Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Εκτάκτως σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας – Θα συναντήσει τον Ολάντ την Τετάρτη

Εκτάκτως σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας – Θα συναντήσει τον Ολάντ την Τετάρτη

– Αναχωρεί εκτάκτως την Τετάρτη για τη γαλλική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός
– Θα ακολουθήσουν συναντήσεις σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, ενώ μέχρι στιγμής το Βερολίνο… απουσιάζει από τους προορισμούς του
– Θα συναντήσει αιφνιδιαστικά τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ
– Αναβάλλεται η αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ
– Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσει για την αναβολή της συζήτησης
– Η επίσκεψη Τσίπρα έρχεται λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, χωρίς την έγκριση των θεσμών

Άρωμα… πολιτικής διαπραγμάτευσης έχει η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, την Τετάρτη, προκειμένου να συναντήσει στις 7μ.μ., τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, σε μία χρονική στιγμή που η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. 

Την Πέμπτη, στις 12 μ.μ., ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπουστις 7 μ.μ. θα εσυμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος ‘Αξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει… στάση στο Βερολίνο, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συνάντηση με τον πρόεδρο Ολάντ είχε τοποθετηθεί για την Πέμπτη αλλά επισπεύδεται μετά από αίτημα της γαλλικής πλευράς για αύριο, Τετάρτη, διότι ο κ. Ολάντ θα απουσιάσει μετά το βράδυ της Τετάρτης από το Παρίσι.

Η αλλαγή προγράμματος του πρωθυπουργού  έχει ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την πρόταση των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση των δανείων σε κόμματα και σε ΜΜΕ. Όπως ανακοινώθηκε αυτή η συζήτηση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 10 το πρωί.

Το ξαφνικό ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι έρχεται λίγη ώρα μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο αντίστοιχα, όπου ανακοίνωσαν ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της κάλυψης των δεσμεύσεων για εξεύρεση 1% του ΑΕΠ από κάθε τομέα. Τα δύο σχέδια νόμου θα κατατεθούν με τις κανονικές διαδικασίες, με στόχο να ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο, «η ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυρίαρχη κυβέρνηση». Πρόσθεσε δε, ότι «είναι σωστό να έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά την τελευταία λέξη για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους την έχει η ελληνική κυβέρνηση». Ειδικά για το αφορολόγητο όριο, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» από το ύψος των 9.091 ευρώ, αναδεικνύοντας μια από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ή θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup έως τις 25- 26 του μηνός για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει «plan Β», είπε ότι «εργαζόμαστε πάνω στην κατεύθυνση ότι θα κλείσει η συμφωνία και όλα τα δεδομένα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση». Ενώ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως μεγαλώνει η διαφορά με το ΔΝΤ, το οποίο, κατά τον υπουργό, πιέζει και την ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους (για μεγαλύτερη μείωση στο χρέος).

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 15- 17 Απριλίου, θα υπάρξουν συζητήσεις και για τη διαπραγμάτευση και για το χρέος, ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν τα έχουμε σπάσει». Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που πρέπει να κλείσει γρήγορα, όπως και το ζήτημα του χρέους, προκειμένου μετά «να μπουν πιο μπροστά τα θέματα της ανάπτυξης».

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε