Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εκλογές το ’19 εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει… ντέρμπι!

Εκλογές το ’19 εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει… ντέρμπι!

Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, η έκβαση των δυο σημαντικών υποθέσεων που απασχολούν την κυβέρνηση (Συμφωνία των Πρεσπών και συντάξεις) αλλά και οι εξελίξεις στην αντιπαράθεση μεταξύ Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά αναμένεται να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και άρα τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τα οποία μελετούν τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα επισημαίνοντας  ότι τίποτα δεν έχει κριθεί.

Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν τουλάχιστον υπερβολικό το ποσοστό αυτοδυναμίας που δίνουν κάποιες μετρήσεις στην ΝΔ καθώς όπως λένε οι εταιρείες δεν λαμβάνουν υπόψη τους κανένα από τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ενώ αντίθετα διεξάγονται σε ένα διάστημα ιδιαίτερα δύσκολο για τον πρωθυπουργό και τα στελέχη του.

Όπως έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου, σε αυτές τις μετρήσεις δεν περιλαμβάνονται οι θετικές εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων –αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος Νοεμβρίου– ούτε φυσικά και η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει την «13η σύνταξη».

Υποστηρίζουν ακόμα ότι η εφαρμογή των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης θα αλλάξει τα δεδομένα και θεωρούν ότι το καθοριστικό διάστημα δημοσκοπικά θα είναι το τέλος του χρόνου.

Επισημαίνουν δε ότι είναι αδύνατον η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου να μην έχει επηρεάσει το εκλογικό σώμα καθώς η ιστορία αυτή επανέφερε στις μνήμες των πολιτών την λογική «του μαζί τα φάγαμε».

Επιμένουν μάλιστα ότι από την στιγμή που η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλά επίπεδα (στις περισσότερες μετρήσεις γύρω στο 53 %) τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αντίθετα με την ΝΔ που έχει φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό της συσπείρωσης της γύρω στο 85%.

Φυσικά αναγνωρίζουν ότι οι εξελίξεις στο Μακεδονικό, όπως και η αντιπαράθεση Καμμένου –Κοτζιά θα παίξουν τον ρόλο τους στις δημοσκοπήσεις ειδικά εάν τα δύο μέτωπα δεν κατεβάσουν τους τόνους.

Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2019, αφήνουν ωστόσο ανοικτό και το ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν νωρίτερα εάν τα δημοσκοπικά ευρήματα δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την εκλογική αντιπαράθεση ντέρμπυ.

Οι αρχές της νέας χρονιάς θεωρείται από πολλούς ένα καλό διάστημα καθώς μέχρι τότε θα έχει θεσμοθετηθεί και ο κατώτατος μισθός ενώ θα έχουν υλοποιηθεί αρκετά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Όλα αυτά τα σενάρια υπό την προϋπόθεση ότι ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα δεν θα έχει δημιουργήσει μια νέα κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Γιατί άσχετα με το εάν το Μέγαρο Μαξίμου έχει βρει τους βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος θελήσει να κάνει την μεγάλη έξοδο, σε κανέναν δεν αρέσει η κυβέρνηση να δίνει την εικόνα μπάχαλου….

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις