Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ορθώνουν μέτωπο κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας – Τα μηνύματα στην Άγκυρα

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ορθώνουν μέτωπο κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας – Τα μηνύματα στην Άγκυρα

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος στην 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής σήμερα (19.10.2021) στην Αθήνα, επιβεβαίωσαν την κοινή τους γραμμή απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που αποτυπώνεται και στην Κοινή τους Διακήρυξη.

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, γιατί η παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo και οι απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακή ΑΟΖ δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων της. Και δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών… Αυτές οι βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος των γειτόνων της στην Ανατ. Μεσόγειο προφανώς συνιστούν μια απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Τριμερούς, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, διαμηνύοντας ότι ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση του είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη θέση της Τουρκίας για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, καταγγέλλοντας την αναθεωρητική στρατηγική της Άγκυρας για αναβίωση της «Γαλάζιας πατρίδας».

«Η Τουρκία θα ωφεληθεί αν συμβάλει στην επίλυση στη βάση αρχών και όχι σε επεκτατική, αναθεωρητική πολιτική που την χαρακτηρίζει τελευταία και κατηγοριοποιείται στην περιοχή ως ταραξίας και ως χώρα με επεκτατικές διαθέσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την επιθετική πρακτική της Τουρκίας κατήγγειλε και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, καταγγέλλοντας και την προσπάθεια της Άγκυρας για αλλοίωση των συνόρων σε περιοχές όπως η Συρία.

Στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική σημασία, καθώς το έργο διέρχεται από την οριοθετημένη Ελληνο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ.

«Σε μια εποχή μεγάλων αναταράξεων στην ενεργειακή αγορά η Αίγυπτος μετέχει στο μεσογειακό δίκτυο φυσικού αερίου και ρεύματος και μετέχουν και η Ελλάδα και η Κύπρος» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα καταστεί σταθμός της ενέργειας προς την Ευρώπη και ότι οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται ως ενεργειακοί πόλοι.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις