Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα, αναλαμβάνω την ευθύνη – Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα, αναλαμβάνω την ευθύνη – Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ

Δηλώσεις έκανε ο ο Αλέξης Τσίπρας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα οδυνηρό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά είπε αυτό που δήλωσε και στην ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή δεν θα πάρει την διερευνητική εντολή.

Όπως είπε, δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, και υποστήριξε πως χάθηκε μια ευκαιρία για την αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας, μέσω του συστήματος της απλής αναλογικής. «Η ευκαιρία αυτή επί της ουσίας είχε χαθεί πριν τις εκλογές» είπε.

Επίσης είπε πως «το αποτέλεσμα ήταν ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενο, και πιστεύω πως είναι οδυνηρό και για την κοινωνία, γιατί διαμορφώνονται συσχετισμοί που εάν επαναληφθούν στις δεύτερες εκλογές θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία, μια παντοδυναμία για μια κυβέρνηση που τα προηγούμενα χρόνια δε σεβάστηκε το κράτος δικαίου και τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν ένα παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί»».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως τώρα «πρέπει να δούμε πως δε θα έχουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών. Οι πληγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, αλλά θα σταθούμε στα πόδια μας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με τις πληγές της κοινωνίας λοιπόν θα ασχοληθούμε», σημειώνοντας ότι «οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή απ’ το να σταθούμε στα πόδια στα μας». «Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο ‘αναλαμβάνω την ευθύνη’ σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Κι αυτό θα κάνω».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την ευθύνη και να ζητήσει συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ». «Και να δώσουμε και μια υπόσχεση», συνέχισε, «ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη, όρθιοι με στόχο τη μεγάλη εικόνα, να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση -αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα- αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και των διεκδικήσεων».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις