weather-icon °C AΘΗΝΑ

Μοσκοβισί: Δύο οι βασικές εκκρεμότητες μέχρι το Eurogroup – Εφικτή η εκταμίευση της δόσης αλλά…

Μοσκοβισί: Δύο οι βασικές εκκρεμότητες μέχρι το Eurogroup – Εφικτή η εκταμίευση της δόσης αλλά…

Ο Πιερ Μοσκοβισί που επισκέπτεται για 12η φορά την Ελλάδα μέσα σε 7 χρόνια υπογράμμισε ακόμα, ότι η τήρηση των δεσμεύσεων τη μεταμνημονιακή περίοδο είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιοπιστία της χώρας και τη συμπεριφορά των επενδυτών και των αγορών. 

Δύο οι μεγάλες εκκρεμότητες μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου

Για τις δεσμεύσεις που πρέπει ακόμα να τηρηθούν, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι υπάρχουν δύο πολύ βασικές: «Πρώτον, η εκποίηση της ΔΕΗ και των λιγνιτικών μονάδων. Δεν είναι καθόλου απλό το ζήτημα, το συζητώ συχνά με τις ελληνικές αρχές και με τον πρωθυπουργό.

Δεύτερον, και πιο σημαντικό, το διάδοχο σχήμα του λεγόμενου νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νέος νόμος πρέπει να στοχεύει στην προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων χωρίς να μπορούν να τον εκμεταλλευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Θα πρέπει επίσης να ενισχύει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, για να μπορούν να δανείζουν και να στηρίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αυτό το σχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση με τις ελληνικές αρχές. Έχει γίνει πρόοδος, αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία. Είδαμε διάφορες εκδοχές των ελληνικών προτάσεων. Η πιο πρόσφατη φαίνεται πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες, αλλά πρέπει να γίνουν βελτιώσεις. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρω στον πρωθυπουργό και στη Βουλή των Ελλήνων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι όσα έχουν συντελεστεί, όπως η υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το 2019 με τον οποίο επιτυγχάνεται ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και η πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Σε ερώτηση για το αν βλέπει συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου που θα αποφασίσει αν θα αποδεσμεύσει την επόμενη δόση ύψους 970 εκατομμυρίων ευρώ, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα κλείσει αυτές τις εκκρεμότητες εγκαίρως για το Eurogroup του Μαρτίου. Ελπίζω να το κάνει, όχι μόνο επειδή θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, αλλά και γιατί θα σταλεί σήμα στις αγορές ότι παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων. Επομένως αν κοιτάξουμε την πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό και την πολιτική βούληση που εκφράζεται από την ελληνική πλευρά, αλλά και την καλή θέληση της Επιτροπής και των θεσμών και των χωρών της ευρωζώνης, τότε προφανώς (η εκταμίευση) είναι κάτι το εφικτό. Δεν είμαστε όμως ακόμα εκεί»

Για την έκθεση της Κομισιόν

Για τις ανησυχίες που εξέφρασε η Κομισιόν στην έκθεσή της και στην ερώτηση αν ανησυχεί για πισωγύρισμα των μεταρρυθμίσεων ενόψει εκλογών ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε:

«Εκφράζεται ανησυχία, γιατί πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων ή χαλάρωση. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, αξιόπιστη χώρα με αξιόπιστη δημόσια διοίκηση. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα. Αν με ρωτάτε αν πρέπει να αποφευχθεί το πισωγύρισμα σε παλιές πρακτικές, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρα πως ναι. Είμαι κι εγώ πολιτικός και γνωρίζω από προεκλογικές καμπάνιες. Ελπίζω ότι σε αυτή την πολιτική καμπάνια, η συγκεκριμένη κατάσταση της Ελλάδας θα είναι υπό έλεγχο και όσο πιο σοβαρά γίνεται. Υπάρχει άπλετος χώρος για τη Δημοκρατία, αλλά οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το ελληνικό κράτος πρέπει να τηρηθούν. Η ίδια η χώρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε μια μεταμνημονιακή διαδικασία κατά την οποία πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη»

«Κακή ιδέα η επαναδιαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα»

Όσο για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Επίτροπος είναι κατηγορηματικός:

«Δεν θα συμβούλευα κανένα να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο. Η Επιτροπή δεν πιστεύει ότι αυτά τα υψηλά πλεονάσματα πρέπει να συνεχιστούν για πάντα, αλλά και εδώ είναι ζήτημα αξιοπιστίας της Ελλάδας. Η κατάλληλη στιγμή που θα μπορεί η Ελλάδα να πείσει τους εταίρους της για κάτι τέτοιο θα έρθει μόνο μετά από μια μακρά περίοδο που θα αποδεικνύει την αξιοπιστία της. Αν προσπαθήσει κάποιος να το κάνει αυτό αμέσως, το μόνο που θα καταφέρει είναι να σπείρει την αμφιβολία στους εταίρους. Ο κόσμος πρέπει να είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της όχι μόνο για τους επόμενους έξι μήνες, αλλά για τα επόμενα χρόνια. Επομένως δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ καλή ιδέα.

«Η Ελλάδα στέκεται στα δυο της πόδια»

Όσο για το αν η Ελλάδα στέκεται πια στα δύο της πόδια ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε:

«Θα σας απαντήσω ότι με το αίνιγμα της Σφίγγας για τον άνθρωπο που απάντησε ο Οιδίποδας. Στην αρχή στέκεται σε τέσσερα πόδια, μετά σε δύο και μετά σε τρία. Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα στέκεται στα δυο της πόδια. Αλλά ξέρετε, παρατηρώ το γιο μου που είναι ακόμα πολύ μικρός. Πιστεύω ότι σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει να περπατάει. Τα πρώτα βήματα είναι πολύ δειλά, μετά γίνονται όλο και πιο σταθερά»

#TAGS MM