Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις 9 μονοεδρικές – Τα «αγκάθια» και οι εκπλήξεις

Εκλογές 2023: Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις 9 μονοεδρικές – Τα «αγκάθια» και οι εκπλήξεις

Απόλυτα αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα πετύχει τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές και στις 9 μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Αργοστόλι, έβαλε και στοίχημα για τις εκλογές.

«Η ΝΔ πρέπει να είναι πανίσχυρη το βράδυ της 21ης Μαΐου και θα είναι. Και εδώ στη Κεφαλλονιά είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα πετύχουμε το αποτέλεσμα. Είμαι διατεθειμένος να βάλω στοίχημα με όποιον θέλει, ότι η ΝΔ θα κερδίσει και τις 9 μονοεδρικές» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Η μάχη για τις 9 μονοεδρικές

Παραδοσιακά, οι μονοεδρικές περιφέρειες βάφονται «γαλάζιες», ωστόσο στις τελευταίες εκλογές, στην Κεφαλλονιά και στη Σάμο το προβάδισμα δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο στις άλλες 7 μονοεδρικές και συγκεκριμένα ήταν λίγο μεγαλύτερο από πέντε μονάδες.

Ειδικότερα στην Κεφαλλονιά ο 2019 η ΝΔ είχε λάβει ποσοστό 37,94%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 32,45%.

Η επίσκεψη λοιπόν χθες του πρωθυπουργού είχε στόχο να στηρίξει την υποψηφιότητα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ναπολέοντα Μαραβέγια, απέναντι στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φαραντούρη, ο οποίος θεωρείται ισχυρός «αντίπαλος»/

Στο Ιόνιο καλύτερες επιδόσεις είχε η ΝΔ στη Ζάκυνθο (με 41,9%) και στη Λευκάδα (με 44,37%).

Όσον αφορά στη Σάμο, το 2019 η ΝΔ είχε λάβει ποσοστό 34,13% και ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,08%, ενώ αυξημένο ήταν και το ποσοστό του ΚΚΕ με 14,47%.

Στις υπόλοιπες μονοεδρικές, στα Γρεβενά εκτιμάται ότι ακόμη και μετά την διαγραφή του Ανδρέα Πάτση, το κλίμα είναι θετικό για την κυβερνητική παράταξη. Το 2019 η ΝΔ είχε «τερματίσει» στην εκλογική κούρσα με ποσοστό 43,1%, με μεγάλη απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε ποσοστό 29,49%.

Παρ΄ ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η Καστοριά υπέστη μεγάλη οικονομική ζημιά, όσον αφορά στην αγορά της γούνας, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν τούτης δηλώνει βέβαιη για εκλογική επικράτηση. Στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει την ψήφο του 50,23% των ψηφοφόρων του νομού.

Πρωτιά αναμένει η ΝΔ και σε Ευρυτανία (το 2019 έλαβε ποσοστό 48,87%), στη Φωκίδα (όπου είχε λάβει 44,75%) αλλά και στη Θεσπρωτία (είχε λάβει 41,14%), η οποία στις προηγούμενες εκλογές, πριν δηλαδή την απογραφή του πληθυσμού, εξέλεγε δύο βουλευτές, όπως και η Καστοριά.

Τα «αγκάθια» και οι εκπλήξεις

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις στοχευμένες περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν ότι «αγκάθια» είναι η Δυτική Μακεδονία, όπως και η περιφέρεια του Ηρακλείου, που είναι η πατρίδα του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Επιδόσεις»-έκπληξη αναμένουν σε Δυτική Αθήνα, όπου είναι υποψήφιος και ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά και στη Β’ περιφέρεια του Πειραιά.

Στοχευμένες περιοδείες

Σήμερα ο πρωθυπουργός περιοδεύει στην Αχαΐα, όπου το 2019 επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά περίπου 8 μονάδων από τη ΝΔ.

Νωρίτερα θα βρεθεί στην Ηλεία, περιφέρεια που είχε δώσει τη νίκη στη «γαλάζια» παράταξη, με διαφορά 2 μονάδων από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Στην Ηλεία αποχώρησε ο Κώστας Τζαβάρας και υποψήφιος με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αύριο ο πρωθυπουργός βρεθεί στην Εύβοια, η οποία δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές του 2021, και στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του θα είναι η αναγέννηση του νησιού με το σχέδιο «Εύβοια μετά».

Πρόκειται για μια περιφέρεια-«στοίχημα», όπου το 2019 η Ν.Δ. επικράτησε οριακά, με διαφορά λίγο πάνω από 1,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις