Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Νέα Δημοκρατία: Το «καμπανάκι» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι παγίδες εν όψει της 25ης Ιουνίου

Εκλογές 2023 – Νέα Δημοκρατία: Το «καμπανάκι» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι παγίδες εν όψει της 25ης Ιουνίου

Τέλος της τετραετούς… “φιλοξενίας” στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του μετά τις εκλογές

Από σήμερα το απόγευμα, μετά την παράδοση-παραλαβή στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μετακομίζουν στην Πειραιώς και ξεκινά “πυρετός” διεργασιών για την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, η οποία ουσιαστικά ξεκινά από την Τρίτη, την επομένη της προκήρυξης των εκλογών. 

Έμφαση στις “δεξαμενές” ψήφων δεξιά της ΝΔ

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στον Alpha, ρίχνεται ξανά στην “μάχη” των περιοδειών. Από τους βασικούς “σταθμούς” η Κρήτη, η οποία ήταν προσωπικό του “στοίχημα” και τελικά βάφτηκε “γαλάζια” , για να τιμήσει τους συμπατριώτες του που τον ψήφισαν.

Και πάντως, έμφαση θα δώσει σε περιφέρειες όπου η Ελληνική Λύση και άλλα κόμματα δεξιά της ΝΔ σημείωσαν υψηλά ποσοστά.

Αυτή είναι βασικά η δεξαμενή από την οποία προσμένει η ΝΔ να αντλήσει ψήφους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση για να διατηρήσει ή και να αυξήσει το ποσοστό του 40,79% που έλαβε στην πρώτη κάλπη.

“Θα φύγω αλλά τίποτα δεν μου εγγυάται ότι θα ξαναγυρίσω”

“Εγώ θα φύγω από αυτό το γραφείο και τίποτα δεν μου εγγυάται ότι θα ξαναγυρίσω. Αυτό εναπόκειται στον ελληνικό λαό, και πρέπει να το γνωρίζει αυτό ο ελληνικός λαός, ότι αν επιθυμεί να είμαι ξανά εγώ σε αυτή τη θέση πρέπει να έρθει να με ψηφίσει, δεν θα γίνει με κάποιον μαγικό, αυτόματο τρόπο” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας σε αυτές τις λίγες φράσεις το στίγμα του νέου αφηγήματος της ΝΔ για τις δεύτερες κάλπες.

Αφήγημα που στηρίζεται πάνω στις… “παγίδες” που διαβλέπει μπροστά της η Πειραιώς.

Οι… “παγίδες” και το μήνυμα Μητσοτάκη

Παγίδα πρώτη: ο εφησυχασμός μπροστά στη μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου.

Στο “γαλάζιο” στρατόπεδο βλέπουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος αποσυσπείρωσης…

Ανησυχούν για το ενδεχόμενο μερίδα των ψηφοφόρων να θεωρήσει ότι η νίκη κρίθηκε και είτε στηρίξουν άλλο κόμμα, είτε να επιλέξουν την αποχή στις νέες κάλπες.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά τη μέγιστη κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού.

Μάλιστα, στη συνέντευξη του στον Alpha, διεμήνυσε σε όσους εξελέγησαν να μην επαναπαυτούν και ότι η αξιοποίηση τους στη νέα κυβέρνηση θα κριθεί από το αν θα “βάλουν πλάτη” στη δεύτερη εκλογική μάχη.

“Εγώ θα ξαναρχίσω να γυρνάω την Ελλάδα, δεν πρόκειται να καθίσω με σταυρωμένα χέρια. Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες. ‘Έχω την απαίτηση να τρέξουν εξίσου πολύ για το κόμμα, όπως έτρεξαν για τους εαυτούς τους” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παγίδα δεύτερη: η δημόσια συζήτηση προεκλογικά να στραφεί γύρω από την “μονομαχία” ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα είναι την επόμενη ημέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να περάσει σε δεύτερη μοίρα το πρόταγμα της ΝΔ για αυτοδυναμία.

Ψηλά στην επικοινωνιακή ατζέντα της “γαλάζιας” παράταξης θα είναι το πρόγραμμα της για την επόμενη τετραετία, με έμφαση στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στους καλύτερους μισθούς, στην ενίσχυση του ΕΣΥ και φυσικά στην οικονομία και στην επενδυτική βαθμίδα, για την οποία ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι εφόσον οι κάλπες βγάλουν αυτοδύναμη και ισχυρή ΝΔ, η ανάκτηση της θα είναι θέμα λίγων μηνών.

Παγίδα τρίτη: η είσοδος μικρών κομμάτων στη Βουλή, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην προσπάθεια της ΝΔ για αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων αλλά και αναλυτών, αν και εφόσον το κόμμα “Νίκη” ή και η “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου, πιάσουν τον πήχυ του 3% για να μπουν στο Κοινοβούλιο, αν δηλαδή αναδειχθεί Βουλή 6 ή 7 κομμάτων, τότε η βάση για την αυτοδυναμία μπορεί να πλησιάσει το 39% και η ΝΔ θα απολέσει έδρες.

Αν, υποθετικά, το ποσοστό της ΝΔ μείνει στο 40,79% , με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής στις επόμενες κάλπες θα κερδίσει 170 έδρες, κάτι που οδηγεί σε αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση τετραετίας.

Καμπανάκι κινδύνου για… ακυβερνησία

Υπό αυτό το πρίσμα, όλη τη στρατηγική της ΝΔ θα στοχεύει στο να αναδείξουν πεντακομματική Βουλή και οι κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος. Ζητά από τους πολίτες να επαναβεβαιώσουν την απόφαση που πήραν στις εκλογές της 21ης Μαΐου για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, προειδοποιώντας πως σε άλλη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος της ακυβερνησίας.

“Σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της ΝΔ. Να μην ασχοληθούν τόσο με το τι γίνεται στην αντιπολίτευση. Γιατί προφανώς είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα, από το να μπλέκουμε ξανά σε περιπέτειες που θα μπορούσαν να προκύψουν αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη. Από τη στιγμή που και σήμερα ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης λέει ευθέως ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό, το λέει ακόμα και σήμερα, και δεν έχει αλλάξει τη θέση του…” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις