Πέμπτη, 20 Ιουν.
33oC Αθήνα

Εκλογές μετά τις παροχές; Δώρο σε λίγους, φόροι και μειώσεις για όλους!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– “Αντίδωρο” μια σύνταξη, αλλά κόβεται το ΕΚΑΣ και απειλείται η προσωπική διαφορά
– Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και … αύξηση φόρων με μείωση αφορολόγητου
– “Εφάπαξ” οι παροχές, μόνιμες οι μειώσεις και η αύξηση των φόρων
– Δείτε ποιοι δικαιούνται από 300 ως 830 ευρώ
– Σε ποια νησιά παγώνει ο ΦΠΑ και για πόσο
– Ποιοι βλέπουν “επικοινωνιακά παιχνίδια” και στο βάθος… κάλπες

“Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι” λέει ο λαός και κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς το κοινωνικό αίσθημα μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για την παροχή μιας σύνταξης στους πλέον φτωχούς μεταξύ των συνταξιούχων, αλλά και για τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό.

Ήταν μια παροχή που είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες και ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να “χαθεί” στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Έτσι σε επικοινωνιακό επίπεδο πάρθηκε η απόφαση να γίνουν οι εξαγγελίες χθες έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα της προσπάθειας της κυβέρνησης για ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων.
Μόνο που ο προϋπολογισμός δεν έχει μια εφάπαξ παροχή, έχει μόνιμου χαρακτήρα μέτρα τα οποία έρχονται να προσθέσουν και φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη σε όλους, ενώ παράλληλα μέσα στο 2017 έρχονται να ολοκληρωθούν μέτρα όπως η περικοπή του ΕΚΑΣ, που παίρνουν οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα θα λάβουν για μια και μόνη φορά μια μικρή οικονομική ενίσχυση, ανάλογη μιας σύνταξης ή λίγο παραπάνω.
Η εξαγγελία γίνεται μάλιστα την ώρα που έχει πέσει, όπως όλα δείχνουν, ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, γεγονός που θα σημάνει μείωση (μόνιμη και αυτή όχι εφάπαξ όπως οι παροχές) από 10% ως και 36%.
Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και η μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ που θα φέρει επιπλέον αύξηση του φόρου από 220 ως και 880 ευρώ για όλους. Το ποσό που θα κοπεί δηλαδή θα είναι ανάλογο με την παροχή προς του χαμηλοσυνταξιούχους που εξήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο που θα αφορά τους πάντες και δεν θα είναι για μια και μόνη φορά, αλλά μόνιμη και αυτή.
Κάπως έτσι και με την όπια ελάφρυνση του χρέους να έχει πέσει και σε επικοινωνιακό επίπεδο στα… βράχια πολλοί είναι εκείνοι που διαβάζουν τις εξαγγελίες Τσίπρα ως “προεκλογικές παροχές” οι οποίες μάλιστα δεν έχουν ακόμη την έγκριση των δανειστών αν και από την πλευρά του Μαξίμου λέγεται ότι αυτό προβλέπεται από την συμφωνία.

Ποιες είναι οι παροχές και ποιοι ωφελούνται:

Ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.

Αναλυτικά:

– Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).

– Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).

– 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.
Ποιά νησιά εξαιρούνται από τον ΦΠΑ

Που “παγώνει” ο ΦΠΑ

Η αναστολή του ΦΠΑ που προαναφέραμε, αφορά στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, τα οποία όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας, έχουν πληγεί ιδαίτερα λόγω των μεταναστευτικών ροών.

Το μέτρο το οποίο αναστέλλεται, αφορούσε στην εφαρμογή της τελευταίας, τρίτης φάσης αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης, για την εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Έτσι, στα συγκεκριμένα νησιά οι συντελεστής του ΦΠΑ θα παραμείνουν κατά 30% μικρότεροι από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση στις συγκεκριμένες περιοχές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε