Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Το σκεπτικό Μητσοτάκη για τα τρία αναπάντεχα μέτρα που ανακοίνωσε λίγο πριν τις κάλπες

Εκλογές 2023: Το σκεπτικό Μητσοτάκη για τα τρία αναπάντεχα μέτρα που ανακοίνωσε λίγο πριν τις κάλπες

Ξάφνιασε ευχάριστα τους πολίτες αλλά και τους υποψήφιους βουλευτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας την Κυριακή (08.05.2023) τρία νέα μέτρα, λίγο πριν τις εκλογές, που αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας.

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε αυτά τα τρία μέτρα, που είναι στοχευμένα και τα οποία αγγίζουν και «δύσκολα» εκλογικά κοινά.

Αφορούν «γαλάζιους» ψηφοφόρους που τώρα κινούνται στη σφαίρα των αναποφάσιστων, μια δεξαμενή που οι δημοσκοπήσεις την καταγράφουν να κινείται ακόμη σε διψήφια ποσοστά.

Απευθύνονται και στη μεσαία τάξη (στην «ποδιά» της οποίας «σφάζονται» όλα τα κόμματα), στους δημοσίους υπαλλήλους που το 2019 είχαν στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε 200.000 νέους ψηφοφόρους που προσέρχονται πρώτη φορά στις κάλπες και η στάση τους παραμένει… «γρίφος».

Τα νέα μέτρα αποτελούν ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια των υποψήφιων βουλευτών στις επαφές τους με τους πολίτες, 12 ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική «μάχη».

Τα τρία στοχευμένα μέτρα

Μιλώντας με πολίτες στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, για θέματα οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως εφόσον οι ψηφοφόροι εμπιστευτούν ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας στη ΝΔ, θα προωθήσει:

1. Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές.

Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου είναι 40 εκατομμύρια ευρώ, αφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες και αγγίζει και τη μεσαία τάξη.

2. Θεσμοθέτηση του Youth Pass που θα περιλαμβάνει ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές.

Το κόστος του μέτρου θα είναι 30 εκατ. ευρώ το χρόνο και αποτελεί ένα… «βοήθημα» στα νέα παιδιά που τελειώνουν φέτος ή έχουν τελειώσει πρόσφατα, το λύκειο.

3. Αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά.

Συγκεκριμένα:

  • για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ,
  • για δύο παιδιά από 70 ευρώ στα 120,
  • για τρία από τα 120 στα 170 ευρώ.

Το κόστος του μέτρου είναι 500 εκατομμύρια ευρώ και η πρόβλεψη είναι να εφαρμοστεί από την 01/01/2024.
Αφορά σε μία επαγγελματική κατηγορία πολιτών που στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είχαν δείξει την προτίμηση τους στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η δέσμευση για τους μισθούς την επόμενη τετραετία

Ο πρωθυπουργός, από την Ελευσίνα, επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση της ΝΔ για καλύτερους μισθούς την επόμενη τετραετία.

Στόχος, δήλωσε, να αυξηθεί το μέσο επίπεδο των μισθών κατά περίπου 25%.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία να αυξήσουμε το μέσο επίπεδο των μισθών κατά 25% περίπου, να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ξεπεράσει τελικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της πρώτης τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε με έμφαση πως το «κλειδί» είναι η μείωση της ανεργίας και η ανάπτυξη, «φυσικά πάντα σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία» πρόσθεσε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις