Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Κατηγορηματικό «όχι» Μητσοτάκη σε κυβέρνηση ανοχής, βλέπει «φλερτ» Τσίπρα – Βαρουφάκη

Εκλογές 2023: Κατηγορηματικό «όχι» Μητσοτάκη σε κυβέρνηση ανοχής, βλέπει «φλερτ» Τσίπρα – Βαρουφάκη

«Όχι» σε κυβέρνηση ανοχής, «όχι» σε κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό, «ναι» σε αυτoδυναμία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τρίτη (25.04.2023) στον Alpha για τις εκλογές.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του σε σχέση με τη νέα θέση του Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, είτε με την στήριξη κομμάτων, είτε με την ανοχή κάποιων κομμάτων.

Παράλληλα, για άλλη μία φορά, απέρριψε τον όρο Ανδρουλάκη, προκειμένου να μετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρωθυπουργός να είναι άλλο πρόσωπο και όχι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

«Φλερτ» Τσίπρα με Βαρουφάκη βλέπει το Μαξίμου

«Ο κ. Τσίπρας από εκεί που μίλησε για κυβέρνηση νικητών, έκλεισε το μάτι στην κυβέρνηση ηττημένων και σήμερα μιλάει για «κυβέρνηση ανοχής» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας με νόημα ότι χθες στη συνέντευξη του στον Alpha και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε την πόρτα στον Γιάνη Βαρουφάκη, όσον αφορά στις πιθανές ζυμώσεις για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν αποκήρυξε τον πρώην υπουργό Οικονομικών του «παρά τα όσα αδιανόητα είπε περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, επαναφοράς νέου συστήματος πληρωμών, την περιβόητη “Δήμητρα”», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: «Δεν συζητώ κυβέρνηση ανοχής»

«‘Εγώ διεκδικώ κοινοβουλευτική αυτοδυναμία» δήλωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συζητά κανένα σενάριο για οποιαδήποτε κυβέρνηση ανοχής.  

«Όχι, ποτέ! Υπερασπίζομαι την ανάγκη η χώρα να έχει σταθερότητα, δεν συζητώ κανένα σενάριο για οποιαδήποτε κυβέρνηση ανοχής. Διεκδικώ αυτοδυναμία, δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο στην πρώτη κάλπη. Αλλά, τονίζω, η πρώτη κάλπη είναι αυτή που θα θέσει το πλαίσιο, τον “βατήρα” αν θέλετε, για να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δέσμευση Μητσοτάκη για διερευνητική εντολή μετά την α’ κάλπη

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι θα λάβει κανονικά τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, σεβόμενος το Σύνταγμα. 
Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση να μπει σε κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό.

«Δεν δέχομαι κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό»

«Όχι, δεν θα δεχθώ. Και δεν θα το δεχτώ, όχι μόνο εγώ, όχι αλαζονικά, δεν θα το δεχτεί το κόμμα. Από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, παντού στην Ευρώπη πρωθυπουργός γίνεται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο ελληνικός λαός δεν ψηφίζει μόνο Νέα Δημοκρατία, ψηφίζει και υποψήφιο πρωθυπουργό στις εκλογές» τόνισε.

Ντιμπέιτ  Μητσοτάκη – Τσίπρα μετά την πρώτη κάλπη;

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε ντιμπέιτ μόνο με τον κ. Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές και όχι τώρα, όπου, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει τηλεμαχία όλων με όλους και οι κύριοι Τσίπρας, Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης να κληθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. «Υπάρχει αυτή η προοδευτική διακυβέρνηση; Είναι μια φαντασίωση;» δήλωσε με νόημα.

Τι σημαίνει κυβέρνηση με ψήφο ανοχής;

Με βάση το Σύνταγμα ένα κόμμα έχει τη δυνατότητα να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση αλλά να επιλέξει την ψήφο ανοχής. Να επιλέξει δηλαδή να απέχει από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον στην αίθουσα δεν θα βρίσκονται και οι 300 βουλευτές, τότε δεν απαιτείται η κυβέρνηση να λάβει τη στήριξη της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών.

Αν για παράδειγμα παρόντες είναι 260 βουλευτές, τότε η κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και με 131 θετικές ψήφους

Το ΚΚΕ πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής σε καμία κυβέρνηση, ενώ πολλοί «στοιχηματίζουν» για το τι τελικά θα επιλέξει το ΜέΡΑ 25, αν και εφόσον υπάρξει αυτό το δίλημμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις