για να οδηγήσουν φοιτητές στην ιδιωτική εκπαίδευση. Υπάρχει μία σειρά από σχολές που θα πρέπει να δίνονται εξετάσεις, αλλά και μία σειρά από σχολές που δεν θα χρειάζονται. Σχολές που θέλουν δεξιότητες, που θέλουμε να τους δώσουμε δεξιότητες. Να πηγαίνουν μαθητές από τα ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, να αποκτούν δεξιότητες και να είναι σε ανοικτή γραμμή με την αγορά. Εμείς πιστεύουμε σε μια δημόσια Παιδεία, εμείς δεν θέλουμε να καταργήσουμε την ιδιωτική εκπαίδευση αλλά να ενισχύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση και να την κάνουμε ανταγωνιστική».

 

Ακόμη μίλησε για την  την επαναφορά του Δημόσιου χαρακτήρα στη ΔΕΗ αλλά και για την Εθνική Τράπεζα.

«Το κόστος της επανάκτησης του 51% της ΔΕΗ είναι 350 εκατ. ευρώ. Ακόμα και στη Γαλλία ο Μακρόν κρατικοποιούσε κι εδώ η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε. Η διοίκηση που έβαλε, όποτε δεν δίνει μπόνους στον εαυτό της καθοδηγεί τον ανταγωνισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις