Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Εκλογές: Καυγάς στη Βουλή! «Φέρατε την “τροπολογία Κουντουρά”

Εκλογές: Καυγάς στη Βουλή! «Φέρατε την “τροπολογία Κουντουρά”

Σε πολύ υψηλούς τόνους με κατηγορίες για «εκλογομαγειρέματα» ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλεια για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και τις επίμαχες τροπολογίες με τις αλλαγές για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εκλογές του Μαΐου αλλά και την κατάργηση του κωλύματος νυν βουλευτής να είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης παρουσιάζοντας τις σχετικές τροπολογίες για τις εκλογές, υποστήριξε ότι ο δυνητικός διαχωρισμός σε δύο μέρη ενός εκλογικού τμήματος κρίνεται αναγκαία, καθώς για πρώτη φορά έχουμε τέσσερις ταυτόχρονες εκλογές με σταυροδοσία, για την διευκόλυνση και των εκλογέων, αλλά και των εφορευτικών επιτροπών, ώστε να εργαστούν χωρίς εντάσεις εκείνη την ημέρα.

Για την διάταξη της τροπολογίας, σχετικά με την άρση του κωλύματος σε νυν βουλευτή να είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής χωρίς να πρέπει να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα, ο υπουργός υποστήριξε ότι η διάταξη αυτή μπορεί να αφορά δημόσιους λειτουργούς και δημόσιους υπαλλήλους και αυτό κρίνεται αναγκαίο για να μην υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ευνοϊκά την ιδιότητά του αυτή. Όμως, είπε, αυτό δεν ισχύει για έναν βουλευτή.

Αντιθέτως, υποστήριξε  «η ιδιότητα του βουλευτή διαφοροποιείται ουσιαστικά από του δημόσιου λειτουργού και η συμμετοχή του στις ευρωεκλογές συνιστά πολιτική πράξη γι αυτό και η παραίτηση βουλευτή διαφοροποιείται από αυτή της παραίτησης του  δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου». Παράλληλα αντέτεινε στους επικριτές της ρύθμισης ότι κώλυμα για νυν βουλευτή να θέσει υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν υπάρχει όπως  αντίστοιχο κώλυμα δεν υπάρχει σε στις περισσότερες χώρες της  ΕΕ.

Για «εκλογομαγειρέματα» και «τροπολογία Κουντουρά» έκανε λόγο σε υψηλούς επικριτικούς τόνους ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υποστηρίζοντας ότι η διάσπαση των εκλογικών τμημάτων έγινε πιστεύοντας ότι έτσι θα αποτραπεί το μέγεθος της ήττας σας, τονίζοντας ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να αυξηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το κόστος των εκλογών.

«Ωμή και κυνική συναλλαγή είναι αυτό που φέρνει η τροπολογία Τσίπρα, όχι  δεν είναι τροπολογία Κουντουρά είναι τροπολογία Τσίπρα» είπε και η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπούλου. Και πρόσθεσε: «Ό,τι και να κάνετε το πικρό ποτήρι της ήττας δεν θα το αποφύγετε».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις