Πολιτική

Έκθεση βόμβα στο Μαξίμου: Μέχρι και 2 εκατ. Αφγανοί στα ελληνικά σύνορα – Σενάριο έντασης με Τουρκία

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει σημάνει συναγερμό με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει στα χέρια του μια εισήγηση βόμβα που προβλέπει έκρηξη του προσφυγικού μεταναστευτικού γύρω στα Χριστούγεννα, ενώ εκφράζονται φόβοι για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στον Εβρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στα χέρια του μια μυστική εισήγηση σοκ για την έλευση μέχρι και δύο εκατομμυρίων προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα. Η συγκεκριμένη εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού πριν το ΚΥΣΕΑ που είχε συγκληθεί προ εβδομάδων για το μεταναστευτικό.

Στην εισήγηση αυτή η οποία καταχωρήθηκε ως top secret γίνεται ανάλυση των δεδομένων που θα προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες και ενώ οι Ταλιμπάν εδραιωθούν στην εξουσία.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο προς την Ελλάδα, με την ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη, θα φτάσουν περίπου ένα εκατ. πρόσφυγες, που θα αναγκαστούν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες και άτομα που είτε συνεργάστηκαν με το προηγούμενο καθεστώς είτε φοβούνται τι θα συμβεί στη χώρα, δεδομένων και των ανησυχιών για εμφύλιο που για κάποιους βρίσκεται προ των πυλών.

Το κακό σενάριο από την άλλη διπλασιάζει τον αριθμό των προσφύγων που θα κινηθούν από το Αφγανιστάν προς τα δυτικά ανεβάζοντάς τους στα δύο εκατομμύρια. Στην εισήγηση, όπως αναφέρεται, γίνεται λόγος και για το ενδεχόμενο εισχώρησης σε ελληνικά εδάφη (και κατ’επέκταση και στην Ευρώπη) επικίνδυνων τζιχαντιστών, εν δυνάμει τρομοκρατών που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα κρίση και το προσφυγικό ρεύμα προκειμένου να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Στην εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με τα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αναφέρεται πιθανή «έκρηξη» του μεταναστευτικού στα τέλη της χρονιάς, γύρω στα Χριστούγεννα. Εκείνη την περίοδο εκτιμούν οι αναλυτές των δεδομένων θα υπάρξουν μεταναστευτικές ροές από τα χερσαία σύνορα, δηλαδή τον Εβρο. Η περιοχή αναμένεται να δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις όπως συνέβη το 2015.

Μάλιστα η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι την περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο όταν και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές κανείς δεν θα απέκλειε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στον Εβρο.

Στην κυβέρνηση επίσης παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον Εβρο. Συγκεκριμένα έχουν γίνει προσπάθειες συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών στα σύνορα με τη χρήση SMS ή με ψεύτικες ειδήσεις στο Facebook. Λογαριασμοί και άγνωστοι αριθμοί ειδοποιούν μετανάστες να σπεύσουν στην περιοχή διότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα.

Ανάλογα σκηνικά φοβούνται ότι θα μπορούσαν να συμβούν τους επόμενους μήνες σε περίπτωση ενός τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία προκειμένου να πιέσει ταυτόχρονα Ελλάδα και Ευρώπη.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου – Μαρινάκης: «Ακραία και τοξική ρητορική»
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί με όλο και μεγαλύτερη ένταση, ακραία και τοξική ρητορική»
Παύλος Μαρινάκης
Ανδρουλάκης για την προ ημερησίας συζήτηση: «Θέλουν να καταπατήσουν τον Κανονισμό της Βουλής – Εγώ την Παρασκευή θα είμαι εκεί»
«Βουτηγμένος στη διαφθορά και αμετανόητος, ο κ. Μητσοτάκης παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Νίκος Ανδρουλάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη για την κατάσταση στην αγορά: Από αύριο η επιδότηση diesel, γίνονται εκατοντάδες έλεγχοι
Σε ισχύ θα τεθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες και το μέτρο του fuel pass στην βενζίνη. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται περισσότερες από 100 εταιρείες τροφίμων
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΑΣΟΚ: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή – Ποιοι εκλέχθηκαν
Θεαματική είναι η πρωτιά του Συντονιστή της Ομάδας Προγράμματος, Λευτέρη Καρχιμάκη αλλά και ο τερματισμός του πρώην εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Θανάση Γλαβίνα στη δεύτερη θέση
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ