Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκλογές – Ψάχνουν τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Εκλογές – Ψάχνουν τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης

– Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να δει Μεϊμαράκη ή Λαφαζάνη στο πλαίσιο των διερευνητικών εκλογών φέρνει πιο κοντά τις κάλπες
– Η κυβέρνηση ήθελε να γίνουν οι εκλογές 13/9 αλλά με παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου φτάσαμε στο 20 Σεπτεμβρίου
– Την Παρασκευή ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου
– “Πονοκεφάλος” τα ονόματα των υπηρεσιακών υπουργών, ειδικά του υπουργού Οικονομίας

Μπορεί το 27 Σεπτεμβρίου να είναι ακόμη… ανοιχτό, αλλά όλα δείχνουν πως οι κάλπες, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, να στηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών φαίνεται πως ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και με τον άλλοτε σύντροφό του στον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, βάζει “ταφόπλακα” στη διαδικασία.

Και όλα δείχνουν κάλπες, όπως εξαρχής ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου. Μόνο που τις ήθελε στις 13 Σεπτεμβρίου. Μια ημερομηνία που είχε ακουστεί μεν αλλά δεν προτάθηκε ποτέ και αυτό με παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου. Όταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης τον επισκέφτηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, του είπε πως πιθανόν ο πρόεδρος της ΝΔ να εξαντλήσει τα περιθώρια της εντολής.

“Καλό είναι να ετοιμαστείτε για τις 20 Σεπτεμβρίου, γιατί εκεί πάμε” είπε ο ΠτΔ σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Από τη στιγμή που ο Β. Μεϊμαράκης δεν βρήκε ανταπόκριση για σχηματισμό κυβέρνηση, πιθανότητα τη Δευτέρα η εντολή θα δοθεί στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους, το Ποτάμι επίσης και ο κ. Λαφαζάνης έχει ήδη κλείσει την πόρτα στη ΝΔ, η διαδικασία είναι τυπική! Κι ας λέει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας πως θα εξαντλήσει το τριήμερο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμά πως δεν υπάρχει λόγος ούτε σε άλλο κόμμα ούτε και να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Κάπως έτσι, θα φτάσουμε το βράδυ της Πέμπτης, όταν θα επιστρέψει κι εκείνος την εντολή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορκίσει, το πρωί της Παρασκευής, υπηρεσιακή πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου θα γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αφού δημοσιευτεί το ΦΕΚ ο διορισμός της κας Θάνου, την επομένη, το Σάββατο δηλαδή, θα ορκιστούν και οι υπηρεσιακοί υπουργοί. Υποχρεωτικά θα αντικατασταθούν όλοι οι υπουργοί που είναι και βουλευτές και στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχουν μόνο εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Δεν αποκλείεται μέλη της κυβέρνησης που δεν είναι βουλευτές, όπως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για Θέματα Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης να παραμείνουν.
Ο πρώτος, πάντως, έχει δηλώσει πως δεν θέλει να παραμείνει στο υπουργείο, πως υπηρεσιακός.

Το θέμα κυρίως είναι το ποιοι θα μπουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Και κυρίως πως θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Εκεί έχουν ακουστεί πολλά ονόματα, αφού το ποιος θα είναι ο… εκλεκτός δεν απασχολεί μόνο το Μαξίμου ή την υπηρεσιακή πρωθυπουργό. Απασχολεί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα. Στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά ονόματα, αλλά κανένα δεν έχει πάρει το “πράσινο” φως.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε