Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Αξιολόγηση σε όλες τις δομές Υγείας – Θα ξεβολέψει κάποιους αλλά είναι ένα κόστος που θα αναλάβουμε

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Αξιολόγηση σε όλες τις δομές Υγείας – Θα ξεβολέψει κάποιους αλλά είναι ένα κόστος που θα αναλάβουμε

Στην θεματική συζήτηση με πολίτες για την Υγεία συμμετέχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Θα έχουμε μεγάλη στοχοπροσήλωση στον τομέα της Υγείας για να γίνει μια νέα επανάσταση και να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ”, είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της εκδήλωσης για την Υγεία στο Ωδείο Αθηνών. Είπε ακόμα ότι η πανδημία κατέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες του ΕΣΥ και αναφέρθηκε όμως και στα όσα έγιναν από όσους όπως είπε κάθισαν στις ηλεκτρικές καρέκλες του υπουργείου Υγείας όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια και έκανε ειδική μνεία σε όσους έβαλαν πλάτη για να ξεπεράσουμε την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναδρομή στο που είμασταν το 2019 και που είμαστε σήμερα. Οι δαπάνες τόνισε θα αυξηθούν κατά 37% ενώ αναφέρθηκε και στις προσλήψεις που έγιναν αλλά και στις αυξήσεις στους μισθούς.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα γίνει αξιολόγηση σε όλες τις δομές υγείας ακόμα και αν αυτό κάποιους του ξεβολέψει.

“Ό,τι εξοικονομείται θα επενδύεται στην δημόσια Υγεία”

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελεί δέσμευσή του ό,τι μπορέσει να εξοικονομηθεί να επενδύεται στην δημόσια υγεία.

Θύμισε ότι το 2019 δεν είχαμε κανένα πρόγραμμα πρόληψης και σημείωσε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη τομή στην δημόσια υγεία με πιο εμβληματικό το «Φώφη Γεννηματά», σχεδόν 500 εκατομμύρια, χρηματοδοτούμενα και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ψηφιακή υγεία με την άυλη συνταγογράφηση. Πάνω από 90 εκατομμύρια συνταγές και 40 εκατομμύρια εξετάσεις και πάνω από 4 εκατομμύρια την έχουν ενεργοποιήσει.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το ψηφιακό βιβλιάριο παιδιού αλλά και το Myhealth app το οποίο θα είναι και ο ιατρικός φάκελος τους ασθενούς έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό γιατροί και ασθενείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα 22 εκατομμύρια εμβολιασμούς και την καχυποψία που υπήρχε στην αρχή στην επιχείρηση Ελευθερία και τόνισε ότι διαψεύσαμε τις απαισιόδοξες προβλέψεις και πετύχαμε τελικά εμβολιασμό 80%.

Για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε η επιχείρηση είπε ότι ήταν πρωτοποριακός και κάτι που δεν είχε συνηθίσει ο πολίτης από το κράτος.

Για τα θέματα ψυχολογικής υποστήριξης είπε ότι το 10306 λειτουργεί δωρεάν όλο το 24ωρο και δεν μπορεί μεν να υποστηρίξει μια ολοκληρωμένη δομή ψυχικής υγείας αλλά δέχθηκε πάνω από 600.000 κλήσεις και παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη.

Για τον προσωπικό γιατρό είπε ότι έχουμε 3.500 εγγεγραμμένους γιατρούς και στόχος είναι να αυξηθούν και οι γιατροί αλλά και οι ωφελούμενοι.

Για το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά είπε ότι έχουν ήδη εντοπιστεί πάνω από 7.500 περιστατικά καρκίνου του μαστού που δεν θα είχαν εντοπιστεί ποτέ.

Το ίδιο το κράτος προσέφερε μια δωρεάν εξέταση και πλέον παρακολουθείται το ιστορικό του ασθενούς. Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και το dentist pass για τα παιδιά και την οδοντιατρική φροντίδα.

Αξιολόγηση σε όλες τις δομές Υγείας – Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς

«Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα της θεσμοθέτησης του ρόλου των ασθενών στο σχεδιασμό της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη θεματική εκδήλωση για το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία την επόμενη 4ετία.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ρόλος των ασθενών είναι κρίσιμος και σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση των πόρων του ΕΣΥ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε διατεθειμένος να γίνει την επόμενη 4ετία αξιολόγηση παντού και δη ανάμεσα στις νοσοκομειακές μονάδες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση θα ξεβολέψει κάποιους, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Σκέφτομαι μάλιστα εκτεταμένη αξιολόγηση και σε ό,τι αφορά στα κλινικά και τα οικονομικά αποτελέσματα. Τα πρόσωπα μετράνε και η αξιολόγηση θα έχει πολύ αυστηρά κριτήρια» είπε ο πρωθυπουργός.

Στο πεδίο των νοσοκομείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τους ειδικούς εάν ιεραρχούν ως προτεραιότητα τις αμοιβές ή τις συνθήκες εργασίας και στάθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα που παρέχεται πλέον στους γιατρούς του ΕΣΥ να εξασκούν το επάγγελμα και εκτός των δημόσιων νοσοκομείων.

Για το νοσηλευτικό προσωπικό ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να προσληφθούν 10.000 πρόσθετοι νοσηλευτές εντός των επομένων 4 χρόνων. Ο πρωθυπουργός επέμεινε, δε, στην αύξηση των απολαβών, αλλά και στην αισθητή βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νοσηλευτών χαρακτηρίζοντας «ανάγκη» να εκσυγχρονιστούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ( ΤΕΠ ).

Δείτε την συζήτηση 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις