Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκνευρίστηκε ο Τσακαλώτος στη Βουλή – Δεν απάντησε για την αμοιβή του “συμβούλου Βαρουφάκη”

Εκνευρίστηκε ο Τσακαλώτος στη Βουλή – Δεν απάντησε για την αμοιβή του “συμβούλου Βαρουφάκη”

Σαφείς ερωτήματα… ασαφείς απαντήσεις και εκνευρισμός από τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο για την σύμβαση και τις αμοιβές του συμβούλου του Κιμ Γλεν που «κληρονόμησε» από τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, μπορεί μετά από 8 (!) προηγούμενες αναβολές να προσήλθε σήμερα το απόγευμα στην Βουλή για να συζητήσει την επίκαιρη Ερώτηση και Κατάθεση Εγγράφων που του είχε υποβάλει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και πάλι απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε για τον σύμβουλο της Κυβέρνησης κ. Κίμ Γλεν.

Τα μόνα στοιχεία που θέλησε να έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος για τον τεχνοκράτη σύμβουλο ήταν ότι «η συμβουλή του είναι μεγάλη στην διαπραγμάτευση γιατί έχει μεγάλη εμπειρία…», ότι «δεν είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού αλλά δικός του…» ότι « η σύμβασή του δεν είναι ατομική αλλά με το έμπειρο γραφείο του κ. Γλεν….» και ότι « θεσμική μορφή πήρε η συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση με την τροποποίηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα της ΠΝΠ που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιουλίου σχετικά με την δυνατότητα απευθείας αναθέσεις έργων…» και ότι «από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι τώρα εργαζόταν “προ- μπόνους” κάτι που είναι συνήθεις και να παίρνει μια σύμβαση…».

Οι μη- απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στα απολύτως σαφείς ερωτήματα του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ για το πόσο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα σε αμοιβές και έξοδα ο κ. Γλεν στο ελληνικό δημόσιο, και ποια είναι η σύμβαση του, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Νικήτα Κακλαμάνη που του είπε « εάν δεν ήμουν από το 1990 βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής , λογικά μετά από όσα μου είπατε θα έπρεπε να αποχωρήσω από την αίθουσα… Μετά από 8 αναβολές δεν μπορείτε να μην απαντάτε ούτε σε μια ερώτηση από αυτές που σας υπέβαλλα στην Ερώτησή μου… Εγώ δεν σας είπα εάν έχετε κάνει κάποια αδιαφανή πρόσληψη, ή εάν εμπιστεύεστε ή όχι τους δημόσιους υπαλλήλους στο υπουργείο.

Εγώ σας ζήτησα πολύ συγκεκριμένα πράγματα και εσείς το μόνο που μου είπατε είναι ότι με την ΠΝΠ της 31 Ιουλίου που προσφάτως την τροποποιήσατε θα κάνετε σύμβαση με το γραφείο του κ. Γλεν. Παρακαλώ καταθέστε σήμερα την σύμβασή του εάν την έχετε μαζί ή μέχρι την Παρασκευή να δούμε το ποσό με το οποίο αμοίβετε. Μου λέτε ότι τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι την 31 Ιουλίου που εκδόθηκε αυτή η ΠΝΟ, ο κ. Γλεν, αυτός ο φιλέλληνας δούλευε δωρεάν… Επί 8 μήνες, αυτός ο σπουδαίος τεχνοκράτης δούλευε και έδινε τις τόσο πολύτιμες συμβουλές του τσάμπα. Εάν είναι έτσι αυτόν να τον χρησιμοποιήσουν και τα άλλα υπουργεί. Θα κερδίσουμε πολλά λεφτά… Ο κ. Βαρυφάκης, που είχε φέρει τον κ. Γλεν, όταν του είχα καταθέσει την ίδια ερώτηση μου είχε απαντήσει ότι ήταν «ιδιώτης». Και μια και μου λέτε για διαφάνεια, οι αμοιβές και τα έξοδα του κ. Γλεν πόσα είναι; Μπορεί να τα έχετε αναρτήσει στην διαύγεια αλλά χωρίς ποσά δίπλα… Γι αυτό εγώ θέλω να μου απαντήσετε συγκριμένα και να μας καταθέσετε τη σύμβασή του, να δούμε και τους όρους εμπιστευτικότητας αλλά και εάν αυτός ο φιλέλληνας έχει δεσμευτεί ότι το γραφείο του δεν εξυπηρετεί παράλληλα και άλλες υποθέσεις με αντικρουόμενα συμφέροντα…»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην δευτερολογία του θέλησε να αντικρούσει την επίθεση του κ. Νικήτα Κακλαμάνη λέγοντας πως «νομίζω ότι με αυτά που λέτε αδικείτε και εμέναν και τον κ. Κίμ Γλεν. Εγώ σας απάντησα σε συγκεκριμένες απαντήσεις, σας είπα ότι είναι δικός μου σύμβουλος και όχι του Πρωθυπουργού, δεν έχει βοηθήσει μόνο εμένα αλλά και άλλους υπουργούς. Σας είπα ότι έχει συγκεκριμένη σύμβαση… και δεν είναι και σπάνιο πράγμα κάποιος να αγαπά μια χώρα και να θέλει να μας βοηθήσει… Η ανάθεση έχει γίνει με σύμβαση μέσω του ΚΕΣΥΠ και δεν νομίζω ότι είναι τρομερή… Ξέρετε πόσο ήταν άλλες συμβάσεις με δικηγορικά και οικονομικοτεχνικά γραφεία συμβούλων το 20014 για το PSI ….».

Αυτή η προσπάθεια «ξεγλίστρησης» του κ. Τσακαλώτου, προκάλεσε την διακοπή του κ. Νικήτα Κακλαμάνη που του είπε «εγώ σας κατέθεσα Επίκαιρη ερώτηση με Κατάθεση Εγγράφων, όπως διάβασε ο προεδρεύον της Βουλής. Σας ζητάω να μου καταθέσετε τη σύμβασης του κ. Κιμ Γλεν και τίποτε άλλο. Θα μου την καταθέσετε;».

Ο υπουργός Οικονομικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς όπως είπε «ο τρόπος με τον οποίο τον ρωτάει τον αδικεί…» διέκοψε την απάντησή του και κάθισε στο υπουργό του έδρανο λέγοντας « νομίζω ότι απαντάω με τον ίδιο τρόπο που μου μιλάτε …»!!!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε