Πολιτική

Έκθεση βόμβα στο Μαξίμου: Μέχρι και 2 εκατ. Αφγανοί στα ελληνικά σύνορα – Σενάριο έντασης με Τουρκία

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει σημάνει συναγερμό με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει στα χέρια του μια εισήγηση βόμβα που προβλέπει έκρηξη του προσφυγικού μεταναστευτικού γύρω στα Χριστούγεννα, ενώ εκφράζονται φόβοι για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στον Εβρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του μια μυστική εισήγηση σοκ για την έλευση μέχρι και δύο εκατομμυρίων προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα. Η συγκεκριμένη εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού πριν το ΚΥΣΕΑ που είχε συγκληθεί προ εβδομάδων για το μεταναστευτικό.

Στην εισήγηση αυτή η οποία καταχωρήθηκε ως top secret γίνεται ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες και ενώ οι Ταλιμπάν εδραιωθούν στην εξουσία.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο προς την Ελλάδα, με την ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη, θα φτάσουν περίπου ένα εκατ. πρόσφυγες, που θα αναγκαστούν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες και άτομα που είτε συνεργάστηκαν με το προηγούμενο καθεστώς είτε φοβούνται τι θα συμβεί στη χώρα, δεδομένων και των ανησυχιών για εμφύλιο που για κάποιους βρίσκεται προ των πυλών.

Το κακό σενάριο από την άλλη διπλασιάζει τον αριθμό των προσφύγων που θα κινηθούν από το Αφγανιστάν προς τα δυτικά ανεβάζοντάς τους στα δύο εκατομμύρια. Στην εισήγηση, όπως αναφέρεται, γίνεται λόγος και για το ενδεχόμενο εισχώρησης σε ελληνικά εδάφη (και κατ’επέκταση και στην Ευρώπη) επικίνδυνων τζιχαντιστών, εν δυνάμει τρομοκρατών που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα κρίση και το προσφυγικό ρεύμα προκειμένου να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Στην εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με τα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αναφέρεται πιθανή «έκρηξη» του μεταναστευτικού στα τέλη της χρονιάς, γύρω στα Χριστούγεννα. Εκείνη την περίοδο εκτιμούν οι αναλυτές των δεδομένων θα υπάρξουν μεταναστευτικές ροές από τα χερσαία σύνορα, δηλαδή τον Εβρο. Η περιοχή αναμένεται να δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις όπως συνέβη το 2015.

Μάλιστα η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο όταν και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές κανείς δεν θα απέκλειε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στον Εβρο.

Στην κυβέρνηση επίσης παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον Εβρο. Συγκεκριμένα έχουν γίνει προσπάθειες συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών στα σύνορα με τη χρήση SMS ή με ψεύτικες ειδήσεις στο Facebook. Λογαριασμοί και άγνωστοι αριθμοί ειδοποιούν μετανάστες να σπεύσουν στην περιοχή διότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα.

Ανάλογα σκηνικά φοβούνται ότι θα μπορούσαν να συμβούν τους επόμενους μήνες σε περίπτωση ενός τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία προκειμένου να πιέσει ταυτόχρονα Ελλάδα και Ευρώπη.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: «Πείτε μας αν μιλούσε ο Ανδρουλάκης με τον Χατζηδάκη» – «Πολιτική αλητεία, ανακαλέστε τα ψεύδη»
«Τον διαψεύδουμε κατηγορηματικά», υπογραμμίζει ο κ. Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι «παζάρια το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει» και αυτό «ας το χωνέψει και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
Νίκςο Ανδρουλάκης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
15
Μαρινάκης για Ανδρουλάκη: Ενώ ήταν σε συνεννόηση με εμάς για τις Ανεξάρτητες Αρχές έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση
«Σε δυο βάρκες» πατούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τον κυβερνητική εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη αναφορικά με τις συνεννοήσεις...
Παυλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: «Η πολιτική δεν είναι μανιφέστα, τρέμω τι θα ακούσουν τα αυτάκια μας»
Απάντησε και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις Ανεξάρτητες Αρχές λέγοντας πως προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τη ΝΔ ενώ έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, πάτησε σε δύο βάρκες και έπεσε στη μέση
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Γεωργιάδης τρολάρει τον Ανδρουλάκη για το κόκκινο γαρύφαλλο: Η έλευση του κόμματος Τσίπρα έχει άμεσες επιπτώσεις
«Μήπως τελικά στόχος του κ. Γεωργιάδη είναι να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως πιο γραφικός πολιτικός;» αναρωτιέται ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 28
Το «μανιφέστο» Τσίπρα για την «κυβερνώσα Αριστερά της νέας εποχής» και την προοδευτική συμπαράταξη
Το προγραμματικό κείμενο επικεντρώνεται στην ανάγκη για τη συμπαράταξη των τριών βασικών ρευμάτων της σύγχρονης αριστεράς: της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας
Αλέξης Τσίπρας 111