Πολιτική

Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Την διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει τον ακριβή χρόνο των εκλογών ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πως φτάσαμε στην 21η Μαΐου

Η απόφαση για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου αντί για τις 28 Μαΐου ελήφθη καθώς συνεκτιμήθηκαν η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την 1η Ιουνίου, η έναρξη της τουριστικής περιόδου και οι υποχρεώσεις της χώρας καθώς στις 11-12 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και η χώρα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στο ανώτατο επίπεδο.

Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες που ταυτόχρονα, όμως, συνυπολογίζει και μία σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου».

Επικρατέστερη ημερομηνία για τις δεύτερες κάλπες εκτιμάται ότι είναι η 2α Ιουλίου. Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική να γίνουν ακόμα και στις 25 Ιουνίου καθώς θα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές και θα υπάρχει μόνο η εξέταση λίγων ειδικών μαθημάτων που δεν θα δημιουργεί προσκόμματα στην λειτουργία των εκλογικών κέντρων.
 «Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και σε πείσμα όσων διέδιδαν τα αντίθετα σενάρια οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου. Αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το χρονοδιάγραμμα

Από εδώ και πέρα, η Βουλή θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της μέχρι την ημέρα που θα κλείσει για το Πάσχα, δηλαδή στις 11 Απριλίου (Μεγάλη Τρίτη). Το νομοσχέδιο με το οποίο θα πέσει η αυλαία θα είναι το ερανιστικό του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

H διάλυση του κοινοβουλίου θα γίνει έως τις 22 Απριλίου όταν θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα στην είσοδο της Βουλής.

Στις 5 Μαΐου το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται να ανακηρύξει τους εκλογικούς συνδυασμούς και να αποφασίσει εάν ο φυλακισμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, είναι ο πραγματικός αρχηγός του «Εθνικού Κόμματος – Έλληνες».

Δείτε όλη την εισήγηση του πρωθυπουργού 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ένταση on air με τη Σοφία Βούλτεψη που «προειδοποίησε» τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών να σεβαστούν τον νόμο
«Οι συγγενείς των θυμάτων πρέπει να σεβαστούν τον νόμο γιατί αλλιώς πως θα ζητήσουν να εφαρμοστεί ο νόμος στο δικαστήριο;», διερωτήθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Σοφία Βούλτεψη
Χρυσοχοΐδης σε Κωνσταντοπούλου: «Μας λέτε για “γνωστούς-άγνωστους”, χρόνια τώρα, καλλιεργώντας θεωρίες συνωμοσίας»
«Είναι πάρα πολύ παραβατικοί, και είναι πολύ δραστήριοι στο να προκαλούν ζημιές σε βάρος των πολιτών, είτε των περιουσιών τους, μέχρι το να ζημιώνουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι»
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη: Ο καθαρισμός και η συντήρηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Αναλυτικά η τροπολογία
«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συντήρηση, τη φροντίδα και την ανάδειξη του Μνημείου και του χώρου είτε με ίδια μέσα, είτε μέσω ανάθεσης σχετικών συμβάσεων»
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη 13
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τον καθαρισμό του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη – Τι προβλέπει η τροπολογία
Οι αρμοδιότητες της συντήρησης για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη περνούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της φύλαξης στην Ελληνική Αστυνομία
Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη
12
Συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στο Λουξεμβούργο: «Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης»
Σχετική ανάρτηση έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών με μια φωτογραφία από τη συνάντηση - «Οι διχόνοιες μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν» είπε νωρίτερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» - Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
Η Ελλάδα προσδοκά να ξεκινήσει μία πρώτη συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αλλά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η συνδεσιμότητα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το Μεταναστευτικό και η πολιτική προστασία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μελλοντικές απειλές μπορεί να μην έρθουν από την Ανατολή αλλά και από το Νότο» – Η συνέντευξη Τύπου των ηγετών της MED9 στη Σλοβενία
9