Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Εκλογές 2023, Ντόρα Μπακογιάννη: «Μάνα Ντόρα, έλα με φόρα» – Συγκίνησαν τα παιδιά της, Κώστας και Αλεξία

Εκλογές 2023, Ντόρα Μπακογιάννη: «Μάνα Ντόρα, έλα με φόρα» – Συγκίνησαν τα παιδιά της, Κώστας και Αλεξία

Με τη φράση «μάνα Ντόρα, έλα με φόρα», ο Κώστας Μπακογιάννης κάλεσε τη μητέρα του, Ντόρα Μπακογιάννη, να ανέβει στο βήμα για την κεντρική της προεκλογική ομιλία στα Χανιά, χθες (17.05.2023) το βράδυ.

Το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων ήταν γεμάτο από φίλους, γνωστούς και ψηφοφόρους. Η Ντόρα Μπακογιάννη καθόταν δίπλα στον σύζυγό της, Ισίδωρο Κούβελο και είδε με συγκίνηση τα παιδιά της, Αλεξία και Κώστα Μπακογιάννη, να διηγούνται ιστορίες για εκείνη.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ανέτρεξα στη φράση του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: “όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνε το σωστό κι όταν δεν ξέρεις τι να πεις, πες την αλήθεια”» ξεκίνησε την ομιλία της η Αλεξία Μπακογιάννη και περιέγραψε μια ιστορία με τη μητέρα της από τη δίκη της 17 Νοέμβρη.

Ήταν την τελευταία μέρα της δίκης όταν ανακοινώθηκαν οι ποινές. Όταν όπως είπε η Αλεξία Μπακογιάννη, στο δικαστήριο είχαν μπει «υποστηρικτές των τρομοκρατών» και φώναζαν συνθήματα και μπλόκαραν το διάδρομο. «Τους κοιτάζαμε όλοι αποσβολωμένοι, δεν πιστεύαμε ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο. Δεν κουνιόταν κανένας. Και σηκώθηκες εσύ. Σηκώθηκες και προχώρησες απάνω τους. Κι εκείνοι μέριασαν να διαβείς. Και πίσω σου όλοι εμείς.

Αυτή είσαι μαμά: Ατρόμητη, γενναία, αλύγιστη (… ) Δεν κιότεψες μαμά, μπροστά σε καμία μάχη. Για ό,τι πίστεψες πάλεψες με νύχια και με δόντια και ταυτόχρονα, δεν μας άφησες ποτέ από το χέρι», συγκίνησε η Αλεξία Μπακογιάννη και ευχήθηκε «καλή επιτυχία μαμά».

Στη σειρά είχε ο αδερφός της, Κώστας Μπακογιάννης. Κι εκείνος περιέγραψε μια ιστορία με τη μητέρα του. Μια ιστορία από το 2008, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών και έκανε επαφές ενόψει της Συνόδου στο Βουκουρέστι.

Περιέγραψε λοιπόν πως η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ένα ξενοδοχείο «στη μέση του πουθενά» δέχτηκε τηλεφώνημα από την τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις. Ένα τηλεφώνημα που… δεν πήγε καθόλου καλά, με τις δυο γυναίκες να τσακώνονται όπως περιέγραψε ο Κώστας Μπακογιάννης. Η ένταση συνεχίστηκε μέχρι που η Ντόρα Μπακογιάννη, είπε στην Αμερικανίδα ομόλογό της: «Και ξέρεις κάτι; Εγώ είμαι Κρητικιά!».

«Όσο ψηλά κι αν έφτασε, το μυαλό της μπορεί να ήταν στις Βρυξέλλες, στην Ουάσινγκτον, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Αθήνα, αλλά η καρδιά της ήταν πάντοτε εδώ στα Χανιά. Γιατί ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα τα οποία μας δίδαξε ήταν ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ρίζες, αλλιώς δεν αντέχουν και τους παρασέρνει ο πρώτος άνεμος. Ότι οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται πάντοτε ποιοι είναι, από που είναι, που πατάνε και τι γυρεύουν» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Και στη συνέχεια, κάλεσε τη μητέρα του στο βήμα με έναν… διαφορετικό τρόπο (αλλά χωρίς τσαχπινιά, όπως είπε).

«Κάτι που πάντοτε ήθελα να πω: μάνα Ντόρα, έλα με φόρα».

Δείτε το απόσπασμα

Συγκινημένη και η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ξεκινώντας την ομιλία της: «Στα τόσα χρόνια, ποτέ δεν με έχουν προλογίσει τα παιδιά μου, οπότε πρέπει να σας πω ότι μου ‘χει κοπεί και λίγο η ανάσα, γιατί, κακά τα ψέματα, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις