Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Εκλογικός νόμος: Αυτή είναι η πρόταση Μητσοτάκη

Εκλογικός νόμος: Αυτή είναι η πρόταση Μητσοτάκη

Τις θέσεις του για το νέο εκλογικό νόμο παρουσίασε σε Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολύ πριν από την προεδρική εκλογή, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ψήφισή του έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ο νέος εκλογικός νόμος καταργεί οριστικά την απλή αναλογική και επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα που ισχύει με παραλλαγές από το 2003 (νόμος Σκανδαλίδη). Όμως, αυτό θα γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα, δηλαδή, με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μπόνους των εδρών, ενώ, όπως έχει πει και στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, ένα κόμμα που συγκεντρώνει το 40% των ψήφων – όπως συνέβη με τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου – δεν νοείται να μην μπορεί να κυβερνήσει με άνετη αυτοδυναμία.

Τέσσερα θα είναι τα σημεία-κλειδιά του νέου εκλογικού νόμου. Θα υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.

Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα).

Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επιπλέον 15% (από το αρχικό 25%). Άρα το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40% (σε αυτό διαφωνεί κάθετα το ΚΙΝΑΛ, αντιπροτείνει 40 έδρες maximum).

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις