Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης για το ντιμπέιτ της Τετάρτης: Να μας πουν Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης πώς εννοούν την «προοδευτική συγκυβέρνηση»

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης για το ντιμπέιτ της Τετάρτης: Να μας πουν Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης πώς εννοούν την «προοδευτική συγκυβέρνηση»

«Οι πολίτες μέσα από το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα ορίσουν ποιος θα κυβερνήσει», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγα 24ωρα (σ.σ. 10.05.2023) μάλιστα πριν από το ντιμπέιτ, ο πρωθυπουργός καλεί, παράλληλα, τους ψηφοφόρους να λάβουν υπόψη τις προσπάθειες πιθανής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

«Έχω προειδοποιήσει και το επαναλαμβάνω, επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν βγαίνουν οι αριθμοί, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και με συμμετοχή ή ανοχή από τον κ. Βαρουφάκη».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» και απευθυνόμενος εκ νέου στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι πρέπει να έχουν κατά νου πως μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να προκύψει Τσίπρας «από την πίσω πόρτα».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι το ντιμπέιτ της ερχόμενης Τετάρτης, 10 Μαΐου, θα είναι μια καλή ευκαιρία για να εξηγήσουν οι κ.κ. Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης πώς ακριβώς εννοούν την «προοδευτική συγκυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι το συνολικό κόστος των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα για την τετραετία, φθάνει στα 83 δισ. ευρώ «και κάθε ημέρα που περνάει προσθέτει κι άλλα, με τη βεβαιότητα ότι δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει». Επιπλέον μιλά για την επόμενη τετραετία αλλά και τις προσδοκίες του για την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Τουρκία.

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι κρίσιμη κάλπη της 21ης Μαΐου

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα της εφημερίδας «Real News» για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης όταν λάβει τη διερευνητική εντολή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο πρωθυπουργός απαντά ότι, «όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα παραλάβω την εντολή την οποία θα μου έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα καθορίσω τις κινήσεις μου».

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει, παράλληλα, με έμφαση ότι η «καθοριστική κάλπη είναι αυτή της 21ης Μαΐου. Εκείνο το βράδυ οι πολίτες θα δώσουν πολλές απαντήσεις. Θα δείξουν ποιόν θέλουν στο τιμόνι της χώρας. Ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα θα μας φέρει κοντά στον στόχο μας και θα ακυρώσει τις παγίδες της ακυβερνησίας και των περιπετειών που κρύβει η απλή αναλογική».

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δεσμεύσεις που έγιναν πράξη

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε στη «Real News» ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τομέα της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες έχουν απαλλαγεί στη διάρκεια της τετραετίας διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία από πενήντα φόρους και εισφορές.

«Πληρώνουν 35% χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, πάνω από το 30% που είχα υποσχεθεί προεκλογικά. Ο συντελεστής της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα έπεσε από το 22% στο 9%. Ο εταιρικός συντελεστής για όλες τις επιχειρήσεις -και τις μικρομεσαίες- μειώθηκε από το 29% στο 22%. Καταργήθηκε οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης.

Οι νέες επενδύσεις εκτοξεύτηκαν, δημιουργώντας παραπάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Με συνέπεια να μειωθεί η ανεργία κατά έξι μονάδες. Δεκαεπτά περικοπές του ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησαν αυξήσεις, 1,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας είδαν τις πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις εδώ και 12 χρόνια, σχεδόν 8%. Και όσοι αδικούνται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου ενισχύθηκαν από 200-300 ευρώ και θα εξακολουθούν να στηρίζονται μέχρι η προσωπική διαφορά να σβήσει οριστικά. Παραλάβαμε τον βασικό μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 780 ευρώ, 20% αύξηση».

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας

«Παρουσιάσαμε ένα καλά σχεδιασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία με άξονες την παραγωγική, την κοινωνική, την πράσινη και ψηφιακή, τη δίκαιη και την ισχυρή Ελλάδα.

Έχουμε στόχο να ενισχύσουμε το εισόδημα των Ελλήνων. Δεσμευόμαστε για αύξηση του μέσου μισθού κατά 25%, του κατώτατου στα 950 ευρώ, περαιτέρω μείωση της φορολογίας, νέα αύξηση των συντάξεων, παράλληλα με μία δέσμη τολμηρών πολιτικών για την Υγεία την Παιδεία, την Κοινωνική Συνοχή. Επιδιώκουμε να αντιπαρατεθούμε σε αυτά, με στοιχεία και επιχειρήματα», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, λέει:

«Οι υποσχέσεις που μοιράζει ο κ. Τσίπρας για την επόμενη τετραετία, όπως ήδη σας ανέλυσα, υπερβαίνουν τα 83 δισ. ευρώ. Τα όσα παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας ως πρόγραμμα, εάν ποτέ υλοποιούνταν, θα οδηγούσαν σε μεγάλη αύξηση των φόρων, σε αδυναμία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τελικά σε νέα μνημόνια και χρεοκοπία. Δεν θα βλέπαμε επενδυτική βαθμίδα «ούτε με το κιάλι». Με μια φράση, αυτή θα ήταν η δεύτερη φορά στη συμφορά.

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Για την Υγεία

«Έχουμε στόχο έως το 2027 να έχουν καταργηθεί τα ράντζα στα νοσοκομεία και ο χρόνος αναμονής των ασθενών να έχει μειωθεί στο μισό», επισημαίνει ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι:

«Μέσα από όλα όσα περάσαμε, ξέρουμε καλά τι πρέπει να γίνει στον τομέα της Υγείας και ελπίζουμε να μας δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας».

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τις εκλογές στην Τουρκία

Απαντώντας στην ερώτηση αν ανησυχεί ότι μετά τις τουρκικές εκλογές η γειτονική χώρα θα επιστρέψει στις προκλήσεις, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι: «Δημιουργήθηκε ένα πιο θετικό κλίμα μετά τους σεισμούς. Αλλά με τη σημερινή προσέγγιση και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι κανείς ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Γι΄ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Ποιος μπορεί να αναπτύξει τις διεθνείς της συμμαχίες. Ποιος μπορεί να ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα. Μπορεί να το κάνει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό ή μια κυβερνητική βαβέλ, έχοντας στο τιμόνι τον κ. Τσίπρα;».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις