Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση Pulse: Στο 6,5% το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση Pulse: Στο 6,5% το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα σταθερό προβάδισμα στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 6,5% λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.  

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 32,5%, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 9%, το ΚΚΕ 6%, το ΜέΡΑ25 4% και η Ελληνική Λύση 3%.  Με ποσοστό 1% ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, η Εθνική Δημιουργία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και το κόμμα Νίκη, ενώ ποσοστό 3,5% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Στο 12% διαμορφώνεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην ερώτηση ποιον θέλουν οι ψηφοφόροι να έχουν πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 38%, έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα και 8% του Νίκου Ανδρουλάκη. Η απάντηση «κανένας» συγκεντρώνει ποσοστό 20%.

Από εκεί και πέρα στην παράσταση νίκης, το 57% των ερωτηθέντων επιλέγει τη ΝΔ, έναντι ποσοστού 8% που επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 29 ποσοστιαίων μονάδων). Το 6% των ερωτηθέντων επιλέγει άλλο κόμμα ενώ το 9% λέει «Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ

Τα σενάρια

Οι αναποφάσιστοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, καθώς το 12% του εκλογικού σώματος δεν έχει καταλήξει ακόμα στην προτίμησή του.

Το πρώτο σενάριο «βάζει» τη Νέα Δημοκρατία με 120 έδρες στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ με 34, κάτι που σημαίνει ότι μία πιθανή μεταξύ τους συνεργασία, δίνει σχηματισμό κυβέρνησης ,με 154 βουλευτές.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι σχεδόν οι μισοί από τους αναποφάσιστους δεν έχουν καταλήξει ούτε στο πού είναι πιο κοντά και ως εκ τούτου, το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να έχει διαφορές.

Το δεύτερο σενάριο για αναποφάσιστους και έδρες

Σχετικά με το δεύτερο σενάριο για την πιθανή κατανομή των αναποφάσιστων και την κατανομή των εδρών, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 118 έδρες και το ΠΑΣΟΚ με 35 έδρες. Και στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει μαθηματική πιθανότητα για σχηματισμό κυβέρνησης, με 153 έδρες συνολικά.

  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις