Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αυτά είναι τα τρία είδη ψηφοφόρων

Δύο εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, οι οποίες θα γίνουν στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου, γίνονται συζητήσεις για τους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν στις κάλπες, με τους δημοσκόπους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη «σκιαγράφηση» του προφίλ του εκλογικού σώματος.

Είναι δύσκολο να οριστούν τα στοιχεία του εκλογικού σώματος που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μετά το πέρας των εσωκομματικών εκλογών, αφού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», όλοι οι επαγγελματίες των μετρήσεων παραδέχονται ότι αυτό δεν είναι εφικτό λόγω του μεγέθους του δείγματος.

Οι εκλογικές δεξαμενές

Όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν τρία είδη ψηφοφόρων, που δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον να προσέλθουν στα 813 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα, από τα 840 (27 στο εξωτερικό). 

Το πρώτο είναι η παραδοσιακή βάση του ΚΙΝΑΛ (και του ΠΑΣΟΚ), οι «εβδομηντάρηδες».

Το δεύτερο είναι οι πολίτες 35 με 45 ετών, οι οποίοι «ήταν σπίτι πριν, κινητοποιούνται όμως πλέον από υποψηφίους της γενιάς τους». Το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ σημειώνει πως «η τάση εισροής νέων ψηφοφόρων γίνεται στις συγκεντρώσεις υποψηφίων επειδή θυμίζουν κάτι από τις παλιές εποχές του κόμματος, χωρίς αυτό να πιστώνεται αποκλειστικά στους καλούς τους οργανωτικούς μηχανισμούς».

Άλλωστε «φαίνεται πως βελτιώνονται οι επιδόσεις μας στις ηλικίες 35 με 50, οι οποίες αποτελούν τις γενιές που χτυπήθηκαν από τα μνημόνια, δηλαδή στην πιο παραγωγική επαγγελματική τους περίοδο, και στις οποίες τα πηγαίναμε για πολύ καιρό άσχημα».

Το τρίτο είδος είναι οι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έφυγαν είτε δεξιά είτε αριστερά και πλέον ασχολούνται και πάλι με τα τεκταινόμενα στην παλιά πολιτική τους στέγη.

Τι λένε τα γκάλοπ

Οι δηλώσεις του στελέχους του ΚΙΝΑΛ, θεωρητικά συνάδουν με τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στα γκάλοπ, στην ερώτηση που μετρά την εκλογική του επιρροή.

Μάλιστα, στο τελευταίο γκάλοπ της Metron Analysis, το 45% των συμμετεχόντων και οι 6 στους 10 – που αυτοχαρακτηρίζονται κεντρώοι – δηλώνουν πως θα το ψήφιζαν στις επόμενες εκλογές.

Αν και δεν θεωρούνται παγιωμένα στοιχεία, σημειώνεται πως η εκλογική επιρροή του ΚΙΝΑΛ βρισκόταν στο 10% στο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue.

Πηγή:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε ένα κόμμα με σχέδιο για το αύριο και στο άλλο που θέλει να μας γυρίσει στο 1980
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το δίλημμα της επόμενης περιόδου, τη σταθερότητα, τον σχεδιασμό και την προοπτική έναντι της, όπως είπε, πολιτικής του μηδενισμού
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα του 4ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο Κρήτης
41
Κυβερνητικές πηγές απαντούν στο ΠΑΣΟΚ: Μετά την αποστρατεία η συμμετοχή του νέου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε εταιρεία
«Πώς ενώ υπηρετούσε από το 1983 έως το 2006 από θέσεις ευθύνης στην Πολεμική Αεροπορία, ταυτόχρονα το 1987 δημιούργησε όπως δηλώνει την επιχείρηση ''Εμπόριο Ποτών Καββαδάς'';» σχολίαζε το ΠΑΣΟΚ
Αθανάσιος Καββαδάς
Κυβέρνηση σε ΠΑΣΟΚ: Δεν ευθυνόμαστε που ο κύριος Ανδρουλάκης πήγε στη Βαρκελώνη για σέλφι και βιντεάκι στα social media χωρίς να κάνει ομιλία
Νωρίτερα, η Χαριλάου Τρικούπη είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατηγορώντας τον για προπαγάνδα και υπαινιγμούς
Μέγαρο Μαξίμου