Δευτέρα, 4 Μαρ.
15oC Αθήνα

Εξεταστική για Τέμπη: Έξαλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την απόφαση να εξαιρεθεί – Επεισόδιο με το προεδρείο

Εξεταστική για Τέμπη: Έξαλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την απόφαση να εξαιρεθεί – Επεισόδιο με το προεδρείο
Eurokinissi

«Κόκκινο» χτύπησε το πολιτικό θερμόμετρο στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Πρωταγωνίστρια» η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που επιτέθηκε στον προεδρεύοντα, Δημήτρη Μαρκόπουλο, μετά την εξαίρεση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας από την Εξεταστική για την τραγωδία.

Στη βάση σχετικής γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής αποφάσισαν την εξαίρεση της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, από την Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας στα Τέμπη.

Με φόντο τη θετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής μετά από αίτημα της ΝΔ για εξαίρεση της κ. Κωνσταντοπούλου από τις συνεδριάσεις, καθώς είναι συνήγορος οικογενειών θυμάτων, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αμφισβήτησε το κύρος του Επιστημονικού Συμβουλίου για τέτοιου είδους γνωμοδοτήσεις.

Όπως είπε η κ. Κωνσταντοπούλου το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να κρίνει τη σύνθεση της Εξεταστικής και έκανε λόγο για μεθόδευση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Τασούλα για επιχείρηση αποπομπής της, προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την συγκάλυψη της έρευνας της υπόθεσης.

«Φοβάστε γιατί ξέρετε ότι αν παραμείνω στην επιτροπή δεν θα υπάρξει συγκάλυψη και θα ζητηθεί να καταθέσει ο Κώστας Καραμανλής πράγμα που εσείς δεν θέλετε», είπε η Zωή Κωνσταντοπούλου, με τον προεδρεύοντα, Δημήτρη Μαρκόπουλο, να της λέει ότι θέλει να χτίσει καριέρες, στήνοντας σόου πάνω στα θύματα των Τεμπών, καλώντας την να αφήσει το «εμπόριο νεκρών».

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε τον Δημήτρη Μαρκόπουλο ότι βρίσκεται πίσω από δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «Πρόσω ολοταχώς για το Δρομοκαΐτειο η Ζωή», σχολιάζοντας, απευθυνόμενη στον Δημήτρη Μακρόπουλο πως «δεν έχετε ούτε τη γενναιότητα ούτε τον ανδρισμό να μου τα πείτε κατά πρόσωπο. Μου απευθύνετε χυδαίους ονειδισμούς», όπως ισχυρίστηκε, κάνοντας ταυτοχρόνως λόγο για πρακτικές «χυδαίες» και «σκοτεινών ανθρώπων».

«Ψεύδεστε. Είναι αυτό επίπεδο πρώην προέδρου της Βουλής; Ψεύδεστε για να δημιουργήσετε εντυπώσεις πάνω στα πτώματα 57 ανθρώπων. Είστε χυδαία», ανέφερε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Υπέρ της εξαίρεσης της κυρίας Κωνσταντοπούλου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ψήφισαν κατά. Το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλη Κόκκαλη, να εξαιρεθεί και ο βουλευτής της ΝΔ, Αθανάσιος Πλεύρης ως δυνητικά υπόλογος σε αδικήματα που αφορούν το δυστύχημα των Τεμπών, θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο είχε γνωματεύσει ότι «όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος της».

Η γνώμη αυτή διατυπώθηκε μετά από ερώτημα, διά μέσου του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου, για ενδεχόμενο κώλυμα της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ότι τίθεται θέμα αποκλεισμού από το να εκτελεί ανακριτικά καθήκοντα ως μέλος της επιτροπής, όποιος είναι συνήγορος κατηγορουμένου ή του υποστηρίζοντος την κατηγορία στην ίδια υπόθεση.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις