Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Οι 17 περιφέρειες «κλειδιά», το «κάστρο», η «αρένα» και η «ρεβάνς»

Εκλογές 2023 – Οι 17 περιφέρειες «κλειδιά», το «κάστρο», η «αρένα» και η «ρεβάνς»
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεκαεπτά από τις συνολικά 59 είναι οι περιφέρειες που θα παίξουν ξεχωριστό ρόλο στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Από το αποτέλεσμά των συγκεκριμένων περιφερειών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης που θα στηθεί σε δύο Κυριακές.

Εν όψει λοιπόν των εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή, 21 Μαΐου, αυτό προκύπτει από τις αναλύσεις των κομματικών επιτελείων που έχουν εξετάσει τις λεπτομέρειες της αναμέτρησης του Ιουλίου του 2019.

Πρόκειται για 17 περιφέρειες με πληθυσμιακές και πολιτικές ιδιαιτερότητες, όπως ο Έβρος, όπου σημειώνεται εκτίναξη της ακροδεξιάς ή όπου το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, όπως στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», βαρόμετρο θεωρείται και το εύρος της διαφοράς σε ορισμένες μεγάλες περιφέρειες, όπως η Β’ Πειραιώς, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Οι 17 περιφέρειες «κλειδιά»:

Κεφαλονιά – Ανταγωνισμός

Στο Ιόνιο η Νέα Δημοκρατία θέλει να έχει απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρά τη διαφορά των 7 μονάδων του 2019, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε αρκετά υψηλά ποσοστά.  

Αχαΐα – Για την ψαλίδα

Στην τρίτη πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ελλάδας κυριαρχεί η κεντροαριστερά, κάτι που αποδείχτηκε το ’19 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε το 40,27% με τη Νέα Δημοκρατία να στοχεύει σε δύο Κυριακές (σ.σ. 21.05.2023) στη μείωση της «ψαλίδας». Κρίσιμο είναι το ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ, σε έναν νομό άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του κινήματος. 

Α’ Αθηνών – Το νέο άστυ

Παραδοσιακά «γαλάζια». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να δείξει πως αποτελεί πλέον και αστική πολιτική δύναμη. 

Ανατολική Αττική – Για μισό εκατομμύριο

Μετά την τελευταία απογραφή, η Ανατολική Αττική απέκτησε δύο επιπλέον έδρες. Το γεγονός ότι παραδοσιακά υπάρχει έντονο το στοιχείο της άκρας δεξιάς, καθιστά αβέβαιο που θα στραφούν οι οπαδοί του αποκλεισμένου κόμματος Κασιδιάρη.  

Άρτα – Για τη ρεβάνς

Η ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα του έδωσε την πρωτιά το 2019. Τις… «αντιρρήσεις» της έχει, φυσικά, η Νέα Δημοκρατία. 

Αρκαδία – Στο πράσινο 

Περιφέρεια με πολύ ισχυρό ΠΑΣΟΚ σε όλη τη Μεταπολίτευση, έχει στο DNA της την κεντροαριστερή ταυτότητα. Η Νέα Δημοκρατία από τη μεριά της θέλει να κρατήσει ψηλά τα ποσοστά της και ο ΣΥΡΙΖΑ από τη άλλη πλευρά να ανέβει.

Δυτικός Τομέας Αθηνών – Το «κάστρο»

«Κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ο οποίος είχε κερδίσει με 9 ποσοστιαίες μονάδες. Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβαίνει εδώ ως υποψήφιος, αναδεικνύει την αξία που έχει για τη Νέα Δημοκρατία να μπορέσει το εκπορθήσει.

Πέλλα και Κιλκίς – Το δεξί πλευρό

Πρόκειται για την περιοχή της χώρας που η Νέα Δημοκρατία νιώθει απειλή από τους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους. Ωστόσο, μετά τους αποκλεισμούς μορφωμάτων της άκρας δεξιάς, αυτό που αποκτά σημασία για την οδό Πειραιώς είναι η έκταση της διαφοράς της επί του ΣΥΡΙΖΑ.    

Νότιος Τομέας Αθηνών – Η μεγαλύτερη αρένα

Η μεγαλύτερη, από τις συνολικά 59, εκλογική περιφέρεια της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να κρατήσει το προβάδισμα που είχε το ’19. Ο μεγάλος πληθυσμός, που ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο, καθιστά από μόνος του τη συγκεκριμένη περιφέρεια βαρόμετρο. 

Α’ Θεσσαλονίκης – Αθηνοποίηση

Το αποτέλεσμα του 2019 στη σκιά της συμφωνίας των Πρεσπών είχε αναδείξει νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία με 4,2 μονάδες παραπάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, όμως, οι εκλογολόγοι παραλληλίζουν τη μάχη της Α’ Θεσσαλονίκης με της Αθήνας.  

Β’ Πειραιώς – Στοίχημα 

Κατεξοχήν περιφέρεια των λαϊκών στρωμάτων, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να κλείσει τη μεγάλη ψαλίδα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ’19.  

Σέρρες – Πόλωση Τεμπών

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αλώσει το «κάστρο» του καραμανλισμού, με τον πρώην υπουργό Μεταφορών να προσπαθεί – μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη – να συσπειρώσει το δικό του κοινό.  

Έβρος – Το ορφανό 9%

Ο αποκλεισμός του κόμματος Κασιδιάρη αφήνει ένα 9% που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, προς αξιοποίηση από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.    

Εύβοια – Η πυρόπληκτη

Αφήνοντας πίσω της μία τετραετία καταστροφών, η Εύβοια που είχε ντυθεί «γαλάζια» το 2019 δεν αποκλείει να δώσει τα πρωτεία τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ.   

Χανιά – Προς ανατροπή 

Το ΠΑΣΟΚ εδώ δεν πάει καλά και συνεπώς δεν «κόβει» ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία ελπίζει να βρεθεί πρώτη, καλύπτοντας τις 3 μονάδες του αντιπάλου της το 2019.

Ηράκλειο – Πράσινη έδρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι και πάλι πρώτος με διαφορά, όπως το 2019. Ωστόσο, λόγω Ανδρουλάκη, που είναι γέννημα-θρέμμα του Ηρακλείου, οι 13 μονάδες υπέρ της Κουμουνδούρου σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να «ψαλιδιστούν». 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις