Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Τα τελευταία μηνύματα των πολιτικών αρχηγών πριν την ετυμηγορία του λαού – Το χρονοδιάγραμμα ως τα αποτελέσματα

Εκλογές 2023: Τα τελευταία μηνύματα των πολιτικών αρχηγών πριν την ετυμηγορία του λαού – Το χρονοδιάγραμμα ως τα αποτελέσματα

Σε ρυθμούς εκλογών έχει από το πρωί της Κυριακής (21.05.2023) όλη η χώρα με τους πολιτικούς αρχηγούς να στέλνουν το τελευταίο τους μήνυμα στους πολίτες όταν επισκέφτηκαν τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν.

Στις 19.00 θα έχουμε το πρώτο, κοινό μεγάλο exit poll όπου θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τις εκλογές και στις 21.00 θα έχουμε το 80% των αποτελεσμάτων. 

Μητσοτάκης: «Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας»

Στο 361ο εκλογικό τμήμα, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, ψήφισε  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μαζί του ήταν και ο γιος του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ψήφισε 1η φορά στις εκλογές του 2019. Επίσης τον συνόδευε και η κόρη του Δάφνη, η οποία ψήφισε για 1η φορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την ταυτότητά του μέσω του gov.gr wallet, αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση: «Κατ’ αρχάς χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, στις Κωνσταντίνες, στους Κωνσταντίνους, στις Ελένες. Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας. Ψηφίζουμε για ψηλότερους μισθούς, ψηφίζουμε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Ψηφίζουμε για ένα πιο αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μία πατρίδα πιο ισχυρή, με σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, με προστατευμένα σύνορα».

Και πρόσθεσε: «Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Σήμερα, η ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου περνά σε εσάς, στους πολίτες, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μία ακόμα καλύτερη ημέρα για την πατρίδα μας. Να είστε καλά, χρόνια πολλά και καλή ψήφο. Ευχαριστώ πολύ».

Τσίπρας: «Η Αλλαγή είναι σήμερα στα χέρα του λαού μας»

«Η Αλλαγή είναι σήμερα στα χέρα του λαού μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, στην Κυψέλη.

Ο κ. Τσίπρας κατ’ αρχάς ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, τους Κωνσταντίνους, τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες, προσθέτοντας: «Ας ελπίσουμε σήμερα το βράδυ να γιορτάζει μαζί τους και ο ελληνικός λαός, γιατί σήμερα είναι ημέρα ελπίδας».

Τόνισε ειδικότερα ότι «οι πολίτες έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να γίνει πράξη το πλειοψηφικό αίτημα να αλλάξει πορεία η χώρα. Να αφήσουμε πίσω μια σκληρή, δύσκολη τετραετία ανισοτήτων, αδικίας, αισχροκέρδειας, εργασιακής ανασφάλειας, πλειστηριασμών, αναξιοπρέπειας για τους συνταξιούχους, στοχοποίησης για τους νέους ανθρώπους. Να αφήσουν πίσω τους μια κυβέρνηση αλαζονική που δεν νιώθει τις ανάγκες των πολλών και να ανοίξουν το δρόμο για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Μια κυβέρνηση η οποία θα έχει νέα πρόσωπα, κυρίως όμως νέο ήθος και ύφος διακυβέρνησης».

«Η Αλλαγή είναι σήμερα στα χέρα του λαού μας», υπογράμμισε καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ανδρουλάκης: «Καλώ κάθε Έλληνα να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στην πατρίδα του την Κρήτη και ειδικότερα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου (εκλογικό τμήμα 431).

Ανάμεσα σε όσους τον υποδέχτηκαν στο εκλογικό κέντρο, ήταν και ο πατέρας του. Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται σε κοντέινερ, μετά τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι το 2021. 

«Τώρα ήρθε η ώρα του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Καλώ κάθε Έλληνα να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε» δήλωσε βγαίνοντας ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επίσης κάλεσε τους ψηφοφόρους να αποφύγουν την «τοξικότητα», εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ικετεύει για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και κατά της ΝΔ για το ότι δύο χρόνια μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι, σχολεία βρίσκονται ακόμα σε κοντέινερ.

Κουτσούμπας: «Ο λαός να ψηφίσει δυναμώνοντας ενισχύοντας το ΚΚΕ»

Στη γενέτειρα του, τη Λαμία, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 10 το πρωί, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Πήγε στο 152ο εκλογικό τμήμα της Λαμίας, στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία, συνοδευόμενος από κομματικά στελέχη της περιοχής.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ο κ. Κουτσούμπας αφού ευχήθηκε ” χρόνια πολλά για κάθε Κωνσταντίνο κάθε Κωνσταντίνα κάθε Ελένη, σ΄ όλη την Ελλάδα” τόνισε: ” Ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα. Ειδικά την τελευταία δεκαετία τα έχει δει όλα. Πλέον έχει αποκτήσει μια μεγάλη, μια τεράστια πείρα.

Εμείς τον καλούμε σήμερα να έρθει να ψηφίσει, να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει δυναμώνοντας ενισχύοντας το ΚΚΕ που θα είναι η δύναμη για να είναι δυνατός ο ίδιος ο Ελληνικό λαός την επόμενη μέρα».

Βαρουφάκης: Η δημοκρατία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε

Στο Πέραμα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Συγκεκριμένα ψήφισε στη Λεωφόρο Ειρήνης και Αγίου Νικολάου 2 στο Πέραμα (εκλογικά τμήματα από 436 έως 439).

Ο κ. Βαρουφάκης χαιρέτησε όλους όσοι ήταν μέσα, και βγαίνοντας πως πίσω από το παραβάν είναι μια «μαγική στιγμή».

«Μια ελπίδα κυρίαρχης απόφασης του λαού μας μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Τα λαϊκά εισοδήματα είναι λιγότερο από τα μισά από εκείνα που ήταν πριν από 13 χρόνια. Έχουμε “χάσει” σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά που συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες, που αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας στη Ρόδο, στην Κρήτη, στα τουριστικά θέρετρα. Στους οποίους η εξουσία έχει στερήσει το δικαίωμα που εγώ είχα σήμερα, να ψηφίσω. Παρ’ όλ’ αυτά η ελπίδα αυτή, πιστεύω, σήμερα να ευοδωθεί. Θα δώσει τη θέση της σε κάτι πιο στέρεο. Πάντως, μέχρι να τελειώσει η διαδικασία, καλές κάλπες σε όλες και όλους. Η Δημοκρατία είναι ατελής, κολοβή, αλλά είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε. Θυσιάσθηκαν γενιές ολόκληρες, πρέπει να την κάνουμε πραγματική».

Βελόπουλος: «Μπορεί να υπάρξει νοθεία»

Στο 637 εκλογικό τμήμα, στο 1ο γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού, στη Θεσσαλονίκη, ψήφισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

 Ο κ. Βελόπουλος έφτασε στις 11.15 στο εκλογικό κέντρο και αφού χαιρέτισε τους παριστάμενους πέρασε στο εκλογικό τμήμα και έριξε την ψήφο του στην κάλπη λέγοντας: «Για τη Μακεδονία».

Αφού ψήφισε, ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε στο μηχανισμό καταγραφής ψήφων, λέγοντας πως υπάρχει ενδεχόμενο νοθείας.

«Μπορούμε να πούμε χρόνια πολλά γιατί δεν είμαστε άθρησκοι. Ούτε κυνηγήσαμε την Εκκλησία, ούτε απαγορεύσαμε τη Θεία Μετάνοια. Χρόνια πολλά σε κάθε Κωνσταντίνο και σε κάθε Ελένη» τόνισε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε:

«Κάναμε ένα τεράστιο μηχανισμό παράλληλης καταγραφής των αποτελεσμάτων, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο νοθείας και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο».

«Το τρίτο και σημαντικότερο για μας είναι οι νέοι, αλλά και οι Έλληνες, γενικώς, να ψηφίσουν Ελληνική Λύση, όχι μόνο για τη Μακεδονία αλλά για όλη την Ελλάδα. Και να μας δώσουν τη δυνατότητα να βάλουμε φυλακή όλους τους κλέφτες κι όλους αυτούς που κορόιδευαν τους Έλληνες. Ακαταδίωκτο για μας δεν υπάρχει. Ψηλά το κεφάλι Έλληνες! Ψηλά την Ελλάδα! Θα νικήσουμε!» πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

Στις 19.00 το κοινό exit poll

Όσον αφορά στην διαδικασία όταν κλείσουν οι κάλπες στις 19.00 το απόγευμα θα δημοσιευθεί το πρώτο, κοινό μεγάλο exit poll, το οποίο θα παρουσιαστεί σε όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα επιχειρήσουν να μετρήσουν την κατάταξη και τα ποσοστά που έχουν λάβει τα κόμματα.

Το exit poll θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO. Το exit poll θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll θα συμμετέχει και το Action24.

Από εκεί και πέρα η πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται γύρω στις 9 το βράδυ, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Εσωτερικών. Η αρχική εκτίμηση ανέφερε για τις 20.30, αλλά θα υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις.

Δείτε τον ψηφιακό χάρτη στον οποίον θα μπορείτε να βλέπετε ζωντανά, με κλικ σε όποιον νομό θέλετε, τα αποτελέσματα των εκλογών: 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις