Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Εξεταστική: Βαριές καταγγελίες για μυστικές συναντήσεις με μάρτυρες

Εξεταστική: Βαριές καταγγελίες για μυστικές συναντήσεις με μάρτυρες

Σοβαρή καταγγελία από τη ΝΔ στην Εξεταστική. Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης είχε χθες συνάντηση – προσυνεννόηση για το τι θα καταθέσει σήμερα που εξετάζεται στην Επιτροπή ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στον Ερρίκος Ντυνάν Νίκος Κρέτσης.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης δεν αρνήθηκε ότι χθες συναντήθηκε στη Βουλή με τον μάρτυρα αλλά όπως ισχυρίσθηκε ήταν «για να συζητήσουμε διαδικαστικά θέματα».

Το θέμα προκαλεί ένταση στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής με βαριές αλληλοκατηγορίες και δίνει λαβές στη ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη να κατηγορούν την πλειοψηφία για μεθοδεύσεις επί προκατασκευασμένου πορίσματος.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, με καταγγελτική παρέμβασή του, ανέφερε πως μάρτυρας χθες εθεάθη στην Βουλή και τον ρώτησε να καταθέσει ενόρκως ποιον και γιατί επισκέφθηκε το κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης με παρέμβασή του είπε πως εκείνος τον κάλεσε τον μάρτυρα για να συζητήσουν για λίγα λεπτά σχετικά με διαδικαστικά θέματα.

Αυτό προκάλεσε την έκρηξη των βουλευτών – μελών της ΝΔ υποστηρίζοντας πως είναι ντροπή ο πρόεδρος της Εξεταστικής να έχει συναντήσει με έναν μάρτυρα χωρίς αυτό να είναι απόφαση της Επιτροπή ή ο ίδιος να το έχει ανακοινώσει ενώ άφησαν σαφείς αιχμές για καθοδήγηση μάρτυρα.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης πέρασε στην αντεπίθεση καταλογίζοντας στους βουλευτές της ΝΔ ότι «δεν είναι η πρώτη συνάντηση με μάρτυρα που έχω.. ως πρόεδρος έχω την ποχρέωση να παίρνω πληροφορίες από παντού… σηκώνετε το θέμα για να δημιουργήσετε εντυπώσεις».

Ο εισηγητή της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς επέμεινε στις ερωτήσεις του προς τον μάρτυρα γιατί θέλησε να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη και τι συζήτησαν. Και με σκωπτικό ύφος του είπε « θέλατε να ρωτήσετε τον πρόεδρο πώς να έρθετε στη Βουλή και τι να φορέσετε;»

Ο πρώην πρόεδρος των Εργαζομένων του Ερρίκος Ντυνάν Νίκος Κρέτσης αρνήθηκε να του απαντήσει απαντώντας και αυτός ειρωνικά ότι το πώς «η γυναίκα μου μου λέει τι να φορέσω»!

Οι στιχομυθίες που αναπτύχθηκαν έχουν ως εξής:

Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ): Έχετε έρθει ξανά στη Βουλή; Ήρθατε χθες στη Βουλή;
Κ. Κρέτσης (μάρτυς): Δεν θυμάμαι
Γ. Γεωργαντάς: Δεν θυμάστε;
Κ. Κρέτσης: Ναι, ήρθα
Γ. Γεωργαντάς: Ήρθατε λοιπόν. Για να έρθει κάποιος στη Βουλή πρέπει να έχει πρόσκληση από κάποια κοινοβουλευτική ομάδα ή βουλευτή. Σας κάλεσε κάποιος; Απαντήστε μας για να μην υπάρχει κάποια υπόνοια
Κ. Κρέτσης: προσπαθείτε να αποπροσανατολίσετε…
Γ, Γεωργαντάς : Σας παρακαλώ απαντήστε
Αντώνης Μπαλωμενάκης (πρόεδρος Εξεταστικής): Εγώ συνάντησα τον μάρτυρα
Γ. Γεωργαντάς: Μα είναι δυνατόν ένας μάρτυρας να ήρθε μια μέρα νωρίτερα και να έχει μυστική συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής..
Α. Μπαλωμενάκης: Διαδικαστικό ήταν…
Γ. Γεωργαντάς: Τι διαδικαστικός; Ντροπή…
Κ. Κρέτσης: Χαίρομαι που κοιτάτε ποιος μπαίνει και ποιο βγαίνει από τη Βουλή
Γ. Γεωργαντας: Μην είστε και προκλητικός…
Κ. Κρέτσης: Είστε εκπρόσωπος του λαού και αξιολογήστε από τον καθένα
Γ. Γεωργαντάς: εσείς έχετε ορκιστεί και μας είπατε ψέματα ότι δεν θυμάστε ποιον είδατε χθες στη Βουλή
Κ. Κρέτσης : Ναι είδα τον κ. Μπαλωμενάκη…
Α. Μπαλωμενάκης: Ναι συναντηθήκαμε για δέκα λεπτά. Δεν κρύψαμε τίποτα. έχω συναντήσει και τον νυν πρόεδρο των εργαζομένων του Ερρίκος Ντυνάν κ. Κυρατζή Εχω δικαίωμα να παίρνω πληροφορίες από παντού…
Γ. Γεωργαντάς: Τι συζητήσατε;
Κ. Κρέτσος : Τα διαδικαστικά…
Γ. Γεωργαντάς: Τι δηλαδή; Πως θα είστε ντυμένος;
Κ. Κρέτσος: Αυτό μου το λέει η γυναίκα μου…
Α. Μπαλωμενάκης: Του το είπα και αυτό να φοράει σακάκι…
Γ. Γεωργαντάς: Ήρθατε μια ημέρα νωρίτερα και συναντηθήκατε με τον πρόεδρο της Εξεταστικής. Η Επιτροπή δεν θα πρέπει να ξέρει τι είπατε;
Α. Μπαλωμενάκης: Δημιουργείτε κ. Γεωργαντά εντυπώσεις εκεί που δεν υπάρχουν…
Γ. Γεωργαντας: Ποια είναι αυτά τα διαδικαστικά που συζητήσατε;
Κ. Κρέτσης: Θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις και δεν θα πω τίποτε άλλο…

Δηλώσεις σε δημοσιογράφους

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς λίγο αργότερα σε δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε «σήμερα στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής αποκαλύφθηκε το πρωτοφανές περιστατικό: Ο εξεταζόμενος μάρτυρας να έχει συναντηθεί την παραμονή της συνεδρίασης τουλάχιστον με τον Πρόεδρο της Επιτροπής εντός Κοινοβουλίου. Το γεγονός αυτό καθιστά έωλη όλη τη διαδικασία, καθώς και το κύρος και την αξιοπιστία εντός της οποίας υποχρεούται να κινείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Στο επίμονο ερώτημα πόση ώρα έμεινε και τι συζητήθηκε, αρνήθηκε να απαντήσει καλυπτόμενος από ωρυόμενους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια οι απορίες όλες λύθηκαν όταν διαπιστώσαμε ότι ο μάρτυρας είναι ενεργό κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ξεκάθαρο πια σε όλους ότι η Κυβέρνηση επέρχεται μέχρι και σε προ συνεννοήσεις μαρτύρων προκειμένου να μεθοδεύσει το πόρισμα που επιθυμεί.»

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης ανταπάντησε δηλώνοντας «Πληροφορήθηκα, πριν από λίγο ότι έκανε δηλώσεις ο κ. Γεωργαντάς. Πρόκειται για μια εντελώς αστεία προσπάθεια αντιπερισπασμού. Κατόπιν αιτήματος του σημερινού μάρτυρα, τον συνάντησα, δέκα λέπτά, επτά λεπτά μάλιστα, στο διάδρομο του δευτέρου ορόφου χθες, ακριβώς για να του πω τα διαδικαστικά και πως θα γίνει η διαδικασία σήμερα. Έχω δει και είπα και στην Επιτροπή μέσα, αρκετούς μάρτυρες και είπα και τα ονόματα των μαρτύρων, για τους επόμενους κύκλους. Μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μου είναι ακριβώς να διερευνώ αν και εφόσον οι μάρτυρες ή οι υποψήφιοι μάρτυρες έχουν κάτι να πουν και να προσθέσουν και να προσδιορίσω το εύρος και το περιεχόμενο της εξέτασης τους. Δηλαδή, τι γνωρίζει ο κάθε μάρτυρας. Δεν νομίζω να είναι παράξενο, να μην επεκτείνεται πολύ μεγάλη συζήτηση. Εγώ έχω την εντύπωση, και είπα τη λέξη, αντιπερισπασμός, διότι πιο πολύ πιστεύω ότι εξερέθισε το συγκέκριμένο συνάδελφο, τα όσα είχε πει μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος μάρτυρας σχετικά με τη διαταγή που έδωσε ο κ. Σάλλας στον κ. Γεωργιάδη να απολύσει ουσιαστικά το ΔΣ του Ντυνάν και οι υπόλοιπες αναφορές που έκανε που αποδείχθηκε ότι και γνώση είχε και προφανώς θάρρος να τα καταγγείλει».

Αποστάσεις από τους ΑΝΕΛ

Αποστάσεις πάντως από προσυναντήσεις μαρτύρων που δεν έχουν ανακοινωθεί ή δεν είναι αποφάσεις της Επιτροπής για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις κράτησε με τοποθέτηση που έκανε εντός της συνεδρίασης της Εξεταστικής και ο βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Το θέμα αργότερα επανέφερε και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη να λέει πως έχει συναντήσει και άλλους που έχει υποδείξει να καταθέσουν ως μάρτυρες μάλιστα αντεπιτέθηκε λέγοντας πως και ο «κ. Γιώργος Γεωργαντάς(ΝΔ) είχε προσυνάντηση, όπως είδε να γράφεται στον Τύπο, και με το μέλος της προσωρινής διοίκησης του νοσοκομείου Αλέξανδρου Πανεθυμιτάκη πριν καταθέσεις την Επιτροπή». Η αναφορά αυτή του κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά δηλώνοντας «εγώ δεν είχα καμία τέτοια συνάντηση που λέτε και εάν όπως λέτε έχει κάπου αυτό γραφτεί να μου φέρετε εδώ το δημοσίευμα για να καταθέσω μήνυση…» Κάτι που δεσμεύτηκε ο κ. Αντώνης Μπαλωμενάκη να το κάνει…

Ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς πάντως παράλληλα ανέφερε ότι στη συνάντηση Αντώνη Μπαλωμενάκη – Κώστα Κρέτση ήταν παρόν και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας!

Η συνεδρίαση συνεχίζεται

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε