Τρίτη, 7 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πυρετός! Εξάμηνη παράταση στο τραπέζι! Στα τηλέφωνα ο Γιούνκερ από το πρωί!

Πυρετός! Εξάμηνη παράταση στο τραπέζι! Στα τηλέφωνα ο Γιούνκερ από το πρωί!

– Κύκλοι της Κομισιόν κάνουν λόγο για παράταση του προγράμματος ως το τέλος του 2015 και κάλυψη όλων των δανείων
Eurogroup πριν από την Σύνοδο Κορυφής την Δευτέρα
– Ο Γιούνκερ μίλησε ήδη με Μέρκελ, Ολάντ και θα μιλάει συνεχώς με τον Αλέξη Τσίπρα!
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ραγδαίες είναι εξελίξεις μετά το χτεσινό, άκαρπο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα το απόγευμα. Προηγουμένως, ωστόσο, και συγκεκριμένα ως το μεσημέρι της Δευτέρας θα επιχειρηθεί να κλείσουν τα περισσότερα ανοιχτά θέματα σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Κύκλοι προσκείμενοι στην Κομισιόν εξάλλου πιθανολογούσαν σήμερα από το Λουξεμβούργο πως στην παρούσα φάση θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015. Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της το 2015.

Στις 4 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας, η σκυτάλη θα περάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που επίσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Τον τελικό λόγο πάντως θα τον έχουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης στο επίπεδο των οποίων θα επιχειρηθεί να επικυρωθεί η συμφωνία. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, τα ανοιχτά θέματα εξακολουθούν να είναι αρκετά, τόσο δημοσιονομικού χαρακτήρα όσο και διαρθρωτικού.

Στα τηλέφωνα ο Γιούνκερ

Σειρά τηλεφωνικών επαφών έχει από σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με Ευρωπαίους ηγέτες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της Ελλάδας. Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη μιλήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mαρκ Ρούτε, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό ζήτημα, ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί από το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την οποία, «ο μοναδικός στόχος της Επιτροπής είναι να καταστεί η Ελλάδα σταθερή, ισχυρή και ευημερούσα χώρα, ικανή να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη για το καλό των πολιτών της, μια Ελλάδα που θα σέβεται τις δεσμεύσεις της και θα παραμείνει προσηλωμένη σε αυτές, όντας μέσα στη ζώνη του ευρώ».

Την ανάγκη προηγούμενης επίτευξης συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο υπογράμμισαν άλλωστε προσερχόμενοι στο χώρο της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως ο Αυστριακός Χανς Γεργκ Σελινγκ, ο Λιθουανός Ριμάντας Σάτζιους και ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε πως έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος και ότι είναι ώρα «να γίνει σοβαρή και εμπιστευτική διεργασία», πάνω στην οποία θα βασιστεί η συνεδρίαση της Δευτέρας έτσι ώστε να επιτευχθεί μια «αξιόπιστη, ισχυρή και βιώσιμη συμφωνία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε