Παρασκευή, 17 Μαΐ
20oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη, Τσίπρα για τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Εκλογές 2023 – Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη, Τσίπρα για τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας μονομάχησαν σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, που πρώτος ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού που έφερε στην επικαιρότητα, καθ’ οδόν προς τις εκλογές της Κυριακής, 21 Μαΐου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, τα σενάρια περί βραχύβιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού με στόχο την «κάθαρση» του πολιτικού συστήματος μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, προέκυψαν μετά τη διακαναλική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάππειο το μεσημέρι της Τρίτης (16.05.2023).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πιθανότητα δημιουργίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, προκειμένου να γίνει προανακριτική για την υπόθεση των υποκλοπών, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι:

«Αυτή τη στιγμή με απασχολεί η νίκη. Ας δούμε τα αποτελέσματα. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μία τέτοια συζήτηση. Ο στόχος μου δεν είναι μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

 

Μητσοτάκης: «Κυβέρνηση παράλυσης…»

Ακολούθησε το σχόλιο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στον ΑΝΤ1, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τούς προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα».

«Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν μιλούσα για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ανδρουλάκης: «Χορηγός του Μητσοτάκη ο Τσίπρας»

Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, έσπευσε – μέσω συνέντευξής του στον ALPHA – να τοποθετηθεί στα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα και ανέφερε ότι:

«Αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Δεν αφορούν μια ολιστική ατζέντα για τα θέματα της χώρας. Ουσιαστικά αυτά κάνουν τον Τσίπρα χορηγό του κυρίου Μητσοτάκη. Αν υπήρχε αξιόπιστη αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ήταν παρελθόν με όλα αυτά που έχουν γίνει και με την οικονομία σε δεινή θέση».

 

Και «ενδιάμεσα» πυρά Σκέρτσου – Τσαπανίδου 

Αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, επιτέθηκε για τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «μετά από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μία βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Μας λέει, δηλαδή, ότι σε μια εποχή μεγάλων διεθνών κρίσεων, εθνικών προκλήσεων και αδήριτης ανάγκης για σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις. Το 2023 δεν είναι 2015», επισήμανε.

Στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης απάντησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Σκέρτσος μάλλον θα παρακολούθησε άλλη συνέντευξη. Έκτος και αν το γαρ πολύ του πανικού γεννά παραφροσύνη…».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις