Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης από τα Γιάννενα: Θεωρώ την αυτοδυναμία όχι κομματική σκοπιμότητα αλλά εθνική αναγκαιότητα

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης από τα Γιάννενα: Θεωρώ την αυτοδυναμία όχι κομματική σκοπιμότητα αλλά εθνική αναγκαιότητα

Για την κρισιμότητα της κάλπης της 21ης Μαΐου, τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αλλά και τις 3+1 αλλαγές για την επόμενη 4ετία μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στα Ιωάννινα.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ιωάννίνων όπου επισκέφθηκε επιχειρήσεις που αναπτύσσονται και καινοτομούν, ενώ παρουσίασε και το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ήπειρο του 2030 με πάνω από 380 έργα. 

Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε: «Τα Γιάννενα στέλνουν, σήμερα, το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας σε κάθε γωνία της χώρας. Από εδώ, από τον τόπο με την τεράστια συμβολή στo χτίσιμο της σύγχρονης Ελλάδας, υψώνεται το κύμα της νίκης. Εκείνο, που στις 21 Μαΐου θα φέρει μία νέα, αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Και συνέχισε: «Για να πάμε την πατρίδα πιο ψηλά και πιο μακριά. Με μία δεύτερη εντολή στην προκοπή. Για να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά!

Στον δρόμο προς τις εκλογές είμαι και πάλι δίπλα σας. Για να σχεδιάσουμε μαζί όσα θέλουμε να φτάσουμε. Να ζυγίσουμε αυτά που κερδίσαμε. Αλλά και να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε».

Μητσοτάκης: Ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει όσο κι αν αντιδρούν κάποιες εθνικές εξαιρέσεις

Είπαμε ότι δεν μπορούμε να παίξουμε με τα εθνικά μας θέματα και να ανεχτούμε η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι και την λογική η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Οι παράνομες ροές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο».

Ειδικά για τον φράχτη στον Έβρο είπε: «Θα κατασκευαστεί οπωσδήποτε γιατί αποτελεί εθνική αναγκαιότητα. Θα γίνει, όσο και αν αντιδρούν αυτοί που συνεχίζουν να αποτελούν εθνικές εξαιρέσεις! Κάποιοι φτάνουν να διεκδικούν από την Κομισιόν να μην χρηματοδοτεί το έργο και να το πληρώσετε εσείς. Λυπάμαι που σε αυτονόητα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να ομονοήσουν οι πολιτικές δυνάμεις.

Γιατί ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει. Όπως μας δυναμώνουν και τα 24 νέα μαχητικά Rafale με τα 84 F-16 Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Οι 3 φρεγάτες Belharra με τις καινούργιες κορβέτες του Ναυτικού. Τα σύγχρονα μέσα του Στρατού. Και πάνω απ’ όλα μας δυναμώνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή είναι μόνο μία όψη της γαλάζιας ασπίδας.

Η άλλη αναδεικνύεται από την εθνική μας διπλωματία. Με τις μεγάλες αμυντικές συνθήκες και τις πολλές διακρατικές συμφωνίες ειρήνης. Γιατί η Ελλάδα σήμερα δεν εδραιώνει μόνο τις συμμαχίες της με ισχυρά κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες κι η Γαλλία.

Αλλά διευρύνει την ακτινοβολία και την επιρροή της παντού: από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Ιαπωνία. Στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στον Αραβικό Κόσμο. Η Ελλάδα έχει ρόλο πρωταγωνιστή.

Με τη φωνή της να ακούγεται, πλέον, δυνατή και σεβαστή σε όλα τα διεθνή φόρα: από το αμερικανικό Κογκρέσο και τον ΟΗΕ μέχρι τις Βρυξέλλες και στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις όχι ως το κακό παιδί ή ως επαίτης αλλά ως μια χώρα ισότιμη που ακούγεται η φωνή της παντού με αυτοπεποίθηση και ισχύ».

Στο Δημόσιο, ψηφιοποιήθηκαν οι συναλλαγές, αλλά πρέπει να γίνουν υπεύθυνες και οι συμπεριφορές

Ύστερα από 4 χρόνια, συνεπώς, μπορούμε να το πούμε: ποτέ στην Μεταπολίτευση μία κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσο μεγάλα προβλήματα μέσα σε τόσο μικρό χρόνο. Κρίσεις ξαφνικές και επάλληλες, πρωτοφανείς και σύνθετες.

Όπως, θα πρόσθετα, ότι και ποτέ άλλοτε δεν καταβλήθηκε τόσο μεγάλη προσπάθεια για την υπέρβασή τους. Όχι χωρίς αστοχίες. Πάντα θα έχω το θάρρος να αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί.  Όμως πάντοτε με σχέδιο και δράσεις που οδηγούσαν σε επιτυχίες. Και οι εμπειρία αυτή αποτελεί ήδη εθνική μας παρακαταθήκη».

«Έγιναν, όλα τέλεια; διερωτήθηκε. «Προφανώς και όχι. Υποσχέθηκα σκληρή δουλειά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ξέρω ότι οι μισθοί στον τόπο μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Ότι τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να βρουν στέγη. Ότι το Σύστημα Υγείας μπορεί να άντεξε στην πανδημία, όμως εξακολουθεί να πάσχει σε μέσα και προσωπικό όσο και σε οργάνωση και έχει περιθώρια βελτίωσης. Ξέρω ότι οι αλλαγές που έγιναν στην Παιδεία απαιτούν συνέχεια. Στο Δημόσιο, αφού ψηφιοποιήθηκαν οι συναλλαγές, πρέπει να γίνουν υπεύθυνες και οι συμπεριφορές. Μας το δίδαξε το τελευταίο δυστύχημα -και, μάλιστα, με τρόπο που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε.

Για να το πω διαφορετικά, αν μέχρι σήμερα καταφέραμε να «Μείνουμε Ευρώπη» και να «Είμαστε Ευρώπη», τώρα καλούμαστε να καλύψουμε τις αποστάσεις για να «Γίνουμε Ευρώπη» παντού και σε όλα. Και το μπορούμε! Γιατί τα όποια γκρίζα σύννεφα υπάρχουν ακόμη, δεν μπορούν να σκιάσουν τους καθαρούς ορίζοντες που έχουν, πια, ανοίξει.

Με την Ελλάδα του 2023 να μην θυμίζει σε τίποτα τη χώρα των κλειστών τραπεζών, των φόρων, της ανεργίας και του διεθνούς περιθωρίου.

Χθες μόλις, ο Πρόεδρος του Eurogroup βρέθηκε στην Αθήνα,και τι είπε; «Μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα έχει μία πιο υγιή οικονομική προοπτική, με πιο ισχυρά οικονομικά θεμέλια από οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση. Κι αυτό οφείλεται στη δουλειά που κάνατε και στις δύσκολες αποφάσεις που λάβατε. Μια δουλειά που απέφερε αποτελέσματα και ενίσχυσε την ανθεκτικότητά σας, ακριβώς σε μία συγκυρία που όλοι το χρειαζόμαστε».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η οικονομία μας ήδη πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη. Το 2015 είπε σε καλές διεθνείς συγκυρίες η ελληνική οικονομία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη και τώρα είμαστε πρωταθλητές. Με ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και εσόδων από τον Τουρισμό.

Η ανάπτυξη είπε ακόμα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Έτσι, σήμερα είμαστε ένα σκαλί από την Επενδυτική Βαθμίδα και δεν αφορά μόνο τους ειδικούς των αγορών. Γιατί θα σημάνει φθηνό δανεισμό για το κράτος, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Εφόσον από τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Αναφέρθηκε στην δημοσιονομική πειθαρχία μέσω της οποίας στηρίχθηκαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα, να στηρίζεται με αναχώματα της Πολιτείας στην ακρίβεια. Φορολογήσαμε τους παραγωγούς της ενέργειας και επιστρέψαμε τα υπερκέρδη στην κοινωνία. Πότε με επιδοτήσεις και πότε με μέτρα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού και το Market pass τα οποία κάποιοι τα λοιδόρησαν.

Ναι, είπε, έχουμε ακόμα πληθωρισμό αλλά πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα και να βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει τον 5ο πληθωρισμό στην ΕΕ και πιστεύω ότι τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις γενναίες όπως είπε αλλαγές στην υγεία και στην Παιδεία.

Προσελήφθησαν 18.000 νέοι υγειονομικοί. Αυξήθηκαν οι μισθοί στο ΕΣΥ κατά 10%. Και ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Τα σχολεία μας ενισχύθηκαν με ακόμη 25.000 εκπαιδευτικούς. Με 116 πρότυπες μονάδες που από χθες αυξάνονται κατά 30. Με την ξένη γλώσσα να διδάσκεται απ’ το νηπιαγωγείο. Οι μαθητές να αποκτούν σύγχρονες γνώσεις από νέα προγράμματα. Και την επαγγελματική εκπαίδευση να προσφέρει μέλλον.

Αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση του κράτους με τις πάνω από 1 δισεκατομμύριο συναλλαγές στις 1.500 υπηρεσίες του gov.gr.

Επίσης, αναφέρθηκε στα έργα στις μεταφορές. «Οι οδικοί άξονες που διατρέχουν όλη την επικράτεια. Το Μετρό της Αθήνας που απλώνεται και της Θεσσαλονίκης που ολοκληρώνεται. Τα νέα αεροδρόμια και λιμάνια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η χώρα μετατράπηκε σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, αξιοποιεί τα φυσικά της καύσιμα: τον άνεμο και τον ήλιο μας, που παράγουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της».

Αναφέρθηκε επίσης στην Ψηφιακή Κάρτα, που προστατεύει εργασία και υπερωρίες και πολεμήθηκε από την αντιπολίτευση. Την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους με τον δικό τους κουμπαρά. Μίλησε για τον Προσωπικό Βοηθό των αναπήρων που από χθες λαμβάνουν και αυξημένο επίδομα σε όλα τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Και ακόμη, το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου», που κι αυτό ξεκίνησε. Με στόχο 10.000 νέοι να αποκτήσουν δικό τους σπίτι, αποπληρώνοντας ένα ευνοϊκό δάνειο με το κόστος ενός φθηνού ενοικίου.

3+1 δεσμεύσεις για την επόμενη 4ετία

«Σήμερα δεσμεύομαι ότι η επόμενη 4ετία θα είναι εκείνη των καλύτερων μισθών και των καλύτερων εισοδημάτων. Με ένα νέο Μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους από το 2024. Και αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα με βάση την ετήσια εθνική ανάπτυξη. Με στόχο το 2030 οι αμοιβές στην Ελλάδα να είναι στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών».

Τόνισε ότι τον εμπνέει το παράδειγμα της Ιρλανδίας που σήμερα έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρώπης και αυτό είπε μπορούμε να το πετύχουμε αν βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Ως δεύτερο ανέφερε την σύγκλιση με την Ευρώπη και στην Υγεία. «Ένα προσωπικό μου στοίχημα, που θα ξεκινά από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τα νοσοκομεία μας.

Με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλους τους πολίτες για τα βασικά νοσήματα. Και αναβαθμισμένα όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα Κέντρα Υγείας της χώρας. Ώστε, όλοι οι Έλληνες να αποκτήσουν, επιτέλους, τη δημόσια υγεία που θέλουν και η Πολιτεία τους οφείλει».

Τρίτον, είπε ο πρωθυπουργός ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Κράτος στην υπηρεσία του συνόλου. Με καλύτερες αποδοχές. Αλλά και διαρκή αξιολόγηση των στελεχών του. Με κίνητρα για την καθημερινή απόδοση. Αλλά και με απαιτήσεις για τον επαγγελματισμό τους.

Γιατί, όπως είπα και προηγουμένως, δεν αρκεί μόνον η ψηφιοποίηση. Χρειάζεται και η ατομική συνειδητοποίηση. Μία προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει.

Και, τέλος, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι προτάσεις μας για τη νέα γενιά. Υπάρχει σήμερα μια δυσκολία επικοινωνίας του πολιτικού συστήματος με τη νέα γενιά. Υπάρχει ένα χάσμα και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Αιχμή της πολιτικής θα είναι η στέγη. Επεκτείνοντας το πρόγραμμα «Σπίτι Μου».

Και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής. Ώστε, σε δημόσιες εκτάσεις να οικοδομούνται σύγχρονα διαμερίσματα. Κάποια από αυτά θα αποζημιώνουν τους κατασκευαστές. Το μεγαλύτερο μέρος όμως θα διατίθενται μόνο σε νέους με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Θα ξαναχτίσουμε τις γέφυρες επικοινωνίας με αυτή τη γενιά που τόσα έχει να προσφέρει στη χώρα.

Αναφερόμενος στην πορεία της ΝΔ είπε ότι πρώτη αυτή μίλησε για την Ευρώπη και κατάφερε να κάνει τη χώρα μέλος της. Αυτή έκανε τον αδύναμο ΟΤΕ διεθνή κολοσσό.

Αυτή έσωσε τον ΟΛΠ και τη ΔΕΗ των εργατοπατέρων. Αυτή μετέτρεψε την Ολυμπιακή σε σύγχρονη εταιρία. Αυτή έδωσε νέα πνοή στα ναυπηγεία και αναμόρφωσε την Αεροπορική Βιομηχανία. Κι είναι πάλι αυτή που αναγέννησε τον ΕΦΚΑ, ώστε να δίνει στην ώρα του τις συντάξεις.

«Μόνο εμείς», τόνισε, «μπορούμε να τα βάζουμε με το παρελθόν και με τον κακό μας εαυτό. Γι’ αυτό και μιλάμε για το έργο μας, γνωρίζοντας ότι η συνέπεια λόγων και πράξεων σφυρηλατεί τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε με τους πολίτες. Αλλά και γιατί αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό: ότι, ναι, ο τόπος μπορεί να αλλάξει -και αλλάζει!  Πολλές φορές ίσως όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε. Όμως αλλάζει! Κάτι που μας καλεί να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο τολμηρά στις αλλαγές που θέλουμε».

Οι πολίτες δεν μπορούν να αποφασίσουν στα τυφλά για κάποιον άγνωστο «Χ»

«Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό πρέπει πρώτα να απασφαλιστεί η νάρκη της Απλής Αναλογικής που άφησε πίσω του φεύγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας πάνε να δουν τις συμβαίνει στην Βουλγαρία. Την περασμένη Κυριακή είχαν τις 5ες εκλογές σε δυο χρόνια χωρίς να καταλήξει σε κυβέρνηση. Δεν θέλουμε περιπέτειες. Γι’ αυτό και η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η πιο κρίσιμη.

Αυτή που θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Και όταν λέω «ποιος», εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στην δεύτερη, θα κριθεί πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός. Τόσο απλά και τόσο καθαρά.

Πρόκειται, συνεπώς, για μία ενιαία διαδικασία, όπου δεν χωρούν επιπολαιότητες ή άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Γιατί, κανένα λάθος δεν θα διορθώνεται μετά την ψηφοφορία. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την ψηφοφορία. Το κακό για τη χώρα θα έχει συντελεστεί.

Ούτε, βέβαια, είναι λύση ένας τίτλος που γράφει «συνεργασία» αλλά εννοεί παραλυσία. Γιατί οι πολίτες δεν μπορούν να αποφασίσουν στα τυφλά για κάποιον άγνωστο «Χ». Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά. Και, κυρίως, δεν αντιστοιχούν στη κρισιμότητα των στιγμών. Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Ή, έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις θελεις να έχεις τον Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι το οποίο δεν ξέρεις τι θα είναι αύριο;

Πολύ περισσότερο, όταν οι αποφάσεις, σήμερα, θα πρέπει να είναι γρήγορες και συντονισμένες. Δεν έχουμε περιθώρια για  κομματικά παζάρια και ατέρμονες συζητήσεις. Με άλλα λόγια, όπως η πατρίδα ζητά καθαρούς ορίζοντες στην πορεία της, έτσι ζητά και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της.

Και η απάντηση σε αυτό είναι μόνο 5 λέξεις: Αυτοδύναμη Ελλάδα, Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε και σε όσους εμπιστεύθηκαν το ισχυρό πατριωτικό και εκσυγχρονιστικό ρεύμα που το 2019 ενώθηκε για να βγάλει τον τόπο από την καθυστέρηση και την καθήλωση και να τον θέσει σε τροχιά προόδου. Ξέρω ότι κάποιοι ίσως τώρα να είναι διστακτικοί. Τους απαντώ: ίσως κάποιες στιγμές σας πληγώσαμε. Αλλά δεν σας προδώσαμε! Και σας βεβαιώνω πως κάθε φορά που σκοντάφτουμε, δεν θα πέφτουμε. Αντίθετα, θα αυξάνουμε την ταχύτητά μας.

Πιστοί στα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στην ιδρυτική μας διακήρυξη, θα υπηρετούμε το Έθνος «πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς».

Γι’ αυτό, ακριβώς, θεωρώ την αυτοδυναμία όχι κομματική σκοπιμότητα. Αλλά εθνική αναγκαιότητα. Με κορμό της, ασφαλώς, ένα κόμμα. Που δεν περιορίζεται, ωστόσο, σε ένα μόνο χρώμα. Μπορούμε να την εμπλουτίσουμε. Με αυτούς που θέλουν η χώρα να βαδίζει μπροστά και όχι να γυρίσει πίσω. Και που διεκδικεί καλύτερες αμοιβές. Όχι ξανά φόρους και περικοπές. Με εθνική σιγουριά. Όχι με παλινδρομήσεις σε θολά νερά. Σε αυτά θα απαντήσουμε στις 21 Μαΐου.

Από εδώ, λοιπόν, από αυτή την « Άπειρο Χώρα», την απέραντη χώρα της αρχαιότητας με την απέραντη Ιστορία και συμβολή στην οικονομία και στον πολιτισμό ξεκινά ο νέος μας αγώνας. Ένας αγώνας, πρωταγωνιστής του οποίου σας καλώ να είστε εσείς, η καρδιά της Νέας Δημοκρατίας.

Εξηγείστε με στοιχεία και με επιχειρήματα τις θέσεις μας στους συμπολίτες. Αποκαλύψτε τα ψέματα που διακινούν οι αντίπαλοί μας. Αλλά απαντήστε και στις απορίες ή στις ενστάσεις των φίλων μας.

Γιατί εμείς νιώθουμε, ακούμε και προσπαθούμε. Μαχόμαστε, διδασκόμαστε και προχωρούμε. Είμαστε φιλόδοξοι στους στόχους που διεκδικούμε. Αποδείξαμε, όμως, ότι μπορούμε να τους κατακτήσουμε.

Και σε αυτήν τη συναρπαστική διαδρομή προς τη νέα νίκη, σάς θέλω όλους δίπλα μου. Για μία δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή! Για την Ήπειρο και την Ελλάδα του 2030! Μαζί, χωρίς συμβιβασμούς.

Με τις σημαίες μας ψηλά και ένα σύνθημα: Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά!»

Δείτε την ομιλία 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις