Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Εκνευρισμένη η Παπακώστα με Ράμα: Δεν τιθάσευσε την γλώσσα του! – Δεν μπορεί να είναι επιθετικός όταν χάθηκε μια ζωή!

Εκνευρισμένη η Παπακώστα με Ράμα: Δεν τιθάσευσε την γλώσσα του! – Δεν μπορεί να είναι επιθετικός όταν χάθηκε μια ζωή!

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίστηκε η Κατερίνα Παπακώστα για τις δηλώσεις του Έντι Ράμα για τον θάνατο του Έλληνα ομογενή από την αλβανική αστυνομία!

Η κ. Παπακώστα μίλησε στο δελτίο του ΑΝΤ1 και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ραμά καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “δεν βούτηξε την γλώσσα στο μυαλό του” και μίλησε πολύ επιθετικά για έναν άνθρωπο που έχασε τη ζωή του!

Όπως τόνισε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη “αυτό είναι ένα γεγονός που μας έχει συγκλονίσει. Ξεπερνώ το ανθρώπινο συναίσθημα και μπαίνω στην ουσία. Όλοι συγκλονιστήκαμε ειδικά χθες ημέρα της εθνικής επετείου που ο κόσμος γιόρταζε παντού σε όλο τον κόσμο, αυτό ήταν ένα σοκ.

Η εθνική μειονότητα έχει δικαίωμα να γιορτάζει τις εθνικές επετείους και η Ελλάδα έχει δικαίωμα να υποστηρίζει,να συμβάλλει, να ζητάει εξηγήσεις και να παρεμβαίνει ακριβώς επειδή έτσι προκύπτει από τις συνθήκες. Να ενδιαφέρεται να δει αν η αυτονομία της ομογένειας είναι πραγματική η όχι, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι συνθήκες”.

Στη συνέχεια η κ.Παπακώστα έβαλλε κατά του Έντι Ράμα τονίζοντας πως “ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εκφράστηκε με ένα τρόπο ο οποίος δεν συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο και αναρωτιέμαι πως, με βάση τις συνθήκες, διανοήθηκε να διατυπώσει την άποψή του δημόσια, έτσι όπως την διατύπωσε. Η ελληνική πλευρά, το υπουργείο εξωτερικών έχει επιληφθεί από την πρώτη στιγμή, θα κάνει ότι προβλέπεται από τις συνθήκες για να μπορέσει η ελληνική μειονότητα να ασκήσει όλα της τα δικαιώματα”.

Για το γεγονός οτι η ελληνική ομογένεια επιθυμεί την παρουσία έλληνα γιατρού στη νεκροτομή και ελληνική παρουσία στις έρευνες η κ. Παπακώστα ξεκαθάρισε πως είναι υποχρέωση της ελλάδας να το κάνει και στη συνέχεια στάθηκε και πάλι στις δηλώσεις του Έντι Ράμα.

“Αναρωτιέμαι γιατί ο θεσμικός παράγοντας της χώρας, ο πρωθυπουργός της επέλεξε να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν τιθάσευσε την γλώσσα του, δεν την βούτηξε δηλαδή στη σκέψη του. Αυτό με απασχολεί. Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα τι μέλλει γενέσθαι.

Υποχρεωθήκαμε να του υπενθυμίσουμε ότι δεν μπορεί να είναι επιθετικός όταν έχει απολεσθεί μια ζωή με τέτοιο τρόπο διότι στα κράτη δικαίου και στις δημοκρατίες δεν εκτελούνται οι πολίτες ακόμη και όταν συντελείται αδίκημα. Συλλαμβάνονται, προσάγονται στις αρμόδιες θεσμικές αρχές ,στη δικαιοσύνη και εκείνη αναλαμβάνει να επιβάλλει την ανάλογη ποινή”.

Όσο για το αν ήταν εκτέλεση ο θάνατος του Έλληνα ομογενή όπως κάνουν λόγο φίλοι και συγγενείς τόνισε πως “δεν θα ήταν καθόλου υπεύθυνο από την πλευρά μας να σπεύσουμε αυτή την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση και η συνεργασία που γίνεται με τις αλβανικές αρχές . Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα συνδράμουν και δεν θα υπάρξει ατμόσφαιρα συγκάλυψης του συμβάντος. Δεν έχει κανείς να ωφεληθεί από αυτό. Νομίζω ότι με διαφάνεια και με απόλυτα θεσμικό τρόπο θα λυθούν τα προβλήματα αυτά”.

Η κ. Παπακώστα σε ερώτηση για το προφίλ του Έλληνα ομογενή και κατά πόσο απασχολεί την ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως “ανεξάρτητα από το προφίλ του και ανεξάρτητα από το παρελθόν , αυτό που είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι δεν λειτουργεί έτσι ένα κράτος δικαίου. Δεν μπορεί όταν συντελείται κατά τη δική τους άποψη μια παράνομη πράξη να φτάνουμε στο σημείο να απολεσθεί η ζωή ενός ανθρώπου.

Συμμερίζομαι την εικόνα την οποία έχει η ελληνική ομογένεια η οποία τον ζούσε, γνωρίζει την οικογένειά του και άρα βαρύνει για μας η μαρτυρία τους όσον αφορά στο προφίλ του. Κάποια στιγμή ο καλύτερος άνθρωπος μπορεί να ξεφύγει ενδεχομένως και να κάνει μια αξιόποινη πράξη γιαυτό υπάρχει κράτος δικαίου”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις