Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Έκπληξη από Μοσκοβισί για τα πλεονάσματα: Δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή πρέπει να μειωθούν

Έκπληξη από Μοσκοβισί για τα πλεονάσματα: Δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή πρέπει να μειωθούν

Μια αναφορά – έκπληξη και με βολές με πολλούς αποδέκτες είχε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σχετικά με τα πλεονάσματα και εάν αυτά μπορεί να τηρηθούν, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών στην Βουλή.

Ο κ. Μοσκοβισί κλείνοντας την δευτερολογία του αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στην χώρα μας είπε:

«Χθες μια δημοσιογράφος με ρώτησε για τα πλεονάσματα και της απάντησα «Pakta non servant» (οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές).  Το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν, άλλοι τα επέβαλαν (εννοώντας το ΔΝΤ) κι έγινε δεκτό στο πλαίσιο συμφωνίας του Eurogroup. Σέβομαι βέβαια τις συμφωνίες γιατί και η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή αν σέβεται στις συμφωνίες»

Σημείωσε όμως ότι «δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή πρέπει να μειωθούν» και η Κομισιόν ξέρει ότι μπορεί μια χώρα να μην πιάνει πάντα τους στόχους.

Αξιζεί να σημειωθεί ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ -ΜΠΕ είχε εκφράσει διαφορετική γνώμη για τα πρωτογενή πλεονάσματα χαρακτηρίζοντας κακή ιδέα μια επαναδιαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Επίτροπος είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ:

«Δεν θα συμβούλευα κανένα να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο. Η Επιτροπή δεν πιστεύει ότι αυτά τα υψηλά πλεονάσματα πρέπει να συνεχιστούν για πάντα, αλλά και εδώ είναι ζήτημα αξιοπιστίας της Ελλάδας. Η κατάλληλη στιγμή που θα μπορεί η Ελλάδα να πείσει τους εταίρους της για κάτι τέτοιο θα έρθει μόνο μετά από μια μακρά περίοδο που θα αποδεικνύει την αξιοπιστία της. Αν προσπαθήσει κάποιος να το κάνει αυτό αμέσως, το μόνο που θα καταφέρει είναι να σπείρει την αμφιβολία στους εταίρους. Ο κόσμος πρέπει να είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της όχι μόνο για τους επόμενους έξι μήνες, αλλά για τα επόμενα χρόνια. Επομένως δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ καλή ιδέα».

Καρφί και για Βέμπερ

Ο ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας στη Βουλή δεν παρέλειψε να κάνει μια δεικτική αναφορά και στον Μανφρεντ Βέμπερ που έχει μιλήσει για μικρότερα πλεονάσματα λέγοντας «ο Βέμπερ είναι πολύ καλός συνομιλητής, το ΕΛΚ κόμμα σεβαστό, αλλά στην Γερμανία ανήκει στο CDU… εάν τότε (που καθορίστηκαν αυτά τα υψηλά πλεονάσματα για την ελληνική οικονομία), ο υπουργός οικονομίας του κόμματος του (εννοώντας τον κ. Σόιμπλε) λάμβανε τότε πιο ευέλικτη θέση θα μας βοηθούσε όλους αλλά δεν αλλάζει το παρελθόν, στο μέλλον ελπίζουμε μπορούμε να κάνουμε απαραίτητες προσαρμογές, η Κομισιόν είναι εδώ να κάνει σεβαστούς τους κανόνες και να μπορούμε να έχουμε μια δημιουργική ερμηνεία να κάνει την κατάσταση πιο χαλαρή»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις