Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Εξεταστική για τα Τέμπη: Ένταση μεταξύ Μαρκόπουλου και Καραθανασόπουλου – «Και θάρρος δεν έχετε, και σκιάζεστε»

Εξεταστική για τα Τέμπη: Ένταση μεταξύ Μαρκόπουλου και Καραθανασόπουλου – «Και θάρρος δεν έχετε, και σκιάζεστε»

Ένταση προκλήθηκε κατά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη στην Βουλή.

Η ένταση υπήρξε μετά την κατάθεση εξώδικης δήλωσης της οικογένειας του θανόντος μηχανοδηγού της επιβατηγής αμαξοστοιχίας του δυστυχήματος των Τεμπών, μέσω της οποίας εκφράστηκε η διαμαρτυρία τους προς τον πρόεδρο (ΝΔ) Δημήτρη Μαρκόπουλο. η οικογένεια κάνει λόγο για παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και για αλλοίωση του περιεχομένου ιατρικών εγγράφων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, σκοπό να «φορτώσουν» κάποιοι στον μηχανοδηγό το δυστύχημα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής ο εισηγητής της πλειοψηφίας Λ. Τσαβδαρίδης είπε ότι, με σεβασμό σε όλα τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, τα μέλη της επιτροπής έχουν υποχρέωση να ρωτήσουν όλους τους μάρτυρες και να ερευνήσουν την όποια καταγγελία. Ο κ. Τσαβδαρίδης είπε ότι η πλειοψηφία ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής να μην μεταδοθεί δημοσίως το κομμάτι της συνεδρίασης που αφορά στα προσωπικά δεδομένα και το ιατρικό απόρρητο του μηχανοδηγού, πράγμα που δεν δέχθηκε, όπως σημείωσε, η αντιπολίτευση.

Ο εισηγητής της μειοψηφίας Β. Κόκκαλης μίλησε για προσπάθεια της ΝΔ να βρεθούν πιθανές ευθύνες στον άτυχο μηχανοδηγό. Εάν η πλειοψηφία είχε βάσιμες υπόνοιες για τον φάκελό του έπρεπε να απευθυνθεί στην εισαγγελία εφετών είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μ. Αποστολάκη παρατήρησε ότι «η απόπειρα σπίλωσης (της μνήμης του μηχανοδηγού) δεν καταλογίζεται από την αντιπολίτευση αλλά από την οικογένεια του νεκρού.

«Χαμός» με τον Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι το εξώδικο στρέφεται απέναντι σε αυτούς που σκυλεύσανε στη μνήμη του μηχανοδηγού και θεώρησαν ότι ήταν ανίκανος, και υποστήριξε πως από την κυβέρνηση επιχειρείται συγκάλυψη των αιτιών του δυστυχήματος, υποστηρίζοντας επίσης πως δεν θα πρέπει η συνεδρίαση να είναι κλειστή.

«Θα πρέπει να ντρέπεστε για όλα όσα κάνετε. Το εξώδικο είναι ξεκάθαρο, στρέφεται απέναντι σε αυτούς που σκυλεύσανε στη μνήμη του μηχανοδηγού. Έχετε υποχρέωση να διαβάσετε όλη την επιστολή, αυτό ζητάει η οικογένεια. Κι έρχεστε τώρα και μας λέτε για κλειστή συνεδρίαση, για να προστατέψετε ποιον; τη μνήμη; μας κοροϊδεύετε; Σοβαρά μιλάτε; Σκυλεύσατε τον άνθρωπο; Δε συμφωνούμε, γιατί να βγαίνετε μετά και να λέτε ό,τι θέλετε μέσω διαρροών, και να παίξετε τέτοιο παιχνίδι. Εμείς λέμε όχι» είπε – μεταξύ άλλων – ο Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας καταληκτικά πως ο καθένας πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του και να μη σκιάζεστε. «Εσείς και το θάρρος δεν έχετε και σκιάζεστε».

Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος της επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος είπε ότι τα μέλη της δεν είναι εμπειρογνώμονες ή γιατροί αλλά έχουν ανακριτικό δικαίωμα, και ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης είναι να είναι ανοιχτή η συνεδρίαση, ουσιαστικά, κατά παράβαση αυτού που ζητάει η οικογένεια, «και μας λέτε να μην συνεχίσουμε να κάνουμε την ανακριτική μας δουλειά».

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από πλευράς του κ. Καραθανασόπουλου που φώναζε «ντροπή» με τον κ. Μαρκόπουλο να απαντά «αυτά στο δρόμο» και «τα κουτσαβακίστικα εκεί που ξέρετε», λέγοντας πως εάν συνεχίσει, θα λάβει μέτρα. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η συνεδρίαση για λίγα λεπτά.

Υπέρ της ανοιχτής συνεδρίασης τάχθηκε ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες Π. Δημητριάδης, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Π. Πέρκα μίλησε για κυνική προσπάθεια της πλειοψηφίας να μετατεθούν οι ευθύνες κάπου αλλού, ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη Τ. Οικονομόπουλος είπε ότι το κλείσιμο του τηλεοπτικού κυκλώματος θα αποτελούσε φίμωμα, η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Ελ. Καραγεωργοπούλου είπε ότι εργαλειοποιήθηκε το δημοσίευμα ώστε να καταδειχθεί ότι υφίσταται ακόμα ένα ανθρώπινο λάθος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Φλώρος είπε ότι δεν κατανοεί τη συζήτηση για την ιατρική κατάσταση του μηχανοδηγού που είχε κριθεί ικανός από το φάκελό του, ενώ ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Π. Σαράκης είπε ότι δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες με πολιτικές σκοπιμότητες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις