Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αυτά είναι τα τρία είδη ψηφοφόρων

Δύο εβδομάδες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, οι οποίες θα γίνουν στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου, γίνονται συζητήσεις για τους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν στις κάλπες, με τους δημοσκόπους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη «σκιαγράφηση» του προφίλ του εκλογικού σώματος.

Είναι δύσκολο να οριστούν τα στοιχεία του εκλογικού σώματος που θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μετά το πέρας των εσωκομματικών εκλογών, αφού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», όλοι οι επαγγελματίες των μετρήσεων παραδέχονται ότι αυτό δεν είναι εφικτό λόγω του μεγέθους του δείγματος.

Οι εκλογικές δεξαμενές

Όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν τρία είδη ψηφοφόρων, που δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον να προσέλθουν στα 813 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα, από τα 840 (27 στο εξωτερικό). 

Το πρώτο είναι η παραδοσιακή βάση του ΚΙΝΑΛ (και του ΠΑΣΟΚ), οι «εβδομηντάρηδες».

Το δεύτερο είναι οι πολίτες 35 με 45 ετών, οι οποίοι «ήταν σπίτι πριν, κινητοποιούνται όμως πλέον από υποψηφίους της γενιάς τους». Το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ σημειώνει πως «η τάση εισροής νέων ψηφοφόρων γίνεται στις συγκεντρώσεις υποψηφίων επειδή θυμίζουν κάτι από τις παλιές εποχές του κόμματος, χωρίς αυτό να πιστώνεται αποκλειστικά στους καλούς τους οργανωτικούς μηχανισμούς».

Άλλωστε «φαίνεται πως βελτιώνονται οι επιδόσεις μας στις ηλικίες 35 με 50, οι οποίες αποτελούν τις γενιές που χτυπήθηκαν από τα μνημόνια, δηλαδή στην πιο παραγωγική επαγγελματική τους περίοδο, και στις οποίες τα πηγαίναμε για πολύ καιρό άσχημα».

Το τρίτο είδος είναι οι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έφυγαν είτε δεξιά είτε αριστερά και πλέον ασχολούνται και πάλι με τα τεκταινόμενα στην παλιά πολιτική τους στέγη.

Τι λένε τα γκάλοπ

Οι δηλώσεις του στελέχους του ΚΙΝΑΛ, θεωρητικά συνάδουν με τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στα γκάλοπ, στην ερώτηση που μετρά την εκλογική του επιρροή.

Μάλιστα, στο τελευταίο γκάλοπ της Metron Analysis, το 45% των συμμετεχόντων και οι 6 στους 10 – που αυτοχαρακτηρίζονται κεντρώοι – δηλώνουν πως θα το ψήφιζαν στις επόμενες εκλογές.

Αν και δεν θεωρούνται παγιωμένα στοιχεία, σημειώνεται πως η εκλογική επιρροή του ΚΙΝΑΛ βρισκόταν στο 10% στο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue.

Πηγή:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος: Παντελώς ανυπόστατο το πρωτοσέλιδο της Εστίας για συναντήσεις μου με τον Γιάννη Στουρνάρα
«Ο κ. Κοττάκης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια εξυφαίνοντας ιστορίες επιστημονικής φαντασίας», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος
Μαρινάκης για παγκόσμια μέρα Ελευθερίας του Τύπου: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση θεσμών, η κατοχύρωση πολυφωνίας και η βελτίωση των ΜΜΕ»
Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες στους οποίους βασίζεται ένα πλέγμα παρεμβάσεων που όπως είπε αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ, και παρουσίασε αναλυτικά το κυβερνητικό έργο στο χώρο του Τύπου
Ο Παύλος Μαρινάκης 8
Δενδρινού και Βαρβιτσιώτη σε Τσιπρα: Μάλλον δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο μας – Δεν συσχετίσαμε ποτέ Πρέσπες με συντάξεις
Οι 2 δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ τονίζουν ότι το ντοκιμαντέρ βασίζεται αποκλειστικά σε επώνυμες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της περιόδου 2015 και όχι σε δημοσιογραφικές κρίσεις
Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ, Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού
27
Δημοσκόπηση Marc: Ακρίβεια και νέα κόμματα αλλάζουν τις ισορροπίες – Μάχη για τη δεύτερη θέση θα δώσουν Τσίπρας και Καρυστιανού
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης η Βουλή θα μπορούσε να είναι επτακομματική ή ακόμη και εννεακομματική, ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων μηνών
καλπη 18
Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί γιατί δεν συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ: Δεν θα νομιμοποιήσω τη δολοφονία χαρακτήρα μου
«Δε μου δίνετε κανένα λόγο να εμπιστευτώ, ούτε στο ελάχιστο, ότι θα έχετε μια αντικειμενική προσέγγιση στα γεγονότα του 2015 και ότι σκοπός σας δεν θα είναι και σήμερα, να επιμείνετε στη συκοφαντία»
Αλέξης Τσίπρας 42