Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Το Μαξίμου ποντάρει τα… ρέστα του στη Μέρκελ για να απεμπλακεί από το ΔΝΤ

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου, ΑΠΕ - ΜΠΕ

– “Καρδιοχτύπι” στο Μαξίμου για τη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ στο Βερολίνο
– Περιμένουν να μάθουν τι θα πουν η μια στο… αυτί της άλλης
– Ανοιχτά όλα τα σενάρια (σε πολιτικό επίπεδο) για το Μέγαρο Μαξίμου
– Το ρίσκο του Αλέξη Τσίπρα με το ΔΝΤ
– Στη στήριξη Βρυξελλών και Βερολίνου ελπίζει η Αθήνα
– Ο παράγοντας “κόκκινα δάνεια” στις διαπραγματεύσεις και η ελπίδα για συμφωνία έως τις 22 Απριλίου

“Ο Απρίλιος θα είναι μήνας εξελίξεων” τόνισε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές να κοιτούν τον πρωθυπουργό μάλλον με “παγωμένο” βλέμμα και λιγοστά χειροκροτήματα, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται όλα τα σενάρια ιδίως σε πολιτικό επίπεδο είναι ανοιχτά για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η απόφαση του του κ. Τσίπρα να συγκρουστεί στο παραπέντε της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ εμπεριέχει σίγουρα μεγάλο ρίσκο, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τώρα είναι η ώρα να απεμπλακεί το ελληνικό πρόγραμμα από τα “πλοκάμια” του Ταμείου, ποντάροντας τα ρέστα του στη στήριξη των Βρυξελλών και του Βερολίνου, δηλαδή της Άνγκελα Μέρκελ.

Η σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ θα κρίνει πάρα πολλά για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν κολλήσει στο ζήτημα των “κόκκινων δανείων” αφού η ελληνική πλευρά επιδιώκει η πρώτη κατοικία να προστατεύεται ακόμη και αν πωληθούν σε funds και όπως λένε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημασία δεν θα έχουν οι δημόσιες δηλώσεις των δύο κυριών, αλλά τι θα πει η μια στο αυτί της άλλης!

Πάντως μετά και τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού έγινε πιο ξεκάθαρη μια ακόμη στροφή που κάνει η κυβέρνηση ζητώντας την αποχώρηση ουσιαστικά του Ταμείου από τη διαπραγμάτευση με αφορμή τα όσα αναδείχθηκαν μέσα από τη περιώνυμη διαρροή στα Wikileaks και την οποία υιοθετεί πλήρως, αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς τις θέσεις και τις απόψεις των ευρωπαϊκών “θεσμών” για την πορεία του ελληνικού προγράμματος που συνάδουν με τις απόψεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας με αφορμή τη σκληρή στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση, λέγοντας ότι μας ζητάνε να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και θα μας σώσουν, απορρίπτοντας πάραυτα μια ακόμη…ανοησία και παίρνοντας πλέον σαφή θέση υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης.

Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα σκληρά μέτρα πέρα και έξω από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 και μάλιστα με μια αόριστη πάλι υπόσχεση περί “κουρέματος” του χρέους ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. “φωτογράφισε” τη νέα θέση της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά “Από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χθες- προχθές, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχα, άκουσα ευθέως την αναφορά στην ανάγκη αντικατάστασης πλέον του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, από έναν ευρωπαϊκό θεσμό εν ανάγκη από τον ΕSM”.

Με την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα “κλειδώσει” στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 του μηνός, ο κ. Τσίπρας λοιπόν αφού στηλίτευσε τις “ανοησίες” το Ταμείου 6 χρόνια τώρα, έδειξε αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει από τον στόχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες μέρες, ελπίζοντας οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ να μην παίξουν και πάλι “αδικαιολόγητες καθυστερήσεις”, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει η σύγκρουση απόψεων που εξελίσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα να πέσει στις πλάτες του ελληνικού λαού.

“Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι ανόητοι» υπογράμμισε και πρόσθεσε επίσης: «Αναρωτιέμαι αν αυτοί που κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την πλευρά του Ταμείου συμφωνούν με την Κριστίν Λαγκάρντ, και ελπίζω να μην επαναληφθεί η απόπειρα των εκπροσώπων του Ταμείου η διαπραγμάτευση να εξελιχθεί με ανόητο τρόπο” είπε χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της τελικής φάσης της διαπραγμάτευσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε