Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΙ: Ο κ. Ανδρουλάκης πανηγυρίζει λες και είναι πρώτο κόμμα – Mea culpa η απλή αναλογική

Εκλογές 2023 – Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΙ: Ο κ. Ανδρουλάκης πανηγυρίζει λες και είναι πρώτο κόμμα – Mea culpa η απλή αναλογική

«Με την ενισχυμένη αναλογική όποιος προοδευτικός πολίτης δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το σχέδιο Μητσοτάκη», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ για το θέμα των ημερών κατηγορώντας τον ότι «έχει κρυφή ατζέντα συρρίκνωσης του ΕΣΥ και διαλογής ασθενών, ώστε να επιβιώνει όποιος έχει χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα της υγείας».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας, και ότι σε αυτή την αναμέτρηση είναι ο μόνος που έχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ που «που λειτουργεί σαν συμπλήρωμα της ΝΔ».

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού λέγοντας: «Όταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε τις γνωστές του δηλώσεις εγώ τον απέσυρα από τα ψηφοδέλτια, γιατί δεν είχα κρυφή ατζέντα. Ο κ. Πνευματικός είπε ότι η λύση για τους καρκινοπαθείς είναι να γίνεται διαλογή ασθενών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν βγάζει ανακοίνωση και τον αφήνει στα ψηφοδέλτια. Πιστεύω ότι αυτή είναι η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη, αφήνουν τον κ. Πνευματικό γιατί αυτά σχεδιάζουν να κάνουν».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι παρότι η δική του κυβέρνηση ήταν υπό την αυστηρή εποπτεία της Τρόικας, εντούτοις άφησε το ΕΣΥ σε καλύτερη κατάσταση από ότι η κυβέρνηση της ΝΔ που δεν είχε δημοσιονομικούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τις τελευταίες τρεις ημέρες βλέπουμε θανάτους γιατί είναι σε πλήρη κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρά το γεγονός ότι εμείς κυβερνήσαμε κάτω από σκληρή εποπτεία είχαμε κάνει 300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ ενώ μετά έφυγαν 560 εργαζόμενοι.

Στην Αττική λειτουργούσαν 84 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τώρα είναι 52 γιατί δεν υπάρχουν πληρώματα. Στην Κω που είχαμε τον θάνατο της 63χρονης στην καρότσα είχαμε 15 διασώστες, τώρα είναι 8». Ακολούθως υποστήριξε ότι «Αυτό δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικό είναι θέμα προτεραιοτήτων» και εξήγησε: «Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να προσλάβει 700 διασώστες στο ΕΚΑΒ αλλά προσέλαβε 1000 άνδρες για πανεπιστημιακή αστυνομία που δεν είχαν αντικείμενο και γύρισαν στα αστυνομικά τμήματα».

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ώστε να μπει ο ιδιωτικός τομέας είπε: «Αυτή είναι η λύση, να απαξιώσουμε το ΕΣΥ; Υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές. Το Δεκέμβρη του 2019 φεύγοντας εμείς, στο ΕΣΥ υπηρετούσαν ως γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί 108.000 άνθρωποι τώρα υπηρετούν 84.000. Το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει. Η κατάσταση είναι δραματική, οι άνθρωποι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες”.

«Mea cupla» για την απλή αναλογική

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη για την απλή αναλογική λέγοντας χαρακτηριστικά “mea culpa”, ενώ έβαλε τον στόχο για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση «να ανατραπεί ο συσχετισμός που προέκυψε και να αποτραπεί η παντοδυναμία της ΝΔ».

«Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε, έχω την ευθύνη, δεν κρύφτηκα» είπε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο επέρριψε ευθύνες και στα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου που την απέρριψαν και έτσι «η απλή αναλογική λειτούργησε σε μία προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή μας που είχαμε κάνει το 2016, τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου μας γύρισαν την πλάτη».

Ακολούθως μίλησε για τον στόχο των επόμενων εκλογών λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε μία νέα φάση και το κρίσιμο και καθοριστικό δεν είναι πλέον ποιος θα εκλεγεί πρώτος, αλλά ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι θα είναι κόμμα εξουσίας, ούτε κόμμα συμπληρωματικό σε κυβερνήσεις της δεξιάς όπως το ΠΑΣΟΚ ούτε κόμμα διαμαρτυρίας.

Μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να αποτραπεί η παντοδυναμία ενός κόμματος

Δεν μας πτοεί το αποτέλεσμα και δεν μας απομακρύνει από το στόχο που είναι να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για τη νίκη. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο πώς θα διαμορφωθεί το αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο για την κοινωνία και την δημοκρατία ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να αποτραπεί η παντοδυναμία ενός κόμματος».

Αναφέρθηκε στην χθεσινή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος λέγοντας ότι «δεν είναι καινούργιο, είναι το ίδιο πρόγραμμα που έχει στόχο και όραμα η Ελλάδα να είναι μία χώρα ευημερίας, ισότητας και δικαιοσύνης». Αστειευόμενος είπε ότι «κάνουμε επανατοποθέτηση προιόντος» και πρόσθεσε ότι «στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας με δική μας ευθύνη». Εξήγησε ακόμη ότι τώρα στόχος είναι μία προεκλογική αντιπαράθεση με τη ΝΔ επί τη βάση των προγραμμάτων και της πρότασης διακυβέρνησης του κάθε κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η μόνη εναλλακτική πρόταση είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε κριτική και στο ΠΑΣΟΚ. Είπε χαρακτηριστικά: « Οι δύο εναλλακτικές προτάσεις εξουσίας είναι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόταση εξουσίας, θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί σε συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ. Συμμετείχε στη κυβέρνηση Σαμαρά όταν από το 2012 μέχρι το 2015 είχαμε τις πιο σκληρές μνημονιακές αποφάσεις. Αυτή η επιλογή του ΠΑΣΟΚ του στοίχισε και από κόμμα εξουσίας έφθασε στο 6%. Είχε την ευκαιρία ο κ. Ανδρουλάκης να βάλλει μία διαχωριστική γραμμή και να κάνει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για μία προοδευτική κυβέρνηση, το αρνήθηκε, μίλαγε για διμέτωπο αλλά έκανε μονομέτωπο. Το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί σήμερα κόμμα εξουσίας». 

Ο Ανδρουλάκης έκαψε την απλή αναλογική

Σε παρατήρηση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν συμπλήρωμα στην συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν η κυρίαρχη δύναμη. Ο κ. Ανδρουλάκης πανηγυρίζει γιατί πήρε 3 μονάδες επάνω και μάλιστα όταν ο βασικός αντίπαλος πέτυχε μία μεγάλη νίκη. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει το κόμμα που θα αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ, δεν μας ενδιαφέρει ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ. Η βασική μας αντιπαράθεση είναι με τον κ. Μητσοτάκη». Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ευτυχής που έχει απέναντί του και τον κ. Ανδρουλάκη. Στην πρώτη αναμέτρηση ο κ. Ανδρουλάκης έκαψε την απλή αναλογική με μονομέτωπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα έλεγε ότι δεν θα αφήσουμε την χώρα ακυβέρνητη κάτι που ευνοούσε το αφήγημα Μητσοτάκη.

Στις δεύτερες εκλογές και το σχέδιό του κ. Μητσοτάκη είναι η παντοδυναμία, ο κ. Ανδρουλάκης άλλαξε το δικό του αφήγημα και λέει ότι και 149 να έχει δεν θα συνεργαστούμε, ευνοώντας έτσι τον κ. Μητσοτάκη να θέτει εκβιαστικά διλήμματα, ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές αν δεν έχουμε αυτοδυναμία».

Για τον δικό του στόχο είπε «Έχω πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας που είναι εξαιρετικά δυσμενής. Θα παλέψουμε όμως για να έχει η χώρα ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση για να ελέγχει την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι είναι ζήτημα σταθερότητας για την δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η κάλπη θα είναι άδεια. Πράγματι τα exit polls έδειξα ότι το 20% αποφάσισε πάνω από  την κάλπη, αυτό δείχνει ότι έχουν ατονήσει οι ισχυρές πολιτικές ταυτότητες.

Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το τι ψηφίσανε ακόμη και σε αυτούς που δεν πήγαν στην κάλπη. Κάθε προοδευτικός πολίτης που έχει αποφασίσει να μην έχουμε μία ανεξέλεγκτη κυβέρνηση και αποφασίσει να ψηφίσει οτιδήποτε εκτός του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το αφήγημα της ΝΔ. Απευθυνόμαστε σε όλους αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα υπάρχει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία».

Το ταμείο θα το κάνουμε στις 26 Ιουνίου

Σε ερώτηση για το αν ο πήχης είναι πάνω από το 20% της πρώτης αναμέτρησης και τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον περάσει απάντησε: «Ο πήχης μας είναι να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ανατρέψουμε τον συσχετισμό και να μην αφήσουμε μία παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση.

Το ταμείο συνολικά θα το κάνουμε στις 26 Ιουνίου, είτε είμαστε επάνω από τον πήχη, είτε κάτω και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας με τις συλλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ. Τώρα αυτό που θέλουμε είναι να δείξουμε στους πολίτες ότι καταλάβαμε, ότι πήραμε το μήνυμα τους και κάνουμε ότι μπορούμε γιατί είναι λίγος ο χρόνος».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στις 26 Ιουνίου θα κριθούμε όλοι. Δίνουμε μία μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, θέλουμε να έχει η αντιπαράθεση στο επίκεντρο τα προγράμματα καθώς αυτό που κρίνεται είναι ποιο κόμμα θα κυβερνήσει και με ποιο σχέδιο». Στο ερώτημα για το αν «υπάρχει σκορδαλιά χωρίς σκόρδο» (δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ δίχως τον Αλέξη Τσίπρα) απάντησε ότι «όλα υπάρχουν στην ζωή, αλλά τώρα δίνουμε την μάχη και την δίνουμε με αποφασιστικότητα».

Σε ερώτηση για το αν θα απομακρύνει τον Νίκο Φίλη -όπως έπραξε και με τον Κατρούγκαλο λόγω των δηλώσεών του για την μουσουλμανική μειονότητα απάντησε συνολικά λέγοντας: «Αυτό το οποίο γίνεται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι δηλωτικό της έπαρσης και της αλαζονείας. Επειδή 10.000 -15.000 συμπολίτες μας ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη ανοίγει ένα επικίνδυνο θέμα. Ο κ. Φίλης είπε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Αυτή είναι μία προσωπική άποψη, κατά την θέση και την κρίση μου δεν αποτελεί θέμα διαγραφής ενός στελέχους». Ακολούθως θύμισε ότι «εγώ είχα οδηγήσει τότε τον κ. Ερντογάν να πει ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις