Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Ανοησίες το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε πτώχευση

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Ανοησίες το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε πτώχευση
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Συζήτηση με τον managing editor των «Financial Times» υπεύθυνο για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, Peter Spiegel είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Delphi Economic Forum.

«Οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο κόμματα. Εμείς, θα συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει. Με μια οικονομία που πηγαίνει καλά. Είναι αλήθεια ότι όλοι δεν επωφελούνται λόγω του πληθωρισμού αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Η επιλογή που προσφέρει ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι παροχές χωρίς ουσία. Κοιτούσα το πρόγραμμά τους και ενώ είχαμε υπολογίσει ότι θα κόστιζε 45 δις τώρα πρόσθεσαν άλλα 20 με 30 δις. Αυτά είναι ανοησίες και αν εφαρμόζονταν θα οδηγούσαν σε πτώχευση της χώρας.

Η αίσθηση που έχω είναι ότι η διάθεση των ψηφοφόρων είναι να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις», είπε σχολιάζοντας το πρόγραμμα 50 ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλεγήκατε με ένα ποσοστό 40% και στην πανδημία είχατε επίσης υψηλή δημοφιλία και βλέπουμε μια μικρή κάμψη και αυτό οφείλεται ίσως στα Τέμπη είπε ο δημοσιογράφος και ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Μας σόκαρε όλους αυτό και έχουν κάθε δικαίωμα οι πολίτες να είναι θυμωμένοι. Δεν θα μπω στο τι θα έπρεπε να έχει γίνει και έχω αναλάβει την ευθύνη. Το ζήτημα είναι πως θα ανακάμψουμε από αυτή την τραγωδία. Οι εκλογές αφορούν το τι έγινε σε αυτά τα 4 χρόνια και τι μπορεί να κάνει στα επόμενα. Ήμασταν συνεπείς στο πρόγραμμά μας και είχαμε και δύσκολες στιγμές. Όμως πετύχαμε και εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας. Όμως οι ψηφοφόροι πιστεύω ότι θα πειστούν ότι θα εφαρμόσω και όσα εξήγγειλα. Οι δημοσκοπήσεις είναι καλύτερες από ότι πριν από δυο μήνες και οι ψηφοφόροι θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση και σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον η σταθερότητα είναι σημαντική.

Στα δύσκολα χρόνια μας ζήσαμε την φαντασία μιας εναλλακτικής λύσης και ήρθε η καταστροφή. Οι αντίπαλοί μας λένε τα ίδια και δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο κόσμος έχει αλλάξει».

Θα έχουμε και δεύτερες εκλογές

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σύστημα της απλής αναλογικής και είπε «αν με ρωτάτε θα έχουμε και δεύτερο γύρο εκλογών και οι πολίτες θα αποφασίσουν αλλά οι πρώτες εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες. Ασφαλώς και επιλέγουν το κόμμα αλλά υπάρχουν και τα πρόσωπα που επιλέγονται. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα λέει παράλογα ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας αλλά όχι τον Μητσοτάκη».

Κληθείς να σχολιάσει Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο είπε κάνοντας έμμεση αναφορά στην κυβέρνηση ηττημένων: «Ποτέ δεν θα υποτιμούσα τον πολιτικό μου αντίπαλο έχει δείξει πολιτικές ικανότητες ο Αλέξης Τσίπρας αλλά τα πήγε χάλια ως πρωθυπουργός και είναι δική μου υποχρέωση να το τονίσω αυτό.

Αν γυρίσετε πίσω στο 2015 δεν είναι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος θέλει να αντικαταστήσουμε τα ευρώ μας με το Δήμητρα. Το νέο μας νόμισμα σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη με τον οποίο ο κ. Τσίπρας θέλει να συνεργαστεί και να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό που συνέβη το 2015 δεν πήγε καθόλου καλά, τόνισε. Να μην το ξεχάσουμε. Επέλεξαν να κάνουν ένα άσκοπο δημοψήφισμα, έκλεισαν τις τράπεζες και έκαναν στην συνέχεια κωλοτούμπα και η ιστορία θα φανεί σκληρή με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε την ευκαιρία να πάει την χώρα μπροστά και την πήγε πίσω».

Για τα ελληνοτουρκικά και την παρούσα συγκυρία ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν ο Ερντογάν είναι ένας έμπιστος εταίρος.

Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν είναι με την Δύση ή με την Ρωσία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γυρίσουν όλοι τον χρόνο πίσω όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση και έγινε προσπάθεια να γίνει μια πιο εποικοδομητική η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας. Αν δείτε τις πολιτικές της Άγκυρας θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν διακρίνονται από αμοιβαιότητα. Κυριάρχησε η Γαλάζια Πατρίδα, υπάρχει μια ανταγωνιστική προσέγγιση όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η μη επίλυση του Κυριακού.

Θα πρέπει μετά τις εκλογές να αποφασίσουν, τόνισε όχι μόνο αν θέλουν να λυθεί το Κυπριακό αλλά να αντιληφθούν οι Τούρκοι ότι έχουν πιο πολλά να κερδίσουν αν αποφασίσουν να προσεγγίσουν την Δύση.

Αυτό θα καθορίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με τον αναθεωρητισμό να κυριαρχεί δεν είμαστε αισιόδοξοι. Οι χάρτες με βαμμένο κόκκινο χρώμα σε ελληνικά εδάφη δεν βοηθούν. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τα σύνορα και την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας. Και το 1970 υπήρχε σαφής χάραξη συνόρων παντού. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής επ αυτού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις